Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αναστήλωση Μετοχιακού συγκροτήματος Νέων Φλογητών
Το μετοχιακό συγκρότημα Νέων Φλογητών, που καταλαμβάνει έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως, βορειοδυτικά του βασικού επαρχιακού δρόμου Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών. Η σημερινή εικόνα του μετοχίου συντίθεται από:
1. Δύο ευμεγέθη διώροφα κτίρια -συνολικής επιφάνειας 1400 τμ- σε γραμμική διάταξη, τα οποία προφανώς αποτελούσαν τον πυρήνα του συγκροτήματος. Αυτά προσφέρονται για να λειτουργήσουν παράλληλα και συμπληρωματικά, φιλοξενώντας μελλοντικά τους απαραίτητους χώρους ενός μουσείου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει εγκριθεί πλήρης μελέτη αποκατάστασης για το βασικό κτίριο (3-6), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για το δεύτερο (2).
2. Ένα μεμονωμένο μονώροφο κτίριο (1) -συνολικής επιφάνειας 323 τμ-, το οποίο θα εξυπηρετούσε καθαρά βοηθητικές λειτουργίες του μετοχίου. Σήμερα, αυτό, βάσει εγκεκριμένης μελέτης και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαθίσταται, για να λειτουργήσει προσωρινά ως ένα μικρό παράρτημα της 10ης ΕΒΑ και μακροπρόθεσμα ως υποστηρικτικός χώρος (προβολές κλπ.) του μουσείου. Οι αναστηλωτικές εργασίες εδώ εστιάζονται στην ενίσχυση των φερουσών, περιμετρικών τοιχοποιιών, και την ακριβή ανακατασκευή των ξυλοκατασκευών (στέγη, πατώματα, κουφώματα).
3. Ένα λασπόκτιστο συγκρότημα δωματίων (7), το οποίο στο βαθμό που διατηρείται σήμερα δεν είναι δυνατό να αποκατασταθεί ως "κλειστό κτίριο". Συνεπώς, προβλέπονται, κατά κύριο λόγο, στερεωτικές εργασίες, αλλά και μικρής κλίμακας ανακατασκευές, προκειμένου να αναβαθμιστεί η αισθητική και η "αναγνωσιμότητα" του μνημείου.
4. Διάσπαρτα θεμέλια παλαιότερων κτίριων, τα οποία προφανώς θα πολλαπλασιαστούν, καθώς θα εξελίσσεται η ανασκαφική έρευνα.

Κατά το 2001 η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προχώρησε σε ενίσχυση των φερουσών τοιχοποιιών του κτιρίου 3-1, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε λεπτομερής σχεδιαστική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του κτιρίου 3-6, με σκοπό τη σύνταξη μελέτης αναστήλωσής του.

Χρηματοδότης: YΠΠΟ, 10η ΕΒΑ

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2001 -

Τόπος:

  • Χαλκιδική, Χαλκιδικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ιωάννης Ταβλάκης
Αρχαιολόγος

Τηλ: +30 2310 285163
Fax: +30 2310 251892

Ετικέτες:

Έτος:

2001
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις