Το 3ο project meeting του διακρατικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020 “BLUEMED” πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2017 στη Λεμεσό της Κύπρου.
Οι εταίροι του προγράμματος παρευρέθηκαν στη συνάντηση και παρουσίασαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, ως προς την εφαρμογή του έργου, καθώς και το σχεδιασμό για τις μελλοντικές δραστηριότητες. Συζητήθηκαν ακόμη οι δράσεις επικοινωνίας και προβολής, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τη γενική διαχείριση του έργου, ενώ δόθηκε έμφαση στην πρόοδο των δραστηριοτήτων μελέτης και προπαρασκευαστικής εργασίας (studying and testing activities). Στη συνέχεια, έγινε ενημέρωση από τους επικεφαλής εταίρους του έργου για τα μέχρι στιγμής παραδοτέα (deliverables).
Ακολούθησε εκτενής προβολή των πιλοτικών χώρων (pilot sites) και των μελλοντικών δράσεων που θα εφαρμοστούν σε αυτούς.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων εκπροσωπήθηκε από την Προϊσταμένη της Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι και την Αναστασία Κ. Μητσοπούλου, Υπάλληλο της ΕΕΑ. Η Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι στην ομιλία της αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες της ΕΕΑ στον ένα χρόνο λειτουργίας του έργου και στις δράσεις, που έχει πραγματοποιήσει για την προώθησή του. Παρουσίασε ακόμη τον προγραμματισμό της ΕΕΑ για την έναρξη των εργασιών στην Περιστέρα Αλοννήσου και στα 4 ναυάγια του Παγασητικού κόλπου (Άκρα Γλάρος, Κίκυνθος, δύο βυζαντινά ναυάγια του Τηλέγραφου).
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο BLUEMED στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της βιώσιμης και υπεύθυνης τουριστικής ανάπτυξης στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με το σχεδιασμό, τις προπαρασκευαστικές εργασίες και το συντονισμό των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων - Υποβρύχιων Μουσείων και των Κέντρων Ευαισθητοποίησης της Γνώσης (Knowledge Awareness Centers) σε 4 πιλοτικούς χώρους: Δυτικός Παγασητικός/Σποράδες (Ελλάδα), Capo Rizutto και Baia (Ιταλία) και Cavtat (Κροατία).
Παράλληλα, σεβόμενο της αρχές της προστασίας των πολιτισμικών πόρων, το έργο αυτό έχει επίσης σαν στόχο να προβάλλει την καινοτομία στον αρχαιολογικό καταδυτικό τουρισμό και να βελτιώσει την καταδυτική εμπειρία, μέσα από καινοτόμες καταδυτικές υπηρεσίες και τεχνολογίες ∙ να προσελκύσει ένα σημαντικό μέρος από τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που επιλέγουν τον αρχαιολογικό καταδυτικό τουρισμό ∙ και να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά με χρήση της τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης σε μουσεία και σε Κέντρα Ευαισθητοποίησης της Γνώσης (KACs).
Συντονιστής του έργου είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι συνεργαζόμενοι για την υλοποίηση του έργου εταίροι είναι οι εξής: το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και Τουρισμού της Ιταλίας, το Πανεπιστήμιο Ζάγκρεμπ - Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών, το Ίδρυμα FUERM (Fundación Universidad Empresa de la Región de Murcia – Ισπανία), ο Οργανισμός Dubrovnik-Neretva (Οργανισμός Περιφερειακής Ανάπτυξης DUNEA - Κροατία) και η Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε.