Οι θερμοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξής τους, επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με την επταμελή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Μεξικού-Ελλάδας, που βρίσκεται στην Ελλάδα.
Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε στη μεξικανική αντιπροσωπεία για την πρόσφατη επίσκεψή της στο Μεξικό, τον περασμένο Οκτώβριο, με την ευκαιρία της Συνόδου της UNESCO- Mondiacult 2022 και την υπογραφή της ανανέωσης του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού, στον τομέα του Πολιτισμού, το οποίο υπέγραψε με την ομόλογό της Alejandra Frausto Guerrero.
Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι Υπουργός Πολιτισμού του Μεξικού έχει πάρει σαφή θέση υπέρ του ελληνικού αιτήματος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως είπε, «Αυτό που ενώνει τις χώρες μας είναι ότι έχουν υπάρξει πηγές παράνομης εμπορίας πολιτιστικών αγαθών, κάτι που διαχρονικά μας πληγώνει. Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε και να ενδυναμώσουμε τις πολιτιστικές μας σχέσεις. Ο ελληνικός και ο μεξικανικός Πολιτισμός έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Οι Έλληνες , πέρα από την οικειότητα που αισθάνονται για το λαό του Μεξικού, ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία, την τέχνη, τη χειροτεχνία της χώρας σας, αν και βρισκόμαστε μακριά. Υπάρχει το πλαίσιο συνεργασίας με συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, οι οποίες πρέπει να πάρουν ουσιαστική υπόσταση, προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα σε ένα εύρος κοινών δραστηριοτήτων και τομέων, όπως στις ανταλλαγές μεταξύ μουσείων, στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στη χειροτεχνία, στη γαστρονομία. Η επίσκεψη σας μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να ξεκινήσει ένας συγκεκριμένος, ουσιαστικός διάλογος για την εμβάθυνση συνεργασία μας».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Mario Alberto Rodriguez Carrillo και η αντιπρόεδρος Susana Prieto Terrazas σημείωσαν ότι Ελλάδα και Μεξικό έχουν κοινή αντίληψη για την προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τόνισαν ότι, ως βουλευτές, θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να θεσπιστεί ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τις σχέσεις των δύο χωρών στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Πρότειναν επίσης, τη διοργάνωση ετήσιου κοινού φεστιβάλ για την ανάδειξη όλων των εκφάνσεων του Πολιτισμού των δύο χωρών. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδέχθηκε την πρόταση και έδωσε ήδη οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να γίνει σχεδιασμός των επόμενων βημάτων.