Ίσως προσπαθείτε να μεταβείτε σε αυτή την τοποθεσία από ένα ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης στο διακομιστή. Ενεργοποιήστε τις δέσμες ενεργειών και φορτώστε ξανά αυτήν τη σελίδα.
Ενεργοποίηση πιο προσπελάσιμης λειτουργίας
Απενεργοποίηση πιο προσπελάσιμης λειτουργίας
Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Απενεργοποίηση κινούμενων σχεδίων
Ενεργοποίηση κινούμενων σχεδίων
Είσοδος
|
Εγγραφή
ελ
en
Search
Menu
Υπουργείο
Πίσω
Στόχος - Ιστορία
Πίσω
Στόχος
Ιστορία
Πολιτική Ηγεσία
Πίσω
Υπουργός
Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού
Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού
Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού
Υπηρεσιακός Γραμματέας
Διατελέσαντες Υπουργοί
Δομή Υπουργείου
Πίσω
Οργανόγραμμα
Οργανισμοί και Φορείς
Πίσω
Εποπτευόμενοι Φορείς
Οργανισμοί
Νομοθεσία - Εγκύκλιοι
Πίσω
Νόμοι
Προεδρικά Διατάγματα
Υπουργικές Αποφάσεις
Νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κωδικοποίηση βασικής αρχαιολογικής νομοθεσίας
UNESCO: Αναζήτηση νόμων για την πολιτιστική κληρονομιά
Εγκύκλιοι - Οδηγίες
Δραστηριότητα
Πίσω
Πολιτιστική Κληρονομιά
Πίσω
Ανασκαφές
Αναστηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδόσεις
Εκθέσεις
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Έργα Υποδομής
Μεγάλα Προγράμματα
Προγράμματα
Συντηρήσεις
Κόμβος «Οδυσσέας»
Πίσω
Μουσεία
Μνημεία
Αρχαιολογικοί Χώροι
Σύγχρονος Πολιτισμός
Πίσω
Εκδηλώσεις
Εκδόσεις
Εκθέσεις
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Επιχορηγήσεις
Έργα Υποδομής
Κρατικά Βραβεία
Μεγάλα Προγράμματα
Προγράμματα
Ψηφιακές Συλλογές
Διεθνώς
Για τον Πολίτη
Πίσω
Προτάσεις - Διαβουλεύσεις
Πίσω
Προτάσεις
Διαβουλεύσεις
Πληροφορίες για τον πολίτη
Πίσω
Πολιτιστική Κληρονομιά
Σύγχρονος Πολιτισμός
Περισσότερα ....
Σύνδεσμοι
Πίσω
Πολιτιστική Χορηγία
Πύλη Πολιτιστικών Φορέων
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Χάρτης Κόμβου
Γραφείο Τύπου
Πίσω
Δελτία Τύπου
Πίσω
Κατάλογος
Αναζήτηση
Συνεντεύξεις
Ανακοινώσεις - Προκηρύξεις
Πίσω
Ανακοινώσεις - Διαγωνισμοί
Πίσω
Ανακοινώσεις
Διεθνείς Διαγωνισμοί
Διαγωνισμοί
Αποφάσεις - Λοιπές Πράξεις
Επιλογή Προσωπικού
Πίσω
Προκηρύξεις
Αποτελέσματα Προκηρύξεων
Κεντρικά Συμβούλια ΥΠΠΟΑ
Πίσω
Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ)
Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ)
Συμβούλιο Μουσείων (ΣΜ)
Ειδικό Όργανο ΚΑΣ - ΚΣΝΜ
Επικοινωνήστε
Σελίδες τοποθεσίας
Αρχική
Ανασκαφή Επισκοπικού Ναού Μαξιμιανουπόλεως
Στη Μαξιμιανούπολη (βυζαντινή Μοσυνόπολη), σημαίνουσα πόλη της Θράκης με διαχρονική παρουσία από τους ρωμαϊκούς μέχρι τιυς υστεροβυζαντινούς χρόνους, ιδρυμένη στις υπώρειες της Ροδόπης, δυτικά της Κομοτηνής, εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια σε έξαρμα εδάφους, χαρακτηριζόμενο στους χάρτες αγροτικών διανομών ως "χέρσον- κοινόχρηστον" αρκετά επιφανειακά πλινθόκτιστα τμήματα τοιχοποιίας που προέρχονταν από την κατάρρευση κάποιου κτηρίου. Η επιμελημένη δομή τους, το ικανό πάχος τους και η θέση του κτηρίου, στο κέντρο της πόλης, ήταν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός σημαντικού για την πόλη μνημείου. Ίχνη λαθρανασκαφών σε συνδυασμό με τις αρόσεις των παρακείμενων αγροτεμαχίων, που κατέτρωγαν σταδιακά το έξαρμα, οδήγησαν στην αναγκαιότητα διενέργειας σωστικής ανασκαφικής έρευνας.
Της ανασκαφικής έρευνας προηγήθηκαν προκαταρκτικές εργασίες, όπως η κοπή της πυκνής βλάστησης και η απομάκρυνση των λιθοσωρρών που είχαν δημιουργηθεί από το "ξεπετράδιασμα" των διπλανών χωραφιών. Με τις προκαταρκτικές εργασίες του 1999 άρχισε να αποκαλύπτεται μνημειώδης κατασκευή. Διαπιστώθηκε ότι τα πριν από την έναρξη των εργασιών ορατά τμήματα τοιχοποιίας προέρχονταν από την κατάρρεευση του τρούλου του μνημείου. Από τη διαμόρφωση του ανατολικού τμήματος με τρεις κόγχες συμπεραίναμε ότι πρόκειται για ναό μεγάλων διαστάσεων. Η υπόθεση της ταύτισης του μνημείου με τον επισκοπικό ναό της πόλης ήταν ελκυστική αλλά συνάμα και πολύ πιθανή.
Η σωστική ανασκαφική έρευνα στη Μαξιμιανούπολη το 2001 αποτελεί συνέχεια εκείνης του 1999. Με την έρευνα αποκαλύφθηκε ο βυζαντινός ναός σε όλη του την περίμετρο και διευκρινίστηκε ο αρχιτεκτονικός του τύπος. Πρόκειται για περίκεντρο σε σχήμα εξαγώνου ναό που απολήγει στα ανατολικά σε τρεις κόγχες: την κεντρική και τις κόγχες της Πρόθεσης και του Διακονικού αντίστοιχα. Οι μεγάλες διαστάσεις του μνημείου, η επιμελημένη τοιχοποιία του και ο αρχιτεκτονικός του τύπος το κατατάσσουν αναμφίβολα σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της βυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Συγκεκριμένα ο ναός χαρακτηρίζεται από μεγάλη σε κλίμακα χρησιμοποίηση πλίνθων στα πλέον αυπαθή σημεία του και ειδικότερα στις γωνίες, όπου συγκεντρώνονταν οι ωθήσεις - δυνάμεις της ανωδομής.
Το μνημείο αποτελείται από τον κυρίως ναό και το νάρθηκα. Ο κυρίως ναός στεγαζόταν με μεγάλο τρούλο που εδραζόταν σε έξι ισχυρούς πεσσούς. Στο εσωτερικό του κυρίως ναού βρέθηκαν πεσμένα μεγάλα τμήματα τοιχοποιίας, προερχόμενα από τον τρούλο και γενικότερα την ανωδομή του. Στα πλάγια τμήματα του νάρθηκα δημιουργούνται αψιδωτά διαμερίσματα - παρεκκλήσια. Στο χώρο του νότιου παρεκκλησιού βρέθηκε το κλιμακοστάσιο που οδηγούσε στα υπερώα. Από τη μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το μνημείο δεν καταστράφηκε ξαφνικά, αλλά γνώρισε ένα στάδιο εγκατάλειψης και ερήμωσης.
Μολονότι ο αρχιτεκτονικός τύπος του περίκεντρου ναού απαντά περισσότερο κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, τα μέχρι τώρα κινητά ερήματα (νομίσματα, κεραμική) καθώς και η εφαρμογή της τεχνικής της κρυμμένης πλίνθου σε μερικά τμήματα της τοιχοποιίας μας οδηγούν στους μεσοβυζαντινούς χρόνους και συγκεκριμένα μετά τα μέσα του 11ου αι. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό ο ναός να ακολουθεί το σχήμα παλαιότερου - παλαιοχριστιανικού ναού που να προϋπήρξε στην ίδια θέση.
Απάντηση στην ακριβή χρονολόγηση του μνημείου και στην διευκρίνιση των επί μέρους οικοδομικών του φάσεων θα δώσει η συνέχιση της έρευνας με την αποκάλυψη του δαπέδου, του μαρμάρινου αρχιτεκτονικού του διακόσμου και των άλλων ανασκαφικών δεδομένων.
Χρηματοδότης: YΠΠΟ, Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Φωτογραφίες:
Ημερομηνία:
01/01/1999 -
Τόπος:
Ροδόπη, Ροδόπης
Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:
Νικόλαος Ζήκος
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 2510 224716
Fax: +30 2510 228689
Share
Tweet
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
Σύνδεσμοι