Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας της πληροφορίας για όλους ( eEurope “ An Information Society for All ”). Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Απρίλιο 2001, μετά από συνάντηση αντιπροσώπων από κράτη μέλη στο Lund , συνέταξε τις λεγόμενες Αρχές και το Πλάνο Ενεργειών του Lund ( Lund Principles & Lund Action Plan ) για την υλοποίηση κοινών στόχων για την ψηφιοποίηση της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι στόχοι αυτοί συνοπτικά είναι οι επόμενοι:
• Αύξηση της διαφάνειας των - τοπικά διεσπαρμένων - σχετικών ενεργειών και την ανταλλαγή της σχετικής εμπειρίας.
• Επιλογή, διάδοση και ανταλλαγή καλών πρακτικών ( good practices ).
• Υιοθέτηση κοινών προτύπων για την ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής πλατφόρμας οδηγιών και συστάσεων.
Σε συνέχεια της συνάντησης του Lund, το 2001, δημιουργήθηκε η Ομάδα των Εθνικών Αντιπροσώπων ( National Representatives Group , NRG ) με στόχο τον συντονισμό των εθνικών ενεργειών ψηφιοποίησης πολιτισμικού και επιστημονικού περιεχομένου. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα / δίκτυο Αριστείας Minerva : Minesterial Network for Valorising Activities in Digitisation ( EC IST 5 o πλαίσιο, 3/2002-7/2005), - με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων κρατών μελών, το οποίο επεκτάθηκε αργότερα σε συμμετοχή με το πρόγραμμα Minerva Plus – για την υποστήριξη των ενεργειών του NRG , που περιλαμβάνει πλέον αντιπροσώπους από όλα τα κράτη μέλη, επιπλέον και παρατηρητών από Ρωσία-Ισραήλ. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτήθηκε το 2001 η μελέτη ‘Technological Landscapes for Tomorrow 's Cultural Economy', με παραγωγή της DigiCULT Report , EC, 2002, η οποία αναφέρεται στα βασικά τεχνολογικά και στρατηγικά βήματα που πρέπει ακολουθηθούν για την υλοποίηση μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έκθεση των ως άνω δραστηριοτήτων δίδεται στα Reports ‘Coordinating Digitisation in Europe 2003, 2004, 2005', έκδοση Minerva 2004, 2005, 2006.
Στο διάστημα 2002-2004, έγιναν σημαντικά βήματα προς τον συντονισμό των ενεργειών ψηφιοποίησης στον Ευρωπαϊκό χώρο, με μελέτη των σημαντικότερων ενεργειών που γίνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με έκδοση κοινών οδηγιών και καλών πρακτικών σε βασικούς τομείς που αφορούν στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαχείριση περιεχομένου, και στην διάδοση των αποτελεσμάτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Οκτώβριο 2003 η γενική συνέλευση της UNESCO υιοθέτησε την Χάρτα Διατήρησης της Ψηφιακής Κληρονομιάς, η οποία αναφέρεται στην προτεραιότητα ανάπτυξης νομικού και θεσμικού πλαισίου για την προστασία και ψηφιοποιημένη διατήρηση της πνευματικής κληρονομιάς.
Από το 2005 η ψηφιακή σύγκλιση με στόχο τη διατήρηση και προβολή της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτέλεσε βασική αναφορά και στόχο, όπως φαίνεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Unesco , ομιλίες της Επιτρόπου και την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου για την δημιουργία Ενιαίας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, το οποίο υποστηρίζεται σε διάφορα επίπεδα από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Στο πλαίσιο αυτό η Δημιουργία Ψηφιακών Βιβλιοθηκών, Μουσείων και Αρχείων αποτελεί ένα μείζον θέμα τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τον τελευταίο χρόνο, τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με την επιλογή των ‘Ψηφιακών Βιβλιοθηκών' ως κεντρικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και σε διεθνές, με τις ανακοινώσεις προγραμμάτων ψηφιοποίησης πολιτιστικού περιεχομένου από το Google , τη Μicrosoft , το Yahoo , οι ενέργειες συντονισμού της δημιουργίας, διαχείρισης και πρόσβασης στο πολιτιστικό απόθεμα πολλαπλασιάστηκαν και οδήγησαν στον καθορισμό ενός νέου Ευρωπαϊκού Δυναμικού Σχεδίου Δράσης. Το Δυναμικό Σχέδιο Δράσης θεωρεί τα Εθνικά ψηφιακά πολιτιστικά τεκμήρια ως μέρος ενός ευρωπαϊκού αποθέματος, προσβάσιμου και χρησιμοποιήσιμου από οποιονδήποτε πολίτη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις Ευρωπαϊκές και γενικότερα τις διεθνείς εξελίξεις που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση και την προβολή πολιτιστικού αποθέματος και τη διασφάλιση της πρόσβασης του κοινού σε αυτό. Ειδικότερα αναφέρονται:
• H συμμετοχή του ΥΠΠΟ στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα MINERVA-ΕC και MICHAEL+. Ιδιαίτερα το δεύτερο έχει ήδη δημιουργήσει μια πλατφόρμα ψηφιοποίησης και διαχείρισης πολιτιστικού αποθέματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και η οποία θα διατεθεί, μέσω της συμμετοχής του Υπουργείου και στους Ελληνικούς Πολιτιστικούς φορείς.
• H συνεργασία του Υπουργείου με το Συμβούλιο Εθνικών Αντιπροσώπων ( National Representatives Group ) των Ευρωπαϊκών Κρατών που έχει ως στόχο τη διασφάλιση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ όλων των τεχνολογικών εφαρμογών προβολής πολιτιστικού αποθέματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,
• H συμμετοχή του ΥΠ.ΠΟ. στις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ανάπτυξης Ψηφιακών Βιβλιοθηκών ( i 2010 Digital Libraries ), καθώς και Ψηφιακών Αρχείων και Μουσείων, σύμφωνα με τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.
• H πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Υπουργείου μας με την ονομασία Δρόμοι του Νερού , στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου των Πολιτιστικών Διαδρομών, που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO.