Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

​Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αποφάσισε χθες να επανεμφανιστεί στο δημόσιο διάλογο χρησιμοποιώντας, για μία ακόμη φορά, την υπόθεση των επισυνδέσεων, στην οποία -από τον Αύγουστο του 2022- έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες, όχι μόνο για να ασκήσει αντιπολίτευση  στον Πρωθυπουργό προσωπικά και συλλογικά στην κυβέρνηση, αλλά, όπως φαίνεται, και για να στηρίξει τον προγραμματικό του λόγο στις επερχόμενες εκλογές. Και αυτό επειδή δεν έχει να πει τίποτε απολύτως, για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει την εργαλειοποίηση. Την περίοδο της διακυβέρνησής του εργαλειοποίησε την πολιτιστική κληρονομιά, μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, για να εμποδίσει τις επενδύσεις, για να σταματήσει δημόσια κοινωφελή έργα, αδιαφορώντας για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, φρενάροντας την ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, ότι μένει πιστός στις πρακτικές του 2012, 2013 και 2014 και επιμένει η δημόσια παρουσία του και ο δημόσιος λόγος του να είναι τοξικός και άκρως υβριστικός. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ξεχνά ότι μεσολάβησαν 5 περίπου χρόνια δικής της διακυβέρνησης, διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οτι δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, ότι κυβέρνησαν και κρίθηκαν. Εμείς το θυμόμαστε.

Το γεγονός ότι έχουμε μάθει ως κυβέρνηση να λειτουργούμε θεσμικά, να παράγουμε πολιτικό έργο, να επιδιώκουμε την ουσιαστική πολιτική σύγκριση, επί τη βάσει πεπραγμένων, στο πλαίσιο των αξιών, που πρεσβεύει το Σύνταγμα και η νομοθεσία μας, δε σημαίνει ότι οι πολίτες δεν έχουμε μνήμη.

Ο οποιοσδήποτε πολίτης συγκρίνει τα πεπραγμένα της περιόδου 2015-2019, με τους 42 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί, ποιος έχει σχέδιο για τη χώρα, ποιος ασκεί υπεύθυνη πολιτική, ποιος δίνει λύσεις και διεξόδους σε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ο Πρωθυπουργός στην χθεσινή του ομιλία στο Ηράκλειο ήταν σαφής: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την σύγκρουση, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ζητά την σύγκριση.

Για να έρθω στα καθ' ημάς:

Στις προγραμματικές δηλώσεις παρουσίασα τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης δημοσίων πολιτικών για τον Πολιτισμό, για μια κοινωνία βιώσιμη και ισχυρή, για την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, για την δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας και είχα δεσμευθεί: Για τη  σύνδεση του Πολιτισμού με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια,  για την ενίσχυση της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, για τη συμβολή του Τομέα Πολιτισμού στην συνολική ανάταξη της χώρας.

Και αυτό κάνουμε. Οι δράσεις και τα έργα μας παράγουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην περιφερειακή και εθνική οικονομική ανάπτυξη.

Επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης του Πολιτισμού, η ενίσχυση της υπεραξίας του σε διεθνές επίπεδο. Η πρόκληση για μας ήταν και παραμένει η μεταστροφή της πολιτικής της πολιτιστικής διαχείρισης, από την κληροδοτηθείσα στατική προσέγγιση των χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην αναπτυξιακή και δυναμική προσέγγιση.

Θα μπορούσα να αναφέρω έναν εκτενή κατάλογο έργων, που λίμναζαν την πενταετία 2015-2019. Έργα που θα έπρεπε να είχαν τελειώσει και δεν τελείωσαν ποτέ. Το Υπουργείο Πολιτισμού, την ίδια περίοδο, 2015-19, τελούσε υπό καθεστώς αγρανάπαυσης. Μαζί με τα ανενεργά και τελματωμένα εργοτάξια, λίμναζαν αναξιοποίητοι ενωσιακοί πόροι, εξαιτίας της αδιαφορίας ή της ανικανότητας, ενδεχομένως, του πολιτικού προσωπικού. Ειδικά, την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν προχώρησε τίποτε, αλλά μεθοδεύθηκε η διακοπή κρίσιμων έργων και η δίωξη όσων επεδίωκαν να τα διασώσουν από αίσθηση καθήκοντος.

Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομών, επιπροσθέτως των συμβατικών έργων ρουτίνας.

Μέσω των έργων και δράσεων, που υλοποιεί συμβάλλει καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Ενισχύει τον πολιτιστικό τουρισμό, που αποδεδειγμένα καλύπτει το 40% των εσόδων του τουρισμού,  δεδομένου ότι οι επενδύσεις στον Πολιτισμό οδηγούν σε υψηλότερου επιπέδου και εισοδήματος επισκέπτες.

Το Υπουργείο Πολιτισμού σήμερα, υλοποιεί περισσότερα από 800 έργα, αξιοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων πόρων, ΕΣΠΑ, ΤΑΑ, τους Εθνικούς Πόρους, Ιδιωτικούς Πόρους, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δις ευρώ. Σήμερα, στα έργα και τα υποέργα που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου απασχολούνται περισσότεροι από 4.500 εργαζόμενοι, επιστήμονες, τεχνικοί, υποστηρικτικό και εργατικό προσωπικό, κατανεμημένοι σε όλη την επικράτεια. Εάν ληφθούν υπόψη και τα έργα που εκτελούνται με αναδόχους, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ένας μεγάλος εργοδότης. Αλλά και αυτή η παράμετρος φαίνεται ότι δεν απασχόλησε ποτέ το Υπουργείο Πολιτισμού, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Για κάθε Περιφέρεια της χώρας έχουμε συγκροτήσει την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας, με έργα και δράσεις που υλοποιούνται και έχουμε σχεδιάσει, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, διασφαλισμένους πόρους. 

Μας εγκαλεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν μας ενδιαφέρει η σύγχρονη δημιουργία, οι εργαζόμενοι και οι απασχολούμενοι στους οικείους κλάδους. Να θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίδρυσε τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και την θέση Υφυπουργού στην Κυβέρνησή του, με αντίστοιχη αρμοδιότητα.

Αναφέρω μόνον δύο αριθμούς. Και περιορίζομαι σε αυτό μόνον, καθώς οι αριθμοί ως αδιάψευστα δεδομένα προκαλούν ενίοτε εκνευρισμό σε κάποιους. Την πενταετία 2015-2019 οι επιχορηγήσεις προς ιδιωτικούς φορείς σύγχρονου πολιτισμού ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 9.749.628 ευρώ, ενώ την τριετία 2020-2022 το ποσό για τις ίδιες επιχορηγήσεις, ανήλθε σε 25.883.526 ευρώ.

Την περίοδο της πανδημίας -που ανέδειξε τις παθογένειες δεκαετιών τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άγγιξε- και για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί συστηματικά ότι δεν στηρίξαμε τους εργαζόμενους, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, φρόντισε ώστε οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού να ενταχθούν στα οριζόντια μέτρα της Κυβέρνησης. Η υιοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ανέδειξε την ικανότητα του ΥΠΠΟΑ να βρίσκει λύσεις. Συνέπεια αυτού ήταν  η στήριξη των εργαζομένων με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ και διαχρονικά για τη στήριξη του συγκεκριμένου χώρου.

Προχωρήσαμε σε μείωση του ΦΠΑ σε 6% για τα e-books και τα audiobooks, μειώσαμε σε 13% του ΦΠΑ για έργα τέχνης, μειώσαμε αντίστοιχα, τον ΦΠΑ στα εισιτήρια κινηματογράφου

Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, πρόγραμμα επιδότησης μετάφρασης ελληνικών βιβλίων, το GreekLit.

Με το έργο «Εργασιακή και ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα» που υλοποιείται στο πλαίσιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ, τίθενται οι βάσεις για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, την οποία ο πολιτιστικός κλάδος και οι εργαζόμενοί του είχαν ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν η πανδημία αναδείξει τις υφιστάμενες παθογένειες. Έτσι επιτυγχάνουμε τη θωράκιση και την ανάπτυξη του κλάδου και των εργαζομένων του, την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό του εργασιακού και ασφαλιστικού πλαισίου, καθώς και την εξάλειψη των κινδύνων, εξαρτήσεων και ανισοτήτων, που προκαλεί η ανασφάλιστη ή υποασφαλιζόμενη εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Eurostat, μεταξύ του 2019 και του 2021, η απασχόληση των εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα στην Ελλάδα αυξήθηκε περίπου κατά 11%, η μεγαλύτερη αύξηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό κάτι λέει για τις πολιτικές μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ευτυχώς «εις τας Αθήνας», υπάρχει αυτός ο Πρωθυπουργός και αυτή η Κυβέρνηση, που έχουν να επιδείξουν έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα, με θετικό αποτύπωμα σε όλες τις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές, ανά την επικράτεια, και όχι μόνον εις τας Αθήνας. Αλλά, κυρίως, έχουν σαφή και συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο για την Ισχυρή και Αυτόνομη Ελλάδα. Και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά. Γι' αυτό και οι πολίτες θα ψηφίσουν σταθερότητα και ανάπτυξη.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλώ να καταψηφίσετε την υποβαλλόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δυσπιστίας.

Σας ευχαριστώ. 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​