Σε σταθερή τροχιά βρίσκεται το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης, όπως απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, «Κάθε μνημείο επιβάλλει τους χρόνους του ακόμα και όταν υπάρχουν τα χρήματα. Μία αναστήλωση μνημείου απαιτεί αμέτρητες μελέτες. Πρέπει να λυθούν επιστημονικά και επιστημονολογικά προβλήματα για να μπορέσει να προχωρήσει η αποκατάσταση. Το θέατρο της Μεγαλόπολης είναι από τα σημαντικότερα μνημεία του είδους του και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε με προχειρότητα.
Από το 2020 και μετά, το έργο έχει μπει σε ένα δρόμο σταθερής τροχιάς. Ελπίζουμε ότι θα ενταχθεί, χωρίς πρόβλημα, στο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027, καθώς το πρόγραμμα για τις περιοχές στη μεταλιγνιτική εποχή, αναγνωρίζει ότι ο πολιτισμός είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν για την αναπτυξιακή δυναμική των περιοχών αυτών».
Πιο συγκεκριμένα για το έργο, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «Στις 23.11.2020 εντάξαμε το έργο «Συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης- Φάση Α': Αποκατάσταση των κερκίδων Β και Γ. Βελτίωση προσβασιμότητας», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» με προϋπολογισμό περίπου 481.602 €. Πραγματοποιούνται συγκεκριμένες εργασίες, όπως στερεώσεις, συγκολλήσεις, συμπληρώσεις με τεχνητό λίθο και ανατάξεις των, κατά χώρα, σωζόμενων αρχιτεκτονικών μελών. Συντηρούνται τα, κατά χώραν αρχιτεκτονικά μέλη, προβλέπεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμΕΑ, και με την προμήθεια αμαξιδίων κλπ, όπως και πλήρης πληροφόρηση με δίγλωσσες πινακίδες. Είναι ένα έργο το οποίο εξελίσσεται ομαλά και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου αυτού, συντάσσεται μελέτη αποκατάστασης και των υπολοίπων κερκίδων, αξιοποιώντας τα δεδομένα των, εν εξελίξει, εργασιών, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για την προτεινόμενη από το ΥΠΠΟΑ Β΄ φάση αποκατάστασης των κερκίδων του θεάτρου. Είναι ένα έργο το οποίο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, σύμφωνα με μελέτη που είχε εγκριθεί το 2018».
Η Υπουργός επισήμανε ότι «κατά το διάστημα 2016-2019 δεν είχε γίνει ουσιαστικά τίποτα, καθώς το έργο ήταν λάθος σχεδιασμένο. Επιπλέον, σημειώθηκαν καθυστερήσεις στο έργο έπειτα από την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης το 2016, η οποία τροποποιήθηκε το 2018. Η ουσιαστική έναρξη των εργασιών άρχισε το 2020, με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020».
Ήδη, τον Οκτώβριο 2022, κατά την διαδικασία εξειδίκευσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», της νέας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ 2021-2027), στις επικαιροποιημένες προτάσεις του Τομέα Πολιτισμού, περιελήφθη και το έργο «Συντήρηση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης – Β΄ Φάση: Αποκατάσταση των κερκίδων Δ-Ζ», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 1.000.000€ και φορέα υλοποίησης την ΕΦΑ Αρκαδίας».
Σημείωση: Συνημμένο θα βρείτε το πλήρες κείμενο της απάντησης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.