Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας

Περιγραφή - Αρμοδιότητες:

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έχει έδρα την Κατερίνη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
 
Κύριο έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας είναι η προστασία, προβολή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, που ανάγονται από τους Προϊστορικούς χρόνους έως το 1830, καθώς και νεώτερων θρησκευτικών μνημείων από το 1830 και εξής.
Ως περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αποσκοπεί στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, τη διάσωση, την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη προβολή του ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως. Επιπλέον, με το έργο της συμβάλλει στη διάχυση των πολιτιστικών προϊόντων μεταξύ των πολιτών, καθώς και την ευαισθητοποίηση και δημιουργική συμμετοχή τους στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος.
Η αρμοδιότητα της Εφορείας ανάγεται σε θέματα σχετικά με τη διατήρηση, προστασία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη συντήρηση, την ανάδειξη και την έκθεσή τους στα Μουσεία. Επίσης, ασχολείται με τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους, την εκτέλεση όλων των ανωτέρω έργων με αυτεπιστασία και απολογιστικά, την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των Συλλογών, στον χώρο ευθύνης της, με την εν γένει μέριμνα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων. Το προσωπικό της μετέχει στο έργο αυτό, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες όπως αυτές κατανέμονται στα επιμέρους τμήματα.

Προϊστάμενος:

Σδρόλια Σταυρούλα
email προϊσταμένου: ssdrolia@culture.gr

Αρχείο Προσωπικού:

Υπάγεται:

Υπαγόμενα Τμήματα Υπηρεσίας:

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Παρμενίωνος 32, 601 00 Κατερίνη
Τηλ.: +30 23510 47883
Fax: +30 23510 47884


E-mail: efapie@culture.gr
​​​​​​​​​​​​​
Μουσεία αρμοδιότητας της Υπηρεσίας
Μνημεία αρμοδιότητας της Υπηρεσίας (επιλεγμένα)
​​
Επιστροφή​​
​​​​​​​​​​
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις