Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


UNESCO

UNESCO - Διακυβερνητική Επιτροπή - Δέκατη τρίτη Σύνοδος, Παρίσι 7-10 Φεβρουαρίου 2005

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ Η ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΤΗΣΗΣ.

Δέκατη τρίτη Σύνοδος
Παρίσι 7-10 Φεβρουαρίου 2005

Σύσταση

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους ή της επιστροφής τους σε περίπτωση παράνομης κτήσης,

Εκφράζοντας την ανησυχία της για την επίλυση του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα,

Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες Συστάσεις της UNESCO σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Λονδίνο, στη χώρα προέλευσής τους

Λαμβάνει υπόψη τη συνάντηση που έλαβε χώρα μεταξύ του ελληνικού και του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού παρουσία εκπροσώπου της UNESCO το 2003 και αυτή που έλαβε χώρα το 2005.

Λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη συνεργασία ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και σε Ελληνικά Μουσεία, γεγονός που θα αποτελέσει πιλοτικό πρότυπο για την συνεργασία σχετικά με την με την έκθεση και την παρουσίαση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Λαμβάνει υπόψη την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Και προσκαλεί τον Γενικό Διευθυντή, πρώτον, να ενθαρρύνει την περαιτέρω ανταλλαγή εξειδικευμένων πληροφοριών στους τομείς εκπαίδευσης, έρευνας και μουσειολογίας, και δεύτερον να συνδράμει στην διευκόλυνση των περαιτέρω συναντήσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα πριν την επόμενη σύνοδο της Επιτροπής, με στόχο να λυθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών.

Ελληνική αντιπροσωπεία και Βρετανική αντιπροσωπεία

9 Φεβρουαρίου 2005 

 

UNESCO - Εγγραφή Αθηναϊκής Ακρόπολης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1987 

Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΝΕΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO ΤΟ 1987

Αποσπάσματα από τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου έγινε δεκτή από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς:

ΚΡΙΤΗΡΙΟ Ι: Η Ακρόπολη της Αθήνας είναι η ύψιστη έκφραση της προσαρμογής της αρχιτεκτονικής σε φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για μια μεγαλοπρεπή σύνθεση όπου οι όγκοι βρίσκονται σε τέλεια αρμονία, δημιουργώντας ένα μνημειώδες τοπίο μοναδικής ομορφιάς, που αγκαλιάζει ένα σύνολο αριστουργημάτων του 5ου αιώνα π.Χ.: τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο.

ΚΡΙΤΉΡΙΟ ΙΙ: Τα μνημεία της Αθηναϊκής Ακρόπολης έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή, όσον αφορά την Κλασική αρχιτεκτονική, όχι μόνον κατά τη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας, όταν θεωρούνταν υποδειγματικά πρότυπα στο Μεσογειακό κόσμο, αλλά και στη σύγχρονη εποχή.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΙΙΙ : Η Ακρόπολη της Αθήνας έχει ένα ιδιαίτερο νόημα για την αρχαία ελληνική θρησκεία: είναι ο ιερός χώρος όπου γεννήθηκαν οι θεμελιώδεις μύθοι της πόλης.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ IV: Η Ακρόπολη της Αθήνας εκφράζει τον πολιτισμό της Ελλάδας για περισσότερο από μία χιλιετία.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ VI: Η Αθηναϊκή Ακρόπολη είναι άμεσα συνδεδεμένη με γεγονότα και ιδέες που δεν λησμονήθηκαν ποτέ στην ιστορία. Τα μνημεία της παραμένουν ζωντανή παράδοση του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, των Φιλιππικών του Δημοσθένη, των λόγων του Αποστόλου Παύλου. Κρατούν ζωντανή τη μνήμη ενός πολύτιμου τμήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

 

UNESCO - The Unity of a Unique Monument

Ο Παρθενώνας, κεντρικός ναός της ελληνικής θεάς Αθηνάς στο λόφο της Ακρόπολης στην Αθήνα, εμπεριέχει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών εκλεπτύνσεων. Αποτελεί θαύμα σύνθεσης και σαφήνειας και είναι το διεθνές σύμβολο της Κλασικής Ελλάδας, το οποίο έχει εμπνεύσει την εκτέλεση και την αξιολόγηση της τέχνης για πολλούς αιώνες.

Από το 1984, όταν οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν την υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους ή της επιστροφής τους σε περίπτωση παράνομης κτήσης, ο Οργανισμός άσκησε τις καλύτερες υπηρεσίες του για να προωθήσει το διμερή διάλογο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας καθώς και για να ενισχύσει την περαιτέρω συνεργασία με την ανταλλαγή εξειδικευμένων πληροφοριών στο ζήτημα. Η UNESCO είναι πάντα έτοιμη να διευκολύνει την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων σε αυτό το ζήτημα μέσω των εντατικών προσπαθειών ατόμων, ιδρυμάτων και κρατικών αρχών.

Koichiro Matsuura
Γενικός Διευθυντής της Unesco

Με το παρόν κείμενο ο κ. Koichiro Matsuura, Γενικός Διευθυντής της Unesco, προλόγισε την έκδοση"The Unity of a Unique Monument, Parthenon" για την έκθεση που οργανώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα "Μελίνα Μερκούρη" σε συνεργασία με την Unesco (31 Μαρτίου-18 Απριλίου 2003). 

 

UNESCO - Επίσκεψη του Γενικού Δ/ντή της UNESCO κ. Koichiro Matsuura στην Ακρόπολη.

Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO κ. Koichiro Matsuura στις 14.10.2004 εξέφρασε με επιστολή του ειλικρινή συγχαρητήρια για τις αλλαγές στην Ακρόπολη υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη του το Σεπτέμβριο του 2001, καθώς και για τον ανελκυστήρα που τοποθετήθηκε για τα άτομα με αναπηρίες, γεγονός που διεύρυνε το κοινό των επισκεπτών του Ιερού Βράχου.


 

UNESCO- Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της επιστροφής τους σε περίπτωση παράνομης κτήσης  

Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

​​​
Δείτε ακόμη
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις