Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης

Περιγραφή - Αρμοδιότητες:

Ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δημοσίου χαρακτήρα, διοικείται από Συμβούλιο που έχει διοριστεί από τον Υπουργό Πολιτισμού και έχει σκοπό την ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Μετά από περιπετειώδη αναζήτηση κατάλληλης θέσης πάνω στο βράχο της Ακρόπολης θεμελιώθηκε το Δεκέμβριο του 1865 το πρώτο μουσείο ανατολικά από τον Παρθενώνα σε μια θέση όπου το έδαφος χαμήλωνε αισθητά .Η έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα ολοκληρώθηκε το 1886 αλλά στο μεταξύ τα ευρήματα πλήθαιναν κυρίως με την ανακάλυψη των αρχαϊκών γλυπτών που είχαν θάψει οι αρχαίοι Αθηναίοι σε κοιλότητες του βράχου μετά την καταστροφή της από τους Πέρσες το 480 π.Χ. .Αυτό οδήγησε το 1888 στην απόφαση να επεκταθεί το μουσείο. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το μουσείο πήρε τη σημερινή του μορφή και εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 1964.
Ήδη όμως δέκα χρόνια αργότερα η ελληνική πολιτεία έθεσε ως στόχο την κατασκευή ενός νέου μουσείου για την Ακρόπολη προκειμένου να στεγαστούν σε ένα κτήριο οι μοναδικές αρχαιότητες της Ακρόπολης και να παρουσιαστούν στο σύνολο τους τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ο πρώτος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έγινε το 1976 και ο δεύτερος το 1979 δίχως επιτυχία .Ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1989. Ακυρώθηκε όμως από το Συμβούλιο της Επικρατείας .Ο τέταρτος διεθνής διαγωνισμός του 2000 ωστόσο τελεσφόρησε και σήμερα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι πραγματικότητα. Έχει ολοκληρωθεί στο μεταξύ η μεταφορά των αριστουργημάτων από τον Ιερό Βράχο και απομένει το στήσιμο των έργων και το άνοιγμα του Νέου Μουσείου.

Προϊστάμενος:

Πρόεδρος: Δημήτριος Παντερμαλής, Καθηγητής Αρχαιολογίας
email προϊσταμένου: oanmapr@oanma.gr

Υπάγεται:

  Στοιχεία Επικοινωνίας:

  Διεύθυνση: Μακρυγιάννη 2-4(Κτίριο Βάϊλερ), 117 42, Αθήνα Τηλέφωνο: +30 210 92.41.043 Φαξ: +30 210 92.41.643


  E-mail: accounts@oanma.gr, payroll@theacropolismuseum.gr
  ​​​​​​​​​​​​​
  ​​
  Επιστροφή​​
  ​​​​​​​​​​
   
  Ημερολόγιο
  Εκδηλώσεις