Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ιερό Δωδώνης: Μαντείο, Θέατρο (Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ - Εκπαίδευση και Πολιτισμός)
Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής στην εκπαίδευση, με έμφαση στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές πλευρές της Παιδείας.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί τόσο στην εξοικείωση του μαθητή με τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, όσο και στην εισαγωγή του στις λατρευτικές συνήθειες του Ιερού, καθώς και στις εκδηλώσεις (αγώνες, παραστάσεις) οι οποίες διεδραματίζονταν σε αυτό.
Μέσα από τη φανταστική αυτή επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης ο μαθητής γνωρίζει την αρχαία ιστορία της Ηπείρου, ενημερώνεται για τη συμβολή της αρχαιολογίας στην εκπαίδευση και ευαισθητοποιείται ως προς την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια:
1. προετοιμασία πριν την επίσκεψη στο χώρο, με ανάγνωση κειμένων αρχαίας κωμωδίας και προβολή σε βίντεο αποσπασμάτων θεατρικών παραστάσεων,

2. οργάνωση θεατρικών παιχνιδιών στο Μαντείο και στο Θέατρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, και

3. δραστηριότητες στην τάξη μετά την επίσκεψη, με σκοπό να εξωτερικευτούν οι εντυπώσεις των παιδιών και να εκφραστούν με διάφορους τρόπους οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Με τον τρόπο αυτό ευνοείται η εκούσια συμμετοχή του μαθητή στο πρόγραμμα και καλλιεργείται το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό.

Ημερομηνία:

01/01/1999 -

Τόπος:

  • Ελλάδα

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Γεωργία Πλιάκου
Αρχαιολόγος

Βιβλιογραφία:

  • Πλιάκου, Γ., Στο Ιερό της Δωδώνης, ------------, χχ
  • Πλιάκου, Γ., Ιερό του Δία στη Δωδώνη. Μαντείο και θέατρο. Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό, ------------, χχ
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις