Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 1944-1964» Από το Αρχείο των Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ στο FOTO ARTE Brasilia
Η έκθεση ‘Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ. Αυτοκίνητα 1944-1964’’, μια παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του FOTO ARTE Brasilia, από τις 03 Δεκεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007
στο National Theater – Athos Bulcao Gallery
(Διεύθυνση: SCN Avenida N2 - Brasília DF, Βραζιλία, τηλ. +55 61 33256153)

Σύλληψη, σχεδιασμός και έρευνα έκθεσης: Νίκος Ε. Τόλης
Επιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Νίκος Ε. Τόλης

Οι 55 φωτογραφίες της έκθεσης, των Ευριπίδη Μάρτογλου, Δημήτρη Τριανταφύλλου, Δημήτρη Φλώρου, Δημήτρη Φωτεινόπουλου, προέρχονται από μέρος του αρχείου του πρακτορείου των Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ, το οποίο ανήκει στον Νίκο Ε. Τόλη.

Πρόκειται για μία φωτογραφική διαδρομή της μεταπολεμικής Ελλάδας, με κυρίαρχο στοιχείο το αυτοκίνητο. Η Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά, ο Εμφύλιος, οι πρώτες προσπάθειες για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από τον πόλεμο συγκοινωνιακού δικτύου της χώρας, καθώς και προσωπικότητες και αρχηγοί κρατών που κινούνται με αυτοκίνητα στους δρόμους της Αθήνας παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή.

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συγκυρίας/PhB από τις 26 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου 2007, την οποία διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.FOTOARTE Brasilia

“FOTO ARTE – Brasília: Πρωτεύουσα της Φωτογραφίας”, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ φωτογραφίας στη Βραζιλία, παρουσιάζει την 5η της έκδοση, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2007. Από το 2003 αποτελεί μέλος του Festival of Light, της διοργάνωσης όπου συμμετέχουν τα πιο σημαντικά φεστιβάλ φωτογραφίας από όλο τον κόσμο.

Το FOTO ARTE ενώνει σε κάθε διοργάνωσή του εκατοντάδες καλλιτέχνες, κριτικούς, επιμελητές, φοιτητές και ανθρώπους που απλά τους ενδιαφέρει η φωτογραφία. Περίπου 200 Βραζιλιάνοι και ξένοι φωτογράφοι καταλαμβάνουν τις περισσότερες γκαλερί στη Βραζιλία – πέρα των εναλλακτικών χώρων, όπως είναι τα πολυκαταστήματα, οι pubs, τα εστιατόρια και οι δημόσιοι χώροι. Για λίγο περισσότερο από 3 μήνες η πόλη της Brasilia θα γίνει μια πραγματική ‘Μετρόπολη της φωτογραφίας’, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος των χώρων θα παρουσιάζονται έργα τέχνης. (Το 2005, 350 χιλιάδες επισκέπτες επισκέφτηκαν περισσότερες από 70 εκθέσεις).

Το FOTO ARTE προσπαθεί να παράγει μια πολλαπλασιασμένη γνώση, καθώς και να ανακαλύπτει νέα ταλέντα που δεν είναι γνωστά στο κοινό και στους ειδικούς. Όλα αυτά γίνονται μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν workshops, σεμινάρια, πρώτη παρουσίαση βιβλίων και προγραμματισμένες ξεναγήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της διοργάνωσης.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

03/12/2007 - 31/12/2007

Τόπος:

  • Βραζιλία, Εξωτερικό

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Λίγα λόγια για την έκθεση από τον κ. Νίκο Ε. Τόλη


ΗΝΩΜΕΝΟΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ 
«ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 1944-1964» 

Οι 55 φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από το αρχείο του πρακτορείου «ΗΝΩΜΕΝΟΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ 1944-1996» 
(Φλώρος, Μαρτόγλου, Φωτεινόπουλος και Τριανταφύλλου) 

Πρόκειται για μία φωτογραφική διαδρομή της μεταπολεμικής Ελλάδας, με κυρίαρχο στοιχείο το αυτοκίνητο. 
Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, πρώτες προσπάθειες για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από τον πόλεμο συγκοινωνιακού δικτύου της χώρας. (διανομή αυτοκινήτων από την UNRRA και το σχέδιο MARSHALL) 
Κίνηση στους δρόμους, λεωφορεία και φορτηγά αυτοκίνητα, συνεργεία και ατυχήματα, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων αλλά και επίσημη διέλευση στους δρόμους της Αθήνας με ανοιχτά αυτοκίνητα ξένων αρχηγών και προσωπικοτήτων. 
(Τσόρτσιλ, Μοντγκόμερι, Αϊζενχάουερ, Ελισάβετ, Ντε Γκωλ, Τίτο, Χαϊλέ Σελασιέ, επιστροφή Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από τις Σεϊχέλες, συλλαλητήρια Δημοκρατικών και Βασιλοφρόνων, συλλαλητήρια για την Κύπρο, Ράλι Ακρόπολις, ΕΛΠΑ, οι νικήτριες των καλλιστείων του '53, σεισμοί Ιονίων και Θεσσαλίας, η Ford που σκότωσε τον Στέφανο Σαράφη, αυτοκίνητα στις πλημμύρες, η κηδεία του Λαμπράκη και η περιφορά της εικόνας του «Άξιον Εστί» με μια ανοικτή «Plymouth» στους δρόμους της Αθήνας) 

Νικόλας Ευαγγ. Τόλης​

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις