Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Νέοι Τσιγγάνοι Φωτογράφοι»
Το 1999, η πρόταση του ΥΠ.ΠΟ. να δημιουργηθεί ένα εργαστήριο εκμάθησης και εκπαίδευσης νέων τσιγγάνων στην τέχνη της φωτογραφίας άνοιξε ένα « παράθυρο» ανάμεσα στη θέα της καθημερινής πραγματικότητας και στο μύθο του κόσμου των τσιγγάνων. ΄Ηταν μια πρωτόγνωρη ιδέα που οδήγησε σε ένα συναρπαστικό εγχείρημα και μια ιδιαίτερη πρόκληση. Η εξέλιξη που ακολούθησε οδήγησε σε μια μοναδική εμπειρία. Το πρώτο εργαστήριο ακολούθησαν άλλα δύο μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.

Το 2003 έγινε μια επιλογή 10 μαθητών απο τις τρείς προηγούμενες χρονιές και τους ανατέθηκε η φωτογράφηση συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων.
Για την πραγματοποίηση των μαθημάτων δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε ένα εργαστήριο φωτογραφίας στην Αγία Βαρβάρα. Μαθαίνουν όλοι να χρησιμοποιούν τη φωτογραφική τους μηχανή, εμφανίζουν ασπρόμαυρα αρνητικά και εκτυπώνουν τις φωτογραφίες τους στο σκοτεινό θάλαμο του εργαστηρίου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για αυτούς είναι το γεγονός ότι μπορούν να παράγουν οι ίδιοι έργο. Οι τσιγγάνοι, που αποτελούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό θέμα για τους φωτογράφους, δε στέκονται πλέον μπροστά, αλλά πίσω από τη φωτογραφική μηχανή. Καταγράφουν το χώρο τους με την προσωπική τους ματιά, εικονογραφούν τον κόσμο τους με το δικό τους ύφος, φωτογραφίζουν με ένα δικό τους τρόπο και αρθρώνουν το δικό τους λόγο με έναν τρόπο που γρήγορα ξεπερνά το επίπεδο του σπουδαστή και γίνεται προσωπικός λόγος και προσωπικό αισθητικό ύφος.

Από το φωτογραφικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί δημιουργήθηκε μια έκθεση που αποτελείται από 60 φωτογραφίες 15 σπουδαστών από τα τέσσερα τμήματα του προγράμματος. Η έκθεση αυτή έχει περιοδεύσει στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Από 1 έως 5 Μαΐου θα εκτεθεί στην Αττάλεια κατά τη διάρκεια του 10ου Διεθνούς Μεσογειακού Φεστιβάλ Νεότητας με θέμα "Οι Τσιγγάνοι και ο Τσιγγάνικος Πολιτισμός".
Από 12 έως 29 Μαΐου θα εκτεθεί στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του ULISfotoFEST.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

12/05/2007 - 29/05/2007

Τόπος:

  • Κωνσταντινούπολη, Εξωτερικό

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Παρασκευή Βασιλάκη
Υπεύθυνη Τμήματος Φωτογραφίας
Τηλ.: 2108201727
Fax.: 2108201726
E-mail: det@culture.gr

Στυλιανός Ευσταθόπουλος,
Φωτογράφος - Επιμελητής έκθεσης

Έτος:

2007
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις