Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου Καστάνιας
Ο ναός του Αγίου Πέτρου αποτελεί το παλαιότερο και σημαντικότερο μνημείο της Καστάνιας. Ο κυρίως ναός ανήκει στον τύπο του απλού τετρακιόνιου σταυροειδή εγγεγραμμένου με τρούλο και κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αι., ενώ λίγο αργότερα, στο 13ο αι., προστέθηκε ο ευρύχωρος νάρθηκας. Τα κιονόκρανα, το τέμπλο και τα θυρώματα του ναού, έργα γλυπτικής του 12ου αι., εντυπωσιάζουν με την τεχνική τους αρτιότητα και τη θεματική τους ποικιλία. Οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού χρονολογούνται στους παλαιολόγειους χρόνους (1350-1400). Στο δυτικό τμήμα του μνημείου δεσπόζει περίτεχνο κωδωνοστάσιο που χρονολογείται σύμφωνα με επιγραφή στα 1813.
Στο μνημείο πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης υπό την εποπτεία της 26ης ΕΒΑ και με τη χρηματοδότηση του Θανάση Μαρτίνου με δωρεά τους προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Οι εργασίες ξεκίνησαν το Μάιο του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2014.
Σε πρώτη φάση πραγματοποιούνται εργασίες στερέωσης και συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου, ενώ προβλέπονται οι εργασίες υποστύλωσης των επικίνδυνων τμημάτων, τοποθέτησης ελκυστήρων, εξυγίανσης των θόλων και επικεράμωση, εφαρμογή αρμολογημάτων και ενεμάτων, αντικατάσταση και συντήρηση των κουφωμάτων, συντήρηση δαπέδων, αποστραγγιστικά έργα και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Χρηματοδότες: Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου με δωρεά τους προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ημερομηνία:

01/05/2013 - 31/12/2014

Τόπος:

  • Καστάνια, Μεσσηνίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Προϊσταμένη ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δρ. Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 27210 22534
Fax: +30 27210 21372

Ετικέτες:

Έτος:

2013
Δείτε ακόμη
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις