Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αναβάθμιση Νέου Μουσείου Ολυμπίας - Επισκευή κτιρίων ΣΠΑΠ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: «ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ Η/Μ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΠΑΠ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ».

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ:

Το έργο είχε ενταχθεί σε ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων εθνικής σημασίας που υλοποιήθηκαν στην Ολυμπία (ανακαίνιση μουσείων, μετασκευή σε μουσειακό χώρο υφισταμένων κτιρίων διαφορετικού προορισμού, ρυμοτομικές αλλαγές, επισκευές υφισταμένων οικοδομικών στοιχείων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κλπ) και αποσκοπούσαν στην αναβάθμιση της περιοχής στα πλαίσια της τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων. Το συγκεκριμένο έργο περιελάμβανε τη διαμόρφωση του Νέου Μουσείου Ολυμπίας, του κτιρίου ΣΠΑΠ και του περιβάλλοντος χώρου.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Η σύμβαση υπογράφηκε στις 7/4/2003. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ανήλθε στο ποσό των 13.499.633,17 € (με Φ.Π.Α.).

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΩΝ:

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας βρίσκεται σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας. Το κτίριο συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ. περίπου, θεμελιώθηκε το 1959 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καραντινού, αλλά λειτούργησε το 1972. Περιελάμβανε τους εκθεσιακούς χώρους στο ισόγειο, ενώ στο υπόγειο και στο ισόγειο βρίσκονταν οι αποθήκες, τα εργαστήρια και τα γραφεία της Εφορείας.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:

Οι επεμβάσεις που προέκυψαν από τις νέες λειτουργικές ανάγκες του Μουσείου ήταν:
  • ​​Δημιουργία αναψυκτηρίου, πωλητηρίου και νέων χώρων υγιεινής την ανατολική πτέρυγα.
  • Ανακατασκευή της αίθουσας ΕΡΜΗ.
  • ​Δημιουργία μηχανοστασίου, υποσταθμού και Η/Μ εγκαταστάσεων στη θέση των αποθηκών και των χώρων διοίκησης.

Οι επεμβάσεις που αφορούσαν τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του προϋπάρχοντος κελύφους ήταν:

Αντικατάσταση όλων των ψευδοροφών, επισκευή των δαπέδων, ανακατασκευή των στεγών, ενίσχυση των υποστυλωμάτων του περιστυλίου και κατασκευή νέων σύγχρονων Η/Μ εγκαταστάσεων.

Το κτίριο του Μουσείου έχει ολοκληρωθεί και είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.

ΚΤΙΡΙΟ ΣΠΑΠ:

Το κτίριο ΣΠΑΠ βρίσκεται σε άμεση επαφή με το Παλαιό Μουσείο Ολυμπίας και το παλαιό Εφορείο. Το πρώην ξενοδοχείο ΣΠΑΠ οικοδομήθηκε στις αρχές του 1900, ύστερα από άδεια που πήρε ο Σύνδεσμος Σιδηροδρόμων Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ) από την αρχαιολογική υπηρεσία και άρχισε να λειτουργεί το 1906. Το ξενοδοχείο, συνολικής επιφάνειας 1.852 τ.μ. (ΣΠΑΠ 1), κτίστηκε δίπλα στο Παλαιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας σε νεοκλασικό σχέδιο και έχει θέα τον αρχαιολογικό χώρο. Ήταν πολυτελέστατο και φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες. Το 1957 προστέθηκε μια ακόμη πτέρυγα (ΣΠΑΠ 2) εμβαδού 1.000 τ.μ. περίπου.

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ:

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:

ΙΣΟΓΕΙΟ: Εκθεσιακοί χώροι.

ΥΠΟΓΕΙΟ: Αποθήκες,
Εργαστήρια,
Γραφεία Εφορείας.


ΣΠΑΠ 1: Η/Μ εγκαταστάσεις,
Γραφεία,
Αίθουσες (πολλαπλών χρήσεων, σεμιναρίων συσκέψεων),
Αναψυκτήριο
Πωλητήριο
Αμφιθέατρο (χωρητικότητας 150 ατόμων).

ΣΠΑΠ 2: Χώροι Διοίκησης.

Φωτογραφίες:

Τόπος:

  • Ολυμπία, Ηλείας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις