Την πρωταρχική θέση που κατέχει, στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο αρχαιολογικός χώρος του Τύμβου του Σοφοκλή, στη Βαρυμπόμπη, για την ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού στη Δυτική Αττική, με επίκεντρο το κτήμα Τατοΐου, εξέθεσε η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Βλάχου.
Όπως είπε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Στο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, με επίκεντρο το κτήμα του Τατοΐου, εντάσσεται η Δυτική Αττική, η οποία έχει σημαντικά μνημεία και πολιτιστικές διαδρομές οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, άρα σε οικονομική δραστηριότητα για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή. Στον σχεδιασμό μας, πρωτεύουσα θέση έχει ο Τύμβος του Σοφοκλή, στη Βαρυμπόμπη Αττικής, αφενός γιατί το όνομα του τραγικού ποιητή μπορεί να λειτουργήσει ως brand name για την ευρύτερη περιοχή, αφετέρου, λόγω ιστορικής συνέχειας, καθώς ο ανασκαφέας αλλά και μελετητές του ταφικού μνημείου είχαν μία ιστορική συνάφεια με το ίδιο το κτήμα του Τατοΐου. Οι πολιτιστικές διαδρομές θα διασυνδέσουν όλα τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής, σε θεματικές συστάδες, με σκοπό την δημιουργία διαφορετικών εμπειριών για τους επισκέπτες. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος του πολιτιστικού τουρισμού.»
Ο Τύμβος του Σοφοκλή ανασκάφηκε το 1888 από τον δασολόγο μηχανικό Münter, ο οποίος ήταν διευθυντής του βασιλικού κτήματος, στο Τατόι. Όπως ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού, χάρη στη σταθερή μέριμνα της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, για την προστασία και ανάδειξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου, το μνημείο δεν κινδύνευσε από την καταστροφική πυρκαγιά, το 2021. Προκειμένου να αντικατασταθούν οι φθορές που προκλήθηκαν, σε τμήμα της περίφραξης του χώρου, καθώς και στη βαφή των οριζόντιων στοιχείων της μεταλλικής βάσης του στεγάστρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής προχώρησαν σε εργασίες που περιλάμβαναν την προμήθεια μεταλλικών κιγκλιδωμάτων και την επισκευή του στεγάστρου οι οποίες ήδη ολοκληρώθηκαν από τον Σεπτέμβριο, 2022.
«Το μνημείο είναι επισκέψιμο, σε συνεννόηση με την Αρχαιολογική Συλλογή των Αχαρνών, και στο χώρο πραγματοποιούνται θεματικές ή ελεύθερες ξεναγήσεις σε σχολεία και φορείς, ενώ είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες», ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σημείωση: Συνημμένο θα βρείτε το πλήρες κείμενο της απάντησης της Υπουργού.