Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Έναρξη για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με την «Ουράνια Πολιτεία» των παιδιών στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

​Με την «Ουράνια Πολιτεία», σε επίσημη πρώτη παρουσίαση στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, άνοιξε αυλαία το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουμεντάκη, η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μαζί με μαθητές του Ουκρανικού Σχολείου της Αθήνας σε έναν προστατευμένο θόλο προσευχής, αναμετρήθηκαν με τον πόνο, τα πάθη, τις χθόνιες δυνάμεις και τελικά οδηγήθηκαν στο φως, στην πάταξη του θανάτου και στην Ανάσταση.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που μετά την επιτυχημένη πορεία του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, βλέπουμε ότι το κοινό αγκαλιάζει με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη θέρμη το 2ο Φεστιβάλ, που φέτος βγαίνει από τα στενά όρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ξεκινώντας από τον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, φιλοξενείται σε λατρευτικούς αλλά και άλλους χώρους της πρωτεύουσας που συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό όπως Μουσεία, το Παλαιό Χρηματιστήριο, την αίθουσα Παρνασσό. Σε ένα τριήμερο, περισσότερες από 55 εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης μέσα από πρωτότυπες προσεγγίσεις του θείου δράματος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Γιώργο Κουμεντάκη και τους συνεργάτες του για την εξαιρετική δουλειά αλλά και τη Eurolife FFH για τη γενναιόδωρη χορηγία του Φεστιβάλ».

Σε ένα μεταμοντέρνο ορατόριο με στοιχεία όπερας και κολάζ, βασισμένο σε ιερά κείμενα, ρήσεις και ποίηση της Λένας Πλάτωνος και άλλων δημιουργών, ακούστηκαν οι συνθέσεις «Παράδεισος και πτώση», «Η γενιά του φιδιού», "Agnus Dei", «Στην ουράνια πόλη». Με αφετηρία το αμάρτημα των πρωτόπλαστων, οι συντελεστές της συναυλίας -οι σολίστ Μυρτώ Μποκολίνη και Νικόλας Καραγκιαούρης, η Παιδική Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μαθητές και μαθήτριες από το Ουκρανικό σχολείο της Αθήνας, σε σύνθεση της Λένας Πλάτωνος, μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία του Βαγγέλη Κοσμίδη- μοιράστηκαν με το κοινό την περιπλάνηση του ανθρώπου από το καλό στο κακό, από έναν τόπο σε άλλον, από την καταστροφή στη λύτρωση.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου και μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024, σε χώρους ιδιαίτερους και κατανυκτικούς, παρουσιάζει πάνω από 55 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής.

Το πλήρες πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο https://nationalopera.gr/festival-latreftikis-mousikis και στον σύνδεσμο https://digitalculture.gov.gr/

 


 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​