Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αποκατάσταση στο Παλαιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας - Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: «ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ Η/Μ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ- ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ».


ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ:

Η ημερομηνία σύμβασης του έργου ήταν η 13/11/2002. Ανάδοχος του έργου ήταν η ΝΗΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Το ποσό σύμβασης (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) ήταν 2.090.888,94 € και αντίστοιχα ο προϋπολογισμός έργου 2.201.027,00 €. Το νέο κτίριο έχει εμβαδό 2.400τ.μ.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟΥ:

Το Παλαιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας είναι έργο των Γερμανών αρχιτεκτόνων F. Alder και Dorpfeld. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1883-1886 με δαπάνες του Ανδρέα Συγγρού. Είναι το πρώτο Μουσείο στον Ελληνικό χώρο, και πιθανόν στο Μεσογειακό, που κτίζεται κοντά σε σημαντική ανασκαφή, με σκοπό να στεγάσει τα ευρήματά της.

Το κτίριο του Μουσείου είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Δρούβα σε ένα χώρο που δεσπόζει του Αρχαιολογικού Χώρου. Είναι ισόγειο κτίσμα Νεοκλασικού ρυθμού (με συνολική επιφάνεια 1200 τ.μ. και ο όγκος του περίπου 7000 κ.μ.). Περιελάμβανε μια κεντρική αίθουσα διαστάσεων 26 Χ 1300 μ. και ύψος 10 μ. με δίρριχτη υπερυψωμένη στέγη και δύο πλευρικούς χώρους, που στεγάζονταν με μονόριχτες στέγες.

Η μορφή του κτιρίου –με τάση αμυδρής υπόμνησης του ναού του Διός- προσομοιάζει σε τρίκλιτη ψευδοβασιλική, μεγίστων εξωτερικών διαστάσεων κατόψεως 49.50Χ 27.50 μ., της οποίας το κεντρικό κλίτος έχει εύρος τριπλάσιο από τα πλευρικά και υπερδιπλάσιο ελεύθερο ύψος από αυτά. Η είσοδος του κτιρίου είναι στη μεσημβρινή του πλευρά, όπου υπάρχει πρόπυλο τοποθετημένο κεντρικά ως προς το διαμήκη άξονα της κατόψεως και το οποίο μορφώνεται από δυο πλευρικούς τοίχους που απολήγουν σε παραστάδες και δυο εξαιρετικής κατασκευής δωρικούς κίονες από πωρόλιθο που επιστέφονται με τον θριγκό και το αέτωμα.

Στο κτίριο είχαν γίνει αρκετές επεμβάσεις, οι οποίες αλλοίωσαν τη μορφή του εσωτερικά και εξωτερικά:

I. Το 1931 πραγματοποιήθηκε προσθήκη νέου χώρου , στη βόρεια πλευρά του κτιρίου, στην αίθουσα (που πριν την αναδιαμόρφωση είχε διαστάσεις 26 Χ 13.00 μ. και ύψος 10 μ.) όπου εκτίθεται το άγαλμα του Έρμη του Πραξιτέλους.

II. Το 1955 έγινε σωστική παρέμβαση στο εσωτερικό του κτιρίου, με την κατεδάφιση του περιμετρικού εξώστη και των παραστάδων των ανοιγμάτων για την κατασκευή ξύλινων αντιστηρίξεων του φορέα της στέγης και κατασκευάσθηκε αμφίπλευρος ξύλινος νάρθηκας σ’ όλο ο ύψος των πλευρικών τοίχων.


ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ :

Το κτίριο αποτελείται από επίπεδα:

Στο ισόγειο βρίσκονται:

• Εκδοτήριο Εισιτηρίων

• Αίθουσες Μόνιμων Εκθέσεων

Στο υπόγειο βρίσκονται:

• Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων (Αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας)

• Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις

Φωτογραφίες:

Τόπος:

  • Ολυμπία, Ηλείας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις