Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΥΠΠΟΑ και ΕΕΣ συνεργάζονται και συνοδοιπορούν

​Τα αποτελέσματα του απολογισμού της τετραετούς συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, συζήτησαν η Υπουργός Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος του ΕΕΣ Υποστράτηγος ε/α Αντώνης Αυγερινός.

Ο ΕΕΣ, τον Ιούλιο 2019, είχε αμέσως ανταποκριθεί στο αίτημα της Λίνας Μενδώνη για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Η συνεργασία ΥΠΠΟΑ και ΕΕΣ επισφραγίστηκε τώρα με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας περιλαμβάνοντας την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε δέκα αρχαιολογικούς χώρους: Ακρόπολη Αθηνών, Κνωσό, Μυκήνες, Δελφοί, Επίδαυρος, Σούνιο, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Κόρινθος, Μυστράς, Ακρόπολη Λίνδου.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Από την πρώτη στιγμή, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο Πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός, ανταποκρίθηκαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στην παράκλησή μας να συνδράμουν στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους αρχαιολογικούς χώρους. Για το Υπουργείο Πολιτισμού είναι σημαντικό ότι η εξασφαλίζεται στους αρχαιολογικούς χώρους, υψηλής επισκεψιμότητας, η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας των επισκεπτών τους, από τους εξαιρετικά εκπαιδευμένους και καταρτισμένους εθελοντές, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πρέπει να σημειώσω ότι σε κάποιες –ευτυχώς λίγες- περιπτώσεις η άμεση παρέμβαση, η γνώση και η εμπειρία των ερυθροσταυρητών έσωσε ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο για την εξαιρετική μας συνεργασία, τους εθελοντές για την ανεκτίμητη προσφορά τους αλλά και την συνεισφορά και προθυμία όλων των συνεργατών του ΕΕΣ ».

Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ Υποστράτηγος ε/α Αντώνης Αυγερινός δήλωσε ότι «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμπορεύεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε θέματα εθελοντισμού, ανθρωπισμού, παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους και τούτο είναι αποτέλεσμα κοινών αντιλήψεων, αρχών και θέσεων που διέπουν τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσο και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Συνοδοιπορούμε, σε έναν ευρύ ορίζοντα, δράσεων και συνεργασιών. Έχουμε πετύχει πολλά. Επενδύουμε σε ακόμη περισσότερα. Ευχαριστούμε θερμά την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη για την εμπιστοσύνη της προς το καθημερινό τεράστιο έργο του ΕΕΣ».

Το ιατρείο – σταθμός Πρώτων Βοηθειών της Ακροπόλεως, που βρίσκεται έναντι των εκδοτηρίων, αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής επισκεπτών. Συγκεντρωτικά, από το 2019 ως το τέλος του 2022, αντιμετωπίστηκαν 1363 περιστατικά. Στο ιατρείο γίνεται λεπτομερής καταγραφή των περιστατικών τα οποία αντιμετωπίζονται, καθώς και ενημέρωση του ΥΠΠΟΑ από τους υπευθύνους για όσα περιστατικά διακομίστηκαν ή έλαβαν οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή και υγειονομική περίθαλψη. Οι βάρδιες των εθελοντών και των υπαλλήλων αντιστοιχούν στο ωράριο λειτουργίας κάθε αρχαιολογικού χώρου, καθημερινά και Σαββατοκύριακα.

Τα περιστατικά αναλαμβάνουν, διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν Νοσηλεύτριες του Τομέα Υγείας και εθελοντές των Τομέων Υγείας και Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πιστοποιημένοι στις Πρώτες Βοήθειες.

Η λειτουργία του ιατρείου - σταθμού Πρώτων Βοηθειών της Ακρόπολης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019. Διακόπηκε τον Νοέμβριο του 2020 λόγω της πανδημίας και επαναλειτούργησε τον Μάρτιο του 2021. Συνολικά, την περίοδο λειτουργίας του υποστήριξαν τον σταθμό Πρώτων Βοηθειών 90 άτομα, 87 εθελοντές και 3 υπάλληλοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.  


Σχετικά Αρχεία:

Κατηγορία:

1;#Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία Έκδοσης:

28/04/2023
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​