Εγκαίνια Ελληνιστικό θέατρο Δίον
Στην διήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην Π.Ε Πιερίας, την Τετάρτη 3 Ιουλίου, εγκαινίασε το ανακαινισμένο ελληνιστικό θέατρο του Δίου, και κήρυξε την έναρξη του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Το ανακαινισμένο αρχαίο θέατρο αποκτά πλέον αποκτά πλέον τη νέα εικόνα του, με νέα ξύλινα έδρανα, σύγχρονο φωτισμό και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, πρόσβαση και θέση θέασης για ΑμεΑ. Το έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση ύψους 171.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας.
«Σήμερα, είναι μία ξεχωριστή μέρα για το Υπουργείο Πολιτισμού και για μένα προσωπικά» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού στον χαιρετισμό της, κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Ολύμπου «γιατί παραδίδουμε, ουσιαστικά, μια σύγχρονη εκδοχή του Αρχαίου Θέατρου. Εάν σκεφτεί κανείς πόσες χιλιετίες πριν υπήρχαν ακούσματα, υπήρχαν παραστάσεις εδώ, αντιλαμβάνεται τη φόρτιση που έχει ο χώρος, αλλά και την υποχρέωση του Υπουργείου να προστατεύσει και να αναδείξει αυτόν τον πολύ σημαντικό Αρχαιολογικό χώρο, όχι μόνο της Μακεδονίας αλλά και της Ελλάδας».
Παράλληλα παραδόθηκε σε χρήση το ανακαινισμένο κτήριο το οποίο στεγάζει την υποδοχή των επισκεπτών, τους χώρους υγιεινής, το αναψυκτήριο και το πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου του Δίου, αναβαθμίζοντας δραστικά τις υπηρεσίες για τους επισκέπτες και συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια για προσέλκυση όλο και μεγαλύτερων κοινών. Για το έργο αυτό δαπανήθηκαν 447.000 ευρώ από ίδιες χρηματοδοτικές πηγές και εκτελέστηκε με την ευθύνη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.
Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε και στις μεγάλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας ότι «το Δίον ήταν από την αρχαιότητα, ένας χώρος άμεσα συνδεδεμένος με το νερό. Όμως, τώρα πλέον τα έντονα καιρικά φαινόμενα απαιτούν να λάβουμε περισσότερα μέτρα και αυτό κάνουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, με το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται με 2.250.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκινά πολύ σύντομα».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή και στην ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου η οποία θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. «Ο Δημήτρης Παντερμαλής ήταν ο άνθρωπος απολύτως αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε. Είτε ήταν η διδασκαλία στο πανεπιστήμιο, είτε ήταν η ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης, είτε ήταν η ανασκαφή, η ανάπτυξη, η ανάδειξη και η απόδοση του αρχαιολογικού χώρου του Δίου. Όσο περνάει ο καιρός, η απώλεια αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη, γιατί δύσκολα βρίσκει κανείς ανθρώπους σαν τον Δημήτρη, ανθρώπους τόσο αφοσιωμένους, ανθρώπους που να αγαπούν το αντικείμενο τους, αλλά να αγαπούν πραγματικά και τις τοπικές κοινωνίες».
Δημαρχείο Κατερίνης
Την Πέμπτη 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού με τον Δήμαρχο Κατερίνης Γιάννη Ντούμο, στο Δημαρχείο της πόλης, παρουσία της Υφυπουργού Ανάπτυξης Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου, του βουλευτή Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση η Υπουργός έκανε λόγο για μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο, αναφορικά με το θέμα του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης.
Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη: «Αυτό το οποίο πρότεινα για το Πολιτιστικό Κέντρο είναι να γίνει μία μελέτη βιωσιμότητας, με τη φροντίδα του Δήμου για να δούμε πως μπορεί πραγματικά να υπάρχει η καλύτερη χρηστή διαχείριση του έργου. Εκτός από εκδηλώσεις και δράσεις πολιτισμού, να μπορεί να φιλοξενήσει και άλλου είδους γεγονότα, για παράδειγμα συνέδρια, για τα οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή. Να προηγηθει λοιπόν, αυτή μελέτη βιωσιμότητας, για την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως είπα και στον Δήμαρχο, θα παρέχει τη στήριξη του, ώστε να έχει ο Δήμος τον οδικό χάρτη για να μπορέσει να καλύψει και την προμήθεια του εξοπλισμού, αλλά γενικά και τον τρόπο λειτουργίας του».
Αμέσως μετά την συνάντηση στο Δημαρχείο, η Υπουργός συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο και όλους όσοι συμμετείχαν στην συνάντηση στο Δημαρχείο, μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο των Τάφων Α' & Β' Κατερίνης, όπου το έργο συντήρησης, αναστήλωσης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, ενταγμένο, στο ΕΣΠΑ, 2021-2027 και με προϋπολογισμό 755.000 ευρώ, είναι σε εξέλιξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Η Υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.
Απόδοση Μουσειακής Αποθήκης Μακρύγιαλου
Στην τελετή απόδοσης της επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου Πιερίας την Υπουργό Πολιτισμού υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης.
Όπως τόνισε η Υπουργός στον χαιρετισμό της «όταν ξεκινήσαμε να ιδρύσουμε εδώ, τη Μουσειακή Αποθήκη, πρόθεσή μας δεν ήταν να υποτιμήσουμε την περιοχή, δημιουργώντας μια Αποθήκη, και όχι ένα Μουσείο. Σήμερα, στη διεθνή βιβλιογραφία καταγράφεται, αλλά τεκμηριώνεται και από την εμπειρία μας, ότι είναι αυτό το οποίο θέλουν οι επισκέπτες μιας περιοχής. Δεν είναι μόνον να βλέπουν τις αρχαιότητες στην τυπική μουσειακή μορφή τους. Αυτό που τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο είναι να δουν την διαδικασία, στην οποία υποβάλλονται τα πολιτιστικά αγαθά: Από το πλύσιμο, όταν βγαίνουν από τη γή, την συντήρησή τους, το πώς ταξινομούνται στις αποθήκες, την τεκμηρίωσή τους, μέχρι την έκθεσή τους στις βιτρίνες. Αυτή η διαδικασία της πρόσληψης από τον επισκέπτη είναι η σύγχρονη μουσειακή τάση. Αυτό, λοιπόν, έγινε και εδώ για να πρωτοπορήσει η περιοχή. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου Πιερίας». Στη συνέχεια η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε πως ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Πιερίας θα ικανοποιηθεί άμεσα και αυτό δεν είναι άλλο από την επιστροφή αρχαιοτήτων της Πιερίας, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου.
«Επί της ουσίας» είπε η Υπουργός «από δω και πέρα ξεκινάει η συνεργασία ανάμεσα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για την επιστροφή αρχαιοτήτων, εδώ στο Μακρύγιαλο, ώστε να δημιουργηθεί μια μόνιμη έκθεση, με τα ευρήματα της περιοχής σας. Συγχρόνως, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί το Μητροπολιτικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βόρειας Ελλάδας, θα δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση με αρχαιότητες από τον Μακρύγιαλο. Τα ευρήματα της Πύδνας και της Μεθώνης σύντομα θα εκτίθενται μόνιμα, στη Μουσειακή Αποθήκη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Ο επισκέπτης που θα βλέπει τα εκθέματα της Πύδενας και Μεθώνης στο Αρχαιολογικό Μουσειο της Θεσσαλονίκης για να αποκτά την ολοκληρωμένη εικόνα πρέπει να έρχεται και εδώ. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, ικανοποιεί έτσι το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας».
Κλείνοντας η Υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αυτή τη στιγμή υλοποιεί ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ για τις πολιτιστικές υποδομές της Πιερίας, από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην τελετή της απόδοσης ήταν παρόντες ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και οι βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, Σπύρος Κουλκουδίνας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η Γενική Διευθύντρια της Αρχαίας Πολιτιστικής Kληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου και η Αν. Έφορος Αρχαιοτήτων Πιερίας Σταυρούλα Σδρόλια καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.