Το έργο Ανάπλαση Δυτικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Χανίων - Α΄ Φάση έχει ενταχθεί στη δράση «Προστασία και Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Περιφέρειας Κρήτης» με ύψος συνολικού προϋπολογισμού 400.000,00€ [κωδικός Πράξης/MIS (ΟΠΣ) 5027238]. Θα υλοποιηθεί μέσω ενός υποέργου που περιλαμβάνει την πραγματοποίηση του συνόλου των απαιτούμενων εργασιών, προκειμένου η επέμβαση να είναι αρκετά ήπια, σεβόμενη τόσο το μνημείο, όσο και τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Το πλαίσιο της χρηματοδότησης δύναται να καλύψει τη διαμόρφωση του βόρειου και μεγαλύτερου τμήματος της δυτικής τάφρου, δημιουργώντας ένα φυσικό περιβάλλον μέσα στον αστικό ιστό, προκειμένου να διατεθεί ένας δημόσιος χώρος περιπάτου σε πεζούς, ποδηλάτες και Α.Μ.Ε.Α.
Πριν από οποιαδήποτε εργασία, ο χώρος θα καθαριστεί από τα απορρίμματα και όλα τα στοιχεία που δεν χρειάζονται, ενώ θα διαμορφωθούν και οι κατάλληλες κλίσεις του εδάφους για την απορροή των λιμναζόντων υδάτων.
Οι διαμορφώσεις θα αφορούν στην κατασκευή διαδρομών. Η κεντρική θα διατρέχει ελεύθερα όλο το μήκος του βόρειου τμήματος της τάφρου, ενώ σε συγκεκριμένα σημεία θα δημιουργηθούν στάσεις και διακλαδώσεις, με καθιστικά ανά τακτά διαστήματα και δέντρα για τη δημιουργία της απαραίτητης σκίασης. Όλες οι διαδρομές, κύρια και δευτερεύουσες, θα κατασκευαστούν από φυσικό χώμα με τη χρήση φυσικού, οικολογικού σταθεροποιητή, δίνοντας το αποτέλεσμα ενός πατημένου και καλά σταθεροποιημένου εδάφους. Η μέθοδος αυτή είναι οικολογική και οικονομική, με χαρακτηριστικό της την τελική επιφάνεια που δεν λασπώνει, είναι υδατοπερατή, καταστέλλει τη σκόνη και δεν καταστρέφεται από τη βροχή. Το πλάτος του κεντρικού διαδρόμου θα είναι 3,50m., προκειμένου να διέρχεται άνετα το όχημα καθαρισμού του Δήμου, ενώ το εύρος των υπόλοιπων θα είναι 2,00m. Εκατέρωθεν αυτών θα τοποθετηθούν κράσπεδα πλάτους 15cm, τα οποία δεν θα προεξέχουν από το επίπεδο του εδάφους και θα εγκιβωτίζουν το χώμα, μην επιτρέποντας την διάβρωση των ορίων και την μετατόπιση χώματος από τα πλάγια. Στην πορεία θα καλυφθούν από τη βλάστηση και δεν θα είναι διακριτά.
Πάνω στην κύρια κίνηση, στα βόρεια, θα δημιουργηθεί διαδρομή πλάτους 2,00m., η οποία θα προσεγγίζει τη ράμπα που κατεβαίνει από την οδό Πειραιώς. Στη μέση περίπου της τάφρου, μετά τον επιπρομαχώνα «Priuli», θα υπάρχει άλλη μία διακλάδωση που θα οδηγεί στην υπάρχουσα συστάδα των φοινίκων. Ταυτόχρονα, θα αποτελεί και τη μοναδική προσέγγιση της cortina (ευθύγραμμο τμήμα) του τείχους σε τόσο κοντινή απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί το τοπικό είδος του φοίνικα, και ο επισκέπτης, θα έρχεται σε επαφή με τις οχυρώσεις, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί από κοντά το μέγεθος και τον τρόπο δόμησής τους.
Στα δυτικά, στην πλευρά του αντιτειχίσματος, θα συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος βλάστησης, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό όριο μεταξύ της τάφρου και της πόλης. Στην ίδια πλευρά προτείνεται και η μεταφορά της παλαιάς αλάνας ποδοσφαίρου για την αναβίωση του «υπαίθριου παιχνιδιού».
Τέλος, η υφιστάμενη στέρνα και το πηγάδι θα συντηρηθούν και θα χρησιμοποιηθούν και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.