Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον Σκάι 100.3 και τους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο

Μέτρα για τη μείωση του χρόνου αναμονής στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης λαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε σημερινή συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.  

Όπως είπε, η λύση θα είναι η εφαρμογή του συστήματος ζωνών επισκεψιμότητας που προγραμματίζεται να γίνει εντός του Ιουλίου. 

 

Β.Χ.: Καλό μεσημέρι κυρία Μενδώνη...  

Λ.Μ.: Καλό μεσημέρι και στους δυο σας, κύριε Χιώτη, κύριε Παπαδόπουλε  


Β. Χ.: Ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκρισή σας. Το μόνο θέμα που θα θέλαμε να συζητήσουμε γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι οι εξαγγελίες σας θα γίνουν στις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν αύριο, είναι το ζήτημα της Ακρόπολης, διότι, παρότι διαβάζω και εγώ ότι κάποια λύση πάτε να δώσετε, δεν έχω καταλάβει πώς θα λειτουργήσει. Και προς το παρόν, απ' ό,τι μας λένε οι περίοικοι της Ακρόπολης, δεν έχει ακόμα λειτουργήσει και η εικόνα αυτή που βλέπω πραγματικά με στενοχωρεί. 

Λ. Μ.: Nα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να κάνουμε κάποιες παραδοχές. 

Η Ακρόπολη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα μνημεία του κόσμου. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες που, επίσης, με δημοφιλή μνημεία και μουσεία. Στις περιόδους αιχμής παρατηρούνται ουρές και καθυστερήσεις στην είσοδο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ειδικά για την Ακρόπολη, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μια σύγχυση στις λεγόμενες ουρές. Λένε ότι υπάρχει από τον Βράχο μέχρι τη Λεωφόρο Αμαλίας. Δεν είναι έτσι. Η ουρά, η οποία υπάρχει επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι η είσοδος της νότιας κλιτύος, στο επίπεδο του σταθμού του μετρό. Μια ουρά 150 μέτρων.  


Β. Χ.: Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν είναι 150 μέτρα...  

Λ. Μ.: Μα, αυτό σας λέω. Η ουρά που βλέπουμε επί της 

Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι η ουρά που σχηματίζεται στη νότια είσοδο, όχι στα εκδοτήρια του Βράχου! Η νότια είσοδος, στο ύψος του μετρό επεκτείνεται στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Είναι και η άλλη είσοδος στην Ακρόπολη, όπου η ουρά σχηματίζεται δια του αλσυλλίου και φτάνει, στην έσχατη περίπτωση, στο άνω τμήμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Δηλαδή, δεν καλύπτει η ουρά τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Προς Θεού. Αυτό το λέω ως παραδοχή. Και η τρίτη παραδοχή είναι ότι η Ακρόπολη έχει μόνον μία είσοδο, τα αρχαία Προπύλαια του 5ου αιώνα. Επομένως, δημιουργείται ένας "λαιμός" σαν σε μπουκάλι.   


Β. Χ.: Αυτό το κατανοούμε... 

Λ.Μ.: Εκεί μπορούμε να παρέμβουμε μέχρις ενός σημείου. 

Ν.Π.: Δεν θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο οι άνθρωποι να μην περιμένουν στον ήλιο;  

Λ.Μ.: Ναι, θα σας πω 

 

Β.Χ.: Ένα αυτό και δεύτερον, για να τα απαντήσετε συνολικά, διαβάζω καταγγελίες ότι στα εκδοτήρια των εισιτηρίων απασχολούνται δύο, άντε τρία άτομα. Δεν θα μπορούσαν να απασχολούνται περισσότερα έτσι ώστε η ουρά να τρέχει γρηγορότερα; 

Λ.Μ.: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Να σας πω τη δική μου εμπειρία, γιατί το Σάββατο το πρωί, την Κυριακή το πρωί, και σήμερα το πρωί, ήμουν στην Ακρόπολη, στα εκδοτήρια, πριν ανοίξουν. Αυτό, το οποίο έχω να πω είναι ότι στην επάνω είσοδο, στον λόφο, υπάρχουν τουλάχιστον έξι άτομα που κάνουν τον έλεγχο.  

Υπήρξαν πολύ περισσότερες ουρές την Πέμπτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας. Το αντιμετωπίσαμε αφήνοντας ανοικτά τα τουρνικέ. Ο έλεγχος των εισιτηρίων γινόταν από τους υπαλλήλους, στην Ακρόπολη, με μηχανήματα. Έτσι, κερδίζεται ο χρόνος του τουρνικέ. Επίσης, από το Σάββατο, δώσαμε ξεχωριστή είσοδο για την κρουαζιέρα. Το Σάββατο, για παράδειγμα, είχαμε εννέα πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια στις 8 το πρωί, στον Πειραιά. Σήμερα, η εικόνα που εγώ προσωπικά αποκόμισα ήταν ότι τα επάνω εκδοτήρια λειτουργούσαν ικανοποιητικά, πράγμα που μου είπαν και άνθρωποι επαγγελματίες που ήταν εκεί με τα γκρουπ τους. Στη νότια είσοδο, σήμερα το πρωί, στον έλεγχο εισιτηρίων ήταν πέντε άτομα.   


Ν.Π.: Δεν είχε έλθει κρουαζιερόπλοιο δηλαδή, αντιλαμβάνομαι... 

Λ.Μ.: Όχι, ήταν πέντε άτομα στη νότια είσοδο επιφορτισμένα με τον έλεγχο των εισιτηρίων και με τη διευθέτηση του κόσμου. Αυτό σημαίνει μία καθυστέρηση περίπου τριών τετάρτων στην ουρά.   


Β.Χ.: Τρία τέταρτα αναμονή...  

Λ.Μ.: Τρία τέταρτα αναμονή. Όταν εγώ πήγα στις οκτώ παρά δέκα, περίμεναν ήδη γύρω στα 1.000 άτομα. Ο χώρος ανοίγει στις οκτώ. Αντιλαμβάνεστε ότι συμβαίνει αυτό που συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα μνημεία του κόσμου.  


Β.Χ.: Δεν μπορεί να υπάρξει μία ρύθμιση της ροής με την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων;  

 Λ.Μ.: Τα εισιτήρια είναι όλα ηλεκτρονικά.  


 Β.Χ.: Μπορείς να κάνεις προκράτηση;  

 Λ. Μ.: Βεβαίως, το 70% των εισιτηρίων, σήμερα το πρωί, δηλαδή αυτό που είδα με τα μάτια μου, ήταν στα κινητά των επισκεπτών ή εκτυπωμένα εισιτήρια. Επομένως, δεν υπάρχει καθυστέρηση. Είναι πια περιορισμένος σχετικά ο αριθμός αυτών που εκδίδουν εισιτήριο επί τόπου, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι ηλεκτρονικό εισιτήριο.   


Β.Χ.: Δεν πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη χωρητικότητα στα εισιτήρια; Δηλαδή δεν μπορείς να κόβεις, επειδή είναι ηλεκτρονικά, 1.000 εισιτήρια την ώρα γιατί 1.000 άτομα όταν θα μαζευτούν για να μπουν μέσα, θα γίνει ουρά.  

 Λ.Μ.: Εσείς μιλάτε για να υπάρχει ένα σύστημα ζωνών. Ζωνοποίηση  επισκεψιμότητας...  

 Β.Χ.: Ακριβώς  

 Λ. Μ.: Κοιτάξτε...το πρόγραμμα αυτό είναι έτοιμο. Το ξεκινήσαμε τον περασμένο Οκτώβρη και σήμερα είναι έτοιμο. Γίνεται μία παραμετροποίηση ακόμα για να εφαρμοστεί. Παρ' όλα αυτά...  


 Β.Χ.: Πότε υπολογίζετε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί; 

 Λ. Μ.: Θα μπορούσε να εφαρμοστεί εντός του Ιουλίου. Η πρώτη του εφαρμογή, όμως, πρέπει να πω, μπορεί να παρουσιάσει κάποιες αρρυθμίες. Εκ των πραγμάτων πρέπει να υπάρχει μία ελαστικότητα, διότι όταν έρχονται κρουαζιερόπλοια, τα οποία ήδη έχουν προκρατήσει τα εισιτήρια, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει στην πρώτη του τουλάχιστον εφαρμογή, να δώσουμε έναν χρόνο ανοχής στους μεμονωμένους επισκέπτες.  


Β.Χ.: Αντιληπτό. Το να γίνει προγραμματισμός και στα κρουαζιερόπλοια;  

Ν.Π.: Έχει επεκταθεί το ωράριο και το απόγευμα;  

Λ.Μ.: Από 1η Απριλίου, στην Ακρόπολη, είναι 8:00πμ με 8:00μμ.  


Ν.Π.: Λύθηκε κι αυτό το θέμα που υπήρχε παλιότερα.  

Λ.Μ.: Αυτό υπήρχε πριν από πολλά χρόνια, κύριε Παπαδόπουλε.  


Β.Χ.: Το σύστημα στα κρουαζιερόπλοια; "Επειδή υπάρχει άλλο, εσύ θα έρθεις το απόγευμα. Μην έρθετε και τα δύο το πρωί"; 

Λ.Μ.: Αυτό δεν μπορεί να κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Το Υπουργείο Πολιτισμού, αυτό που μπορεί να κάνει -και θα το κάνει με το πρόγραμμα των ζωνών- είναι να πει ότι «στο διάστημα 8:00-10:00 το πρωί-τα νούμερα είναι τυχαία- μπορούμε να κόψουμε 3.500 εισιτήρια». Στην πρώτη εφαρμογή είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρρυθμίες. Τα κρουαζιερόπλοια έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η κρουαζιέρα καλύπτει τις ώρες 8:00πμ με 2:00μμ.  

Μετά τις 2:00 μμ η ροή είναι εντελώς διαφορετική. Όμως, δεν είναι μόνο τα κρουαζιερόπλοια. Πρέπει να δούμε και τα γκρουπς. Επομένως, η λύση θα είναι η εφαρμογή του συστήματος της ζώνης επισκεψιμότητας, που είμαστε κατά 95% έτοιμοι να την εφαρμόσουμε. Αυτό όμως που πρέπει να πω είναι ότι οι ξένοι 

επισκέπτες ξέρουν τι σημαίνει "ουρά". Δεν λέω ότι είναι καλό, ούτε ότι πρέπει να περιμένουν και μάλιστα με υψηλές θερμοκρασίες.  

 

Β.Χ.: Καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί το περιβάλλον, αλλά δεν υπάρχει ένας τρόπος με ένα διακριτικό σκίαστρο ή κάτι άλλο;  

Λ.Μ.: Οι επισκέπτες είναι πάρα πολύ υπομονετικοί. Πολλές φορές, μία σχετική ένταση δημιουργούν επαγγελματίες που θέλουν να διευκολύνουν τους επισκέπτες, να πάνε πιο γρήγορα. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Παρ' όλα αυτά, σε όλα τα μεγάλα μουσεία υπάρχει ουρά. Στο Λούβρο, στα μουσεία του Βατικανού, ακόμα και στο Σινικό Τείχος έχουμε περιμένει κάποιες ώρες για να μπούμε. Επαναλαμβάνω, δεν είναι το καλύτερο, αλλά πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας πάντα ότι ένα δημοφιλές μνημείο, ανά τον κόσμο, σημαίνει, στις τουριστικές περιόδους, αναγκαστικά υπομονή.   

Για τα σκιάδια που είπατε, πήραμε δύο μέτρα. Έχω ήδη δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες, να βρουν έναν τρόπο, όχι σε ευαίσθητα σημεία, αλλά κατά μήκος της ουράς να μπορούν να χτίσουν κάποια  σκιάδια. Ομπρέλες έχουν οι περισσότεροι. Το θέμα είναι να υπάρχει κάτι οργανωμένο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δώσαμε ως οδηγία, είναι σε διακριτά σημεία, να υπάρξουν νερά και έξω από τον χώρο. Ώστε κάποιος που θα ζεσταθεί να μπορεί να προμηθευτεί σε σημεία εκτός της εισόδου της Ακρόπολης.   

Για μένα, η λύση στο μονιμότερο πρόβλημα, και αυτό είναι, ο "λαιμός του μπουκαλιού" που δημιουργείται στα Προπύλαια. Δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε τα Προπύλαια. Μπορούμε, όμως, να τα διευρύνουμε, ώστε να πάμε στο αρχαίο πρότυπο. Αυτό είναι ένα από τα σημεία πολύ μεγάλης έντασης που είχε δημιουργηθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την προηγούμενη τετραετία, όταν ακριβώς είπαμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού μελετά τη νέα μορφή της δυτικής εισόδου, Είναι η είσοδος των Προπυλαίων. Στην αρχαιότητα υπήρχαν περισσότερες των δύο εισόδων. Έχουμε όλα τα δεδομένα και η μελέτη είναι σε εξέλιξη. 

  

Β.Χ.: Πάντως, πρέπει να το ξαναθέσετε  

Λ.Μ.:Εμείς προχωρούμε τη μελέτη. Απλώς, το επισημαίνω, επειδή τότε είχατε παρακολουθήσει το θέμα.  

 

Β.Χ.: Το θυμόμαστε πολύ καλά, αλλά έχουν αλλάξει τα πράγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση.  

Λ.Μ.: Εμείς δεν έχουμε σταματήσει. Κάνουμε τη δουλειά μας και υλοποιούνται οι μελέτες, πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία του Μανόλη Κορρέ.  

 

Β.Χ.: Εξάλλου, αν δεν συμφωνεί κάπου η αντιπολίτευση, παίρνει τη βούληση η Κυβέρνηση και το κάνει μόνη της.  

Λ.Μ.: Ξέρετε ότι, προσωπικά, έχω διαφωνήσει κι έχω πάρει όλα τα μέτρα. Όπως, επίσης, πρέπει να πω ότι με την αύξηση της επισκεψιμότητας, που σε υπηρεσιακό επίπεδο, υπολογίζεται στην Ακρόπολη περίπου 80% για τον μήνα Ιούνιο και αρχές Ιουλίου , σε σχέση με το 2019. Αν δεν είχαμε κάνει τις διαδρομές, οι οποίες ξεκίνησαν για να εξυπηρετήσουν τα άτομα με αναπηρία και κάθε εμποδιζόμενο άτομο, η Ακρόπολη σήμερα θα ήταν σχεδόν αδύνατον να είναι επισκέψιμο μνημείο. Θα είχαμε ακόμα και τραυματισμούς.  

 

Β.Χ.: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ για τις πληροφορίες που μας δώσατε  

Λ.Μ.: Κι εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά 
 

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​