Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στη Μεσόρουγα Αλαγονίας
Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στη Μεσόρουγα Αλαγονίας, οικισμό στις νοτιοδυτικές υπώρειες του Ταϋγέτου. Πρόκειται για ναό του τύπου του ελεύθερου σταυρού με τρούλο Το μνημείο έχει δεχτεί πολλές επεμβάσεις στη μακραίωνη ιστορία του. Η αρχική φάση του Άγιου Νικόλαου Μεσόρουγας θα μπορούσε να χρονολογηθεί στην ύστερη βυζαντινή περίοδο. Κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα ο τρούλος και το ιερό βήμα ανακαινίστηκαν και φιλοτεχνήθηκαν οι σωζόμενες τοιχογραφίες. Η τρίτη οικοδομική φάση χρονολογείται στο έτος 1836 και περιλαμβάνει επεμβάσεις στο δυτικό σταυρικό σκέλος και στα ανοίγματα του μνημείου.
Το έργο «Αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίου Νικολάου στη Μεσόρουγα Αλαγονίας» υλοποιείται με αυτεπιστασία από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εντάχθηκε με προϋπολογισμό 340.000 Ευρώ στον άξονα προτεραιότητας «012-Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου» του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013, οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2011, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2014.
Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν αποστραγγιστικά έργα, η ανάκτιση του αναλημματικού τοίχου στα δυτικά του ναού, η στεγανοποίηση και η επικεράμωση των στεγών, λιθοσυμπληρώσεις, η τοποθέτηση δύο ελκυστήρων στο εσωτερικό του ναού, η εφαρμογή των ενεμάτων και των αρμολογημάτων, η τοποθέτηση νέων ξύλινων κουφωμάτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εξυγίανσης του δαπέδου στο εσωτερικό του ναού και η συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου. Για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του μνημείου προβλέπεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ναού.Χρηματοδότης: ΕΣΠΑ 2007-2013

Ημερομηνία:

01/01/2011 - 31/12/2014

Τόπος:

  • Μεσόρουγα - Αλαγονίας, Μεσσηνίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Προϊσταμένη ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δρ. Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 27210 22534
Fax: +30 27210 21372

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις