Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό τον τίτλο «ΙΔΡΥΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ». 

Δείτε τις υποβληθείσες παρατηρήσεις και το σχέδιο νόμου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=7280

Το ζητούμενο είναι ένας σύγχρονος Οργανισμός που θα εφαρμόζει εθνική πολιτική για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης και θα βασίζεται στις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων τόσο στον τομέα της εκδοτικής παραγωγής, όσο και στις νέες πρακτικές των αναγνωστών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών.

«Ο κόσμος του βιβλίου δικαιούται έναν νέο Οργανισμό Βιβλίου, όχι μόνο γιατί το ΕΚΕΒΙ έκλεισε άδικα και βίαια, αλλά και γιατί το αξίζει», σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και προσθέτει: «Ο κόσμος του βιβλίου παρέμεινε ζωντανός μέσα στην κρίση και ήρθε η στιγμή να υποστηριχθεί ώστε να βρει αναπτυξιακή τροχιά και μεγαλύτερη επιρροή στην ελληνική κοινωνία. Οφείλουμε να προσφέρουμε στους συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, εικονογράφους και όλους όσοι εργάζονται στον χώρο του βιβλίου σύγχρονες δυνατότητες και προοπτική».

Πρόκειται για την υλοποίηση ενός από τους στρατηγικούς στόχους του ΥΠΠΟΑ για το βιβλίο, που αποτελεί ένα από τα πιο ουσιαστικά πολιτισμικά, μορφωτικά και εκπαιδευτικά εργαλεία αλλά κι ένα κύτταρο που συντηρεί και μεταφέρει τον πολιτισμό και τη συλλογική μνήμη.

Ο νέος Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού θα έχει στις προτεραιότητές του  θεσμικές παρεμβάσεις και ειδικά προγράμματα που θα δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για τους συντελεστές του, θα υποστηρίζουν την καινοτομία και την προσβασιμότητα στην ανάγνωση, θα συμπεριλαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και θα προωθούν το ελληνικό βιβλίο στο εξωτερικό.

Με την υιοθέτηση και την εφαρμογή ενός βιβλιολογικού μοντέλου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, θα καταστεί εφικτή η διάσωση και η ανανέωση των παραδοσιακών δομών του βιβλίου ενώ, ταυτόχρονα θα δοθεί νέα ώθηση που θα αγγίζει ευρύτερους κοινωνικούς και πολιτιστικούς στόχους.

Ημερομηνία:

11/06/2019 - 11/06/2019

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Θέμα:

Νεώτερος Πολιτισμός, Πολιτιστική Διαχείριση

Ημερομηνία Έκδοσης:

11/06/2019
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις