Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


 • Ευάγγελος Βενιζέλος

  venizelos.jpg

  Γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σε ηλικία 17 ετών, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έντονα πολιτικοποιημένος από νεαρή ηλικία, αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στο φοιτητικό κίνημα ως μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και των Κεντρικών Συμβουλίων της Φοιτητικής Ενωσης Α.Π.Θ. και της Ε.Φ.Ε.Ε. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1978, αποφοιτά από τη Νομική και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ στη Σορβόννη.

  Το 1980 αναγορεύεται σε Διδάκτορα Νομικής, ενώ το 1984 εκλέγεται υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, υπηρετεί ως δικηγόρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Το 1987 ορίζεται μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και το 1988 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας, ως εισηγητής για τις πρώτες άδειες εκπομπής των μη κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών.

  Η πολιτική του καριέρα ξεκινά το 1990, όταν εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Τρία χρόνια αργότερα, εκλέγεται βουλευτής της Α' περιφέρειας Θεσσαλονίκης και στις 13 Οκτωβρίου 1993 ορκίζεται υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Τύπου και ορίζεται κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Στις 8 Ιουλίου 1994, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ορίζεται υπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο προωθεί τον νόμο για τα ΜΜΕ.

  Τον Σεπτέμβριο του 1995 ορκίζεται υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, θέση στην οποία παραμένει ως τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς, οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης. Στις εκλογές του 1996 επανεκλέγεται πρώτος βουλευτής της Α' περιφέρειας Θεσσαλονίκης και στις 25 Σεπτεμβρίου 1996 ορκίζεται υπουργός Πολιτισμού. Από τις 19 Φεβρουαρίου 1999 έως τις 13 Απριλίου 2000 υπηρετεί ως υπουργός Ανάπτυξης. Στις εκλογές του 2000 εκλέγεται πάλι βουλευτής και στις 20 Νοεμβρίου 2000 ορκίζεται υπουργός Πολιτισμού.

  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό βιβλίων και επιστημονικών μελετών και έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές στον Τύπο.

  Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη.

 
Ημερολόγιο