Τα εγκαίνια της έκθεσης «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Στην έκθεση, που φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζονται πολύτιμα έργα, κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, από την εμβληματική συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, της Ρόδου.
Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σήμερα, είναι μία ιδιαίτερη μέρα διότι με τη δημιουργική και πρότυπη συνεργασία δύο Δήμων, του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Ρόδου, υλοποιείται αυτό που πρέπει να είναι η περιφερειακή πολιτιστική πολιτική. Δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους: Ο ένας διαθέτει έναν πρότυπο χώρο, κι είναι ευτύχημα που το Μέγαρο Χορού αξιοποιείται όχι μόνο για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού αλλά και για πλήθος άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, και ο Δήμος Ρόδου διαθέτει την ιστορική Πινακοθήκη, δημιούργημα του Ανδρέα Ιωάννου, σε πολύ πρώιμες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τη δική του σφραγίδα έβαλε ο Χάρης Καμπουρίδης, ώστε σήμερα η Πινακοθήκη της Ρόδου να είναι κόσμημα για το νησί και συγχρόνως φορέας εξωστρεφούς παρουσίας. Οι πολύτιμες συλλογές της Πινακοθήκης την καθιστούν πολιτιστικό οργανισμό εθνικής εμβέλειας. Εδώ, έχουμε την ανάδειξη της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής και της σύγχρονης δημιουργίας που ασκείται από τους ίδιους τους φορείς, με την υποστήριξη του Κράτους. Στο Υπουργείο Πολιτισμού επιχειρούμε -το Ταμείο Ανάκαμψης μας έδωσε τη δυνατότητα της επιπλέον χρηματοδότησης- να εκπονούμε στρατηγικά σχέδια για την πολιτιστική ανάπτυξη κάθε πόλης, κάθε περιοχής, συνδυάζοντας απολύτως την πολιτιστική της κληρονομιά με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Προτεραιότητα δόθηκε σε περιοχές, όπως η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, επειδή υπήρχαν επιλεξιμότητες τις οποίες δικαιολογεί το πρόγραμμα. Και προχωράμε. Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός είναι ενιαίος. Οι δημιουργοί, ασχολούμενοι με το παρελθόν, ερμηνεύοντας με διαφορετικό τρόπο μνημεία και πολιτιστική κληρονομιά, εμπνέονται στη σύγχρονη δημιουργία. Μας ενδιαφέρει η παράλληλη ανάπτυξη και εν τέλει η όσμωση των δύο τομέων για να φτάσουμε σε αυτό που πρέπει να είναι η περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη. Στην Πινακοθήκη της Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού επένδυσε περίπου 800.000, από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει στη συντήρηση και περαιτέρω ανάδειξη των συλλογών της. Κλείνω με την ευχή, αυτή η δημιουργική συνέργεια που ξεκινά σήμερα, ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές, της Καλαμάτας και της Ρόδου, να συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα. Η Πινακοθήκη της Ρόδου έχει τον πλούτο και τη δυνατότητα να διδάξει την νεοελληνική τέχνη, σε εθνικό επίπεδο. Οι μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες που δεν υπολείπονταν των μεγάλων ζωγράφων του ευρωπαϊκού χώρου, μας διδάσκουν, εκτός από την Τέχνη, αισθητική, ήθος, και ηθική».
Η έκθεση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, που φιλοξενείται στην Καλαμάτα, εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου Χορού, για την παρουσίαση σπουδαίων συλλογών ελληνικής ζωγραφικής. Στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων ζωγράφων του 20αιώνα, όπως του Θεόφιλου, του Φώτη Κόντογλου, του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη, του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα.