Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


 • Θάνος Μικρούτσικος

  mikruts.jpg

  Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ένας από τους σημαντικούς συνθέτες κλασικής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Γεννήθηκε στη Πάτρα το 1947.

  ΣΠΟΥΔΕΣ :

  Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία. Μετά τις σπουδές στην θεωρία και το πιάνο στη Φιλαρμονική Εταιρεία της Πάτρας και στο Ελληνικό Ωδείο, άρχισε να σπουδάζει σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη, Γ.Α. Παπαϊωάννου. Ακολούθησαν οι σπουδές του και η αποφοίτησή του από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ηλικία 21 ετών, ξεκινάει την καριέρα του ως συνθέτης, η οποία περιλαμβάνει έργα όπερας, μουσικής δωματίου, συμφωνικής μουσικής, μουσικής για το θέατρο, ηλεκτρονικής μουσικής, τραγούδια, κ.τ.λ.

  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ :

  Στα 27 χρόνια της μουσικής του καριέρας, ο Θάνος Μικρούτσικος έχει ηχογραφήσει 30 LP και CD κι έχει συνθέσει περίπου 500 τραγούδια. Επίσης, έχει συνθέσει 33 έργα κλασικής μουσικής και μουσική για 4 κινηματογραφικές ταινίες, συνεργαζόμενος με σημαντικές δισκογραφικές εταιρείες, όπως τις SONY, CBS, LYRA, ENM, MINOS-EMI, κ.τ.λ. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες, συνθέτοντας μουσική για 47 θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες Διεθνή Φεστιβάλ Μουσικής και έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από μεγάλο αριθμό ορχηστρών και ορχηστρών μουσικής δωματίου από όλον τον κόσμο.

  Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Ενωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδος. Είναι επίσης ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1986 ως το 1990. Από το 1990 ως το 1993 διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του "Μουσικού Αναλογίου" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ :

  Πέρα από τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, ο Θάνος Μικρούτσικος ασχολήθηκε με την πολιτική ζωή του τόπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας διώχθηκε από το καθεστώς για τις αντιδικτατορικές τους δραστηριότητες και ιδέες. Μετά την πτώση της χούντας, συνέχισε να ασχολείται με τα κοινά, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, με υπουργό την Μελίνα Μερκούρη. Μετά από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, έγινε υπουργός Πολιτισμού, στις 16 Μαρτίου 1994, όπου παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 1996.

  ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  Η πολιτική του ως υπουργού Πολιτισμού στηρίζόταν στους εξής άξονες:

  Στην υλοποίηση του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων (ΕΠΔΠ), ενός προγράμματος που σχεδίασε και άρχισε να υλοποιεί από τον Νοέμβριο του 1993 και το οποίο δημιουργεί θεσμούς διεθνούς εμβέλειας στην ελληνική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει προβλεφθεί η δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος που θα συνδέσει τις ελληνικές πόλεις μεταξύ τους και με το εξωτερικό στον τομέα του Πολιτισμού. Το πιλοτικό πρόγραμμα του Πληροφοριακού Συστήματος υπήρξε ο πυρήνας και η αφορμή για τη δημιουργία του κόμβου ΟΔΥΣΣΕYΣ του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη διατύπωση εθνικών, δηλαδή ολοκληρωμένων, πολιτικών κατά τομέα. Στον εκσυγχρονισμό των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, με την αλλαγή των θεσμικών τους πλαισίων. Στην εκπόνηση και υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων για την πολιτιστική κληρονομιά. Στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού πολιτιστικού χάρτη της Ελλάδας μέσω της σύνδεσης του Υπουργείου Πολιτισμού με το ηλεκτρονικό δίκτυο INTERNET.

 
Ημερολόγιο