Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σε ερώτηση στη Βουλή για το μινωικό ανάκτορο του Γαλατά

​Τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ένταξη του μινωικού ανακτόρου του Γαλατά στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως είπε στη Βουλή η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, «οι σειριακές υποψηφιότητες, όπως η συγκεκριμένη, δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των πολιτιστικών αγαθών, στα οποία αναφέρονται, αλλά περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά παραδείγματά τους. Δηλαδή, εκείνα τα παραδείγματα, τα οποία πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ως προς τη διαχείριση, την ακεραιότητα και την αυθεντικότητά τους. Επομένως, δεν θα ήταν δυνατή, ούτε συμβατή με το πνεύμα της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά η συμπερίληψη όλων των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Οι προϋποθέσεις αυτές θα διαμορφωθούν σε συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφερειακή και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπληρώνοντας ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί από τις αρμόδιες αρχές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τα έξι μινωικά ανακτορικά σύνολα της Κρήτης που περιλαμβάνονται στην υποψηφιότητα σειριακής εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σε ό,τι αφορά το ανάκτορο του Γαλατά, η Υπουργός σημείωσε ότι «το ανάκτορο ανασκάφθηκε τη δεκαετία του 1990, η έρευνα του έχει σταματήσει εδώ και 20 χρόνια και δεν είναι ολοκληρωμένη. Ενα πολύ μεγάλο μέρος του δεν είναι ανασκαμμένο. Το ανακτορικό κέντρο βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή η οποία δεν είναι προσβάσιμη. Υπάρχει μόνον ένας αγροτικός δρόμος ο οποίος εξυπηρετεί βασικές ανάγκες. Η πρόσβαση σε ένα μνημείο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξή του στον Κατάλογο. Ο αρχαιολογικός χώρος σήμερα δεν είναι επισκέψιμος, δεν είναι οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον επισκέπτη. Ακόμα, δεν έχουν δρομολογηθεί -σε συνεργασία ή από  την Τοπική Αυτοδιοίκηση- αυτές οι ενέργειες, ώστε ο χώρος να μπορεί να γίνει επισκέψιμος. Και τι εννοώ: Χάραξη δρόμων, δημιουργία χώρων στάθμευσης, δίκτυα ΟΚΩ. Ολα αυτά είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένας χώρος στον Κατάλογο και να συμπεριληφθεί σε μία σειριακή εγγραφή».

Όπως υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024 θα υποβληθεί η τελική μορφή του σχεδίου και της υποψηφιότητας στην UNESCO, που περιλαμβάνει τα μινωικά ανάκτορα Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζάκρου, Κυδωνίας και Ζωμίνθου και στη συνέχεια θα εξεταστεί από την UNESCO στην Παγκόσμια Διάσκεψη, το καλοκαίρι του 2024. Από την στιγμή που εγγραφεί η πρώτη μορφή των έξι ανακτόρων, επιτρέπεται να εγγραφούν και άλλα, καθώς η εγγραφή είναι σειριακή.

Σημείωση: Συνημμένο θα βρείτε το πλήρες κείμενο της απάντησης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​