Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


 • Ανδρέας Ανδριανόπουλος

  andrianopoolos.jpg

  Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Συγκριτική Πολιτειολογία, Ανάπτυξη και Διεθνείς Σχέσεις στα Πανεπιστήμια Κέντ και Καίμπριτζ της Αγγλίας και Οσλο της Νορβηγίας. Είναι διπλωματούχος του ειδικού τμήματος Ηγεσίας και Διοίκησης της Σχολής Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Είναι επίσης επίτιμος διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σόφιας.

  Εξελέγη γιά πρώτη φορά βουλευτής Πειραιά και Νήσων το 1974. Έκτοτε εκλέγεται συνεχώς, επτά συνολικά φορές, μέχρι και τις εκλογές του 1993 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη Δήμαρχος του Πειραιά αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι τον Μάιο του 1989. Διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1976), Υφυπουργός Εξωτερικών (1977) Υπουργός Πολιτισμού κι Επιστημών (1980) και Υπουργός Εμπορίου (1989). Τον Αύγουστο του 1991 έγινε Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Εμπορίου, ενώ τον Αύγουστο του 1992 ορκίσθηκε Υπουργός Επικρατείας. Στις 17 Νοεμβρίου του 1994 παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, αποχωρώντας παράλληλα κι από την πολιτική και την Νέα Δημοκρατία.

  Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του νεοφιλελεύθερου Κέντρου Μελετών Πολιτικής (ΚΕΜΕΠ) καθώς και ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της Κίνησης γιά τον Πολυμερή Αφοπλισμό, την Ειρήνη και την Ασφάλεια (ΚΙΠΑΕΑ).

  Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά ενώ αναλύσεις του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνούς κύρους έντυπα όπως η Wall Street Journal, οι Financial Times, το Transition, το Links κα.

  Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Κολλέγιο Σαίντ Εντμουντς του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (1995-6) και συνεργάτης της Μονάδας Εσωτερικής Ασίας και Μογγολίας της Σχολής Ανατολικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι Εταίρος του Ερευνητικού Ιδρύματος Woodrow Wilson Center στην Ουάσιγκτον (1998-9) και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Κένναν γιά τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το ιδιαίτερο ακαδημαϊκό του αντικείμενο είναι η ισλαμική αναβίωση και τα ζητήματα των πετρελαιαγωγών στην Υπερκαυκα- σία, την πρώην Σοβιετική Ρωσία και την Κεντρική Ασία. Γιά το θέμα αυτό έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Στάνφορντ και Μπέρκλευ, στο αμερικανικό Department of State καθώς και σε κέντρα μελετών της Ουάσιγκτον. Έχει ταξιδέψει εκτενώς στις παραπάνω περιοχές κι εργάζεται σαν σύμβουλος επενδύσεων με ειδικότητα την ανάλυση πολιτικού ρίσκου γιά διεθνείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς.

  Τα τελευταία του βιβλία είναι: Μετά το Μέλλον (1997), Δημοκρατικός Καπιταλισμός και Κοινωνία της Γνώσης (1997) και Στην Καρδιά του Ισλάμ: Από τις Στέπες της Κεντρικής Ασίας ως το Αφγανιστάν (1998). Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να εκδοθεί στα αγγλικά μιά νέα του εργασία πάνω στις γεωπολιτικές επιπλοκές που προκαλούνται από την εκμετάλλευση των νέων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Κασπίας Θάλασσας. Τώρα εργάζεται πάνω στις αλληλεπιδράσεις των Χριστιανών Καθάρων της μεσαιωνικής νότιας Γαλλίας με τα ισλαμικά/μογγολικά φύλα της Βαλκανικής και της ευρωπαϊκής Ρωσίας με φόντο τις συγκρούσεις τους με την Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

  Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ζεί με την γυναίκα του και το γιό του ανάμεσα σε Αθήνα, Ουάσιγκτον και Λονδίνο.

 
Ημερολόγιο