Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ερευνητικό πρόγραμμα "Νότιος Ευβοϊκός"
Στο ερευνητικό πρόγραμμα Νότιος Ευβοϊκός, που διενεργείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το ΙΕΝΑΕ, έχουν εντοπιστεί σε σύνολο περίπου είκοσι πέντε ναυάγια που χρονολογούνται από τους Κλασικούς έως και τους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους. Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην Μακρόνησο και στον Θορικό (Λαυρεωτική) όπου εδώ έχουν εντοπιστεί τα έξι από το σύνολο των είκοσι πέντε ναυαγίων.
Μεταξύ αυτών σημαντικό είναι το ναυάγιο της ύστερης ελληνιστικής περιόδου στη νήσο Στύρα του Νοτίου Ευβοϊκού. Το ναυάγιο κατάφορτο από εμπορικούς αμφορείς, που χρονολογούνται στα τέλη του 2ου ή τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ., είχε αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον, τόσο λόγω του φορτίου του όσο και λόγω της αυξημένης πιθανότητας εύρεσης των ξύλινων λειψάνων του σκαριού.
Ολοκληρώθηκε η αποτύπωση των επιφανειακών ευρημάτων του ναυαγίου με χρήση φωτογραμμετρικής μεθόδου, εκπονήθηκαν φωτομωσαϊκά υψηλής ευκρίνειας και διενεργήθηκαν δύο προκαταρκτικές ανασκαφικές τομές στη βαθιά και ρηχή ζώνη του ναυαγίου, προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαστρωμάτωση ευρημάτων και ιζηματογενών αποθέσεων.
Από το χώρο του ναυαγίου ανελκύστηκαν χαρακτηριστικοί αμφορείς τύπου Brindisi, αγγεία βρώσεως και πόσεως, λίθινη λεκάνη (νιπτήρας), μπρούντζινα και σιδερένια καρφιά, τμήματα της εξάρτησης του πλοίου και τμήματα κεράμων που πιθανότατα προέρχονται από στεγασμένη υπερκατασκευή της πρύμνης. Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται τα ευρεθέντα, μικρά τμήματα χάλκινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους, καθώς και τα δύο πόδια ανακλίντρου που συλλέχθηκαν εν μέσω του φορτίου των αμφορέων. Η παρουσία τους φαίνεται να υποδηλώνει ότι εκτός του κεραμικού φορτίου, στο πλοίο μεταφέρονταν και είδη πολυτελείας, ενδεχομένως και γλυπτά σε ακέραιη ή αποσπασματική κατάσταση. Τέλος, μέσα στις αποθέσεις της άμμου, αποκαλύφθηκαν σε καλή κατάσταση λείψανα του ξύλινου σκαριού (νομείς και πέτσωμα).
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 36 καταδυόμενοι ερευνητές, επτά διαφορετικών ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, συντηρητές, φωτογράφοι, επαγγελματίες δύτες, φυσικοί).
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε, πέραν των πιστώσεων του ΥΠΠΟΑ, από τις χορηγίες του Ιδρύματος Μποδοσάκη, του Ιωάννη Μπάκλη και της εταιρείας καταδυτικού εξοπλισμού Apnea.


Χρηματοδότες: ΥΠΠΟΑ,Ίδρυμα Μποδοσάκη,
κ.Ιωάννης Μπακλής,Εταιρεία καταδυτικού εξοπλισμού APNEA

Ημερομηνία:

01/01/2006 -

Τόπος:

  • Μακρόνησος, Κυκλάδων

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Γεώργιος Κουτσουφλάκης
ΠΕ Αρχαιολόγων - Καταδυόμενων
Τηλ: +30 210 92 35 105
Fax: +30 210 92 35 707
E-mail: eena@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • Γεώργιος Κουτσουφλάκης, Ξανθή Αργύρη, Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Γιάννης Σαπουντζής, Υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα στο Νότιο Ευβοϊκό (2006-2008) ΕΝΑΛΙΑ,, 2006, Τομ. 11 - 2012 σελ. 40-69
  • Κουτσουφλάκης Γ. και Δ. Κουρκουμέλης, Ναυάγιο ύστερης αρχαϊκής περιόδου στο Νότιο Ευβοϊκό,, 2006, ΑΑΑ 39, σελ 83-104
  • Κουτσουφλάκης Γ. και Ξ. Αργύρη, Αρχαία Ναυάγια και φορτία πλοίων στο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Ευβοϊκού στο Το Αρχαιολογικό έργο στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, Πρακτικά 3ου ΑΕΘΣΕ (Βόλος 12-15/3/2009), Βόλος, 2009
  • Γ. Κουτσουφλάκης, Νοτίως του Ευρίπου: Ναυσιπλοΐα και Θαλάσσια Εμπορευματική Διακίνηση στο Νότιο Ευβοϊκό από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 13ο μ.Χ., Ανέκδοτη Διδακτορική Διατριβή, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κυκλάδες, 2013

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις