Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην Κωνσταντινούπολη

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιεί από σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mehmet Nuri Ersoy, προκειμένου να παρακολουθήσουν, μαζί, την πρεμιέρα της παράστασης  «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», στο πολιτιστικό κέντρο «Ατατούρκ».

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Η παράσταση είναι τρίγλωσση –ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά- και ο θίασος συγκροτείται από Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς. Το έργο έφερε κοντά τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς Ελλάδας και Τουρκίας, συνεισφέροντας στην οικοδόμηση πολιτιστικής γέφυρας και θετικής ατζέντας, ανάμεσα τους δύο λαούς.

Το πρωί, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την Πρίγκηπο, στην προβλήτα της οποίας ο Δήμαρχος Adalar (Πριγκηποννήσων) Ercan Akpolat, της επιφύλαξε θερμή υποδοχή και ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο.

Ακολούθως, την Υπουργό υποδέχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων ο Σεβασμιώτατος Γέρων Πριγκηποννήσων κ.κ. Δημήτριος, ο οποίος την ξενάγησε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελεούσης. Στη συνέχεια, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Πρόκειται για ένα πενταόροφο επιβλητικό ιστορικό ξύλινο κτήριο 20.000 τ.μ., του 19ου αι., η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στην Ευρώπη, που φιλοξένησε για  δεκαετίες – από το 1903 ως το 1964, στα 206 δωμάτια, εκατοντάδες ορφανά παιδιά. Το κτήριο αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη και δωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σήμερα χρήζει άμεσης προστασίας.

Την Υπουργό Πολιτισμού συνοδεύει στην διήμερη επίσκεψή της, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας. Στην Πρίγκηπο συνόδευσαν τη Λίνα Μενδώνη η καθηγήτρια του ΕΜΠ Ελευθερία Τσακανίκα, η οποία έχει μελετήσει το κτήριο του Ορφανοτροφείου και ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Λάκης Βίγκας.

 


Φωτογραφίες:

Σχετικά Αρχεία:

Κατηγορία:

1;#Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία Έκδοσης:

26/04/2024
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​