Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αποκατάσταση της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Ανδρομονάστηρο)
Η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Ανδρομονάστηρο βρίσκεται δίπλα στον οικισμό των Πετραλώνων, σε μικρή απόσταση από την Αρχαία Μεσσήνη. Περιλαμβάνει το καθολικό του 13ου αι., τον πύργο και την εφαπτόμενη τριώροφη τράπεζα βόρεια του καθολικού, τη δυτική πτέρυγα κελιών, τον ΝΔ πύργο του 18ου αιώνα και το συγκρότημα του διαβατικού της πύλης. Το καθολικό, σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο, διασώζει αποσπασματικά μαρμαροθετημένο δάπεδο, τμήματα του αρχικού μαρμάρινου τέμπλου εντοιχισμένα στο μεταγενέστερο κτιστό και τοιχογραφίες διαφόρων φάσεων, οι αρχαιότερες εκ των οποίων ανάγονται στον 13ο αιώνα.
Η 26η Εφορεία αξιοποιώντας τη μελέτη αναστήλωσης του μνημείου, που ολοκληρώθηκε το 2009 με μέριμνα της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, ενέταξε στο ΕΣΠΑ τμήμα της μελέτης, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, που αφορά στην αποκατάσταση της στέγης του καθολικού και στην αναστήλωση του βόρειου πύργου και της εφαπτόμενης τράπεζας. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ένα επιπλέον τμήμα της μελέτης που αφορά την αποκατάσταση του νοτιοδυτικού πύργου, της δυτικής πτέρυγας κελιών και του διαβατικού της εισόδου, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.
Οι εργασίες σκοπεύουν στην αποκατάσταση της αρχικής μορφής του μοναστηριακού συγκροτήματος, που λόγω πολυετούς εγκατάλειψης διατηρεί πλήθος αυθεντικών στοιχείων, και στη μετατροπή του σε έναν επισκέψιμο και λειτουργικό χώρο.
Στο πλαίσιο του έργου (συνεχιζόμενο) έχουν πραγματοποιηθεί οι στερεωτικές εργασίες, οι ανακτίσεις, τα αρμολογήματα, η εφαρμογή ενεμάτων, οι εργασίες κατασκευής των ξύλινων στεγών, η επικεράμωση, η εγκατάσταση συστήματος υδρορροών και η ηλεκτρολογική εγκατάσταση στην Τράπεζα και τον πύργο. Εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν και στη στέγη του καθολικού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του δεύτερου ενταγμένου έργου που αφορά στην αποκατάσταση της δυτικής πτέργας των κελιών, του ΝΔ πύργου και του διαβατικού, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αφαίρεσης των σαθρών κονιαμάτων, ενώ έχει δρομολογηθεί μια σειρά εργασιών που περιλαμβάνει λιθοσυμπληρώσεις, τοπικές επισκευές και αποκαταστάσεις τοιχοποιίας, διανοίξεις ανοιγμάτων, τοποθέτηση ελκυστήρων, εφαρμογή αρμολογημάτων και ενεμάτων, κατασκευή νέων δαπέδων, εξυγίανση των θόλων, στεγανοποίηση και επικεράμωση με κοίλα ημικολυμβητά βυζαντινά κεραμίδια.Χρηματοδότης: ΕΣΠΑ 2007-2013

Ημερομηνία:

01/01/2011 - 31/12/2015

Τόπος:

  • Μεσσήνη, Μεσσηνίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Προϊσταμένη ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δρ. Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 27210 22534
Fax: +30 27210 21372

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις