Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Μ.Φ.Ι.Α.Λ.)

Περιγραφή - Αρμοδιότητες:

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την μελέτη, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση. Η έδρα του Μουσείου βρίσκεται στον οικισμό Σίγρι της Δυτικής Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου δάσους και στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο 1.597 m2.
Η ίδρυση του Μουσείου έγινε με τον Νόμο 2260/1994. Το Μουσείο λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελεί το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ίδρυσε η Ελληνική Πολιτεία.
Οι εκθέσεις του Μουσείου εγκαινιάστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου 2001. Οι μόνιμες εκθεσιακές ενότητες περιλαμβάνουν την ιστορία της εξέλιξης των φυτών στην γη, τα ευρήματα του απολιθωμένου Δάσους και των σημαντικότερων θέσεων φυτικών απολιθωμάτων της Ελλάδας καθώς και τις γεωδυναμικές διεργασίες που συνδέονται με την ηφαιστειότητα και την γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου.
Οι δραστηριότητες του Μουσείου περιλαμβάνουν ερευνητικές δράσεις, ανασκαφικά προγράμματα, έργα προστασίας και συντήρησης των απολιθωμάτων, οργάνωση εκθέσεων, δράσεις ανάδειξης και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, εκπαιδευτικά προγράμματα, οργάνωση περιοδικών εκθέσεων, επιστημονικές και ενημερωτικές εκδόσεις, ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα καθώς και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς το Μουσείο αποτελεί τον μοναδικό δημόσιο πολιτιστικό φορέα στη Δυτική Λέσβο.

Προϊστάμενος:

Πρόεδρος Δ.Σ.: Νικόλαος Σουλακέλλης

Υπάγεται:

  Στοιχεία Επικοινωνίας:

  Διεύθυνση: Σίγρι Λέσβου, 811 12 
  Τηλέφωνο: +30 22530 54434, +30 22510 47033 
  Φαξ: +30 22530 54434 

  Κέντρο Πληροφόρησης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου 
  Ηλίας Βαλιάκος 8ης Νοεμβρίου 17, Μυτιλήνη 
  Τελέφωνο: +30 22510 47033 
  Φαξ: +30 22510 47033


  E-mail: lesvospf@otenet.gr

  Πληροφορίες για τον πολίτη:

  Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 (Ν. 2260/1994). Αποτελεί κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός του είναι η μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, έκθεση, συντήρηση, φύλαξη και κάθε πρόσφορη αξιοποίηση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο αποτελεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης (Π.Δ. 443/85) με ιδιαίτερα μεγάλη περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία.
  Η έδρα του Μουσείου βρίσκεται στο Σίγρι της Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο 1.597 τ.μ. και οι εκθέσεις του εγκαινιάστηκαν το Σεπτέμβριο του 2001.
  Το Μουσείο παρουσιάζει τα σημαντικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κορμούς δέντρων, κλαδιά, ρίζες, καρπούς και φύλλα που μαρτυρούν τη σύνθεση της χλωρίδας στην περιοχή του ΒΑ Αιγαίου κατά το Κατώτερο Μειόκαινο.
  Το Μουσείο διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τη μελέτη και έρευνα του Απολιθωμένου Δάσους, με πλήρως εξοπλισμένα ερευνητικά εργαστήρια. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν καταγραφή και χαρτογράφηση του Απολιθωμένου Δάσους, ερευνητικές δράσεις, ανασκαφικά προγράμματα, πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων, δράσεις προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, οργάνωσης περιοδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκδόσεων. Στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διεθνή επιστημονικά συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, επιστημονικές συναντήσεις, διαλέξεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  Το Μουσείο συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, με επιστημονικούς φορείς, Μουσεία, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  Για περισσότερες πληροφορίες: www.lesvosmuseum.gr

  Ωράριο Λειτουργίας:
  Θερινό Δε-Πα 9:00-17:00
  Χειμερινό Δε-Πα 8:30-16:30

  URL:

  ​​​​​​​​​​​​​
  ​​
  Επιστροφή​​
  ​​​​​​​​​​
   
  Ημερολόγιο
  Εκδηλώσεις