Τη Δευτέρα 11 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurolife FFH Αλέξανδρου Σαρηγεωργίου.
Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα λάβει χώρα, από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 έως τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου , σε 17 ιστορικά τοπόσημα της Πλάκας και του κέντρου της Αθήνας. Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο 62 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες, δρόμους και πλατείες.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για το Φεστιβάλ: «To 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής είναι μία πολύ ωραία ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη ο οποίος έχει αναλάβει τη διεύθυνση και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. Δημιουργούμε έναν ακόμα θεσμό για τις ημέρες του Πάσχα, τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, που είναι μια περίοδος με μεγάλη κατανυκτική ατμόσφαιρα, ανεξάρτητα της πίστης, ανεξάρτητα του δόγματος.
Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδος αγγίζουν τον καθένα από εμάς στις πολύ ευαίσθητες προσωπικές του στιγμές και χορδές. Από την άλλη πλευρά, αυτό το Φεστιβάλ έρχεται να ενταχθεί στην ευρύτερη πολιτική την οποία έχουμε, της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τα νεότερα και τα σύγχρονα δημιουργήματα του πολιτισμού. Η Πλάκα, την οποία οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει με το ελληνικό καλοκαίρι, με τα καπηλειά, με την όμορφη γειτονιά της Αθήνας και τις Απόκριες, είναι η αρχαιότερη γειτονιά της Αθήνας, μια περιοχή που χωρίς να προκαλεί και να το φωνάζει, κρύπτει, δείχνει και δηλώνει τη μεγάλη ιστορική διάρκεια του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στις διάφορες περιόδους στην Ελλάδα.
Εκτός από την αρχαιότητα, είναι οι βυζαντινές εκκλησίες, οι Άγιοι Απόστολοι, ο Άγιος Νικόλαος ο Ραγκαβάς, η Αγία Αικατερίνη, που κάνουν πολύ έντονη την παρουσία του Βυζαντίου και σηματοδοτούν την θρησκευτική χριστιανική ορθόδοξη πίστη. Συγχρόνως όμως είναι πολλά τα οθωμανικά μνημεία που είναι γύρω μας, τα βλέπει κανείς πάρα πολύ εύκολα. Ο Μεντρεσές, το Φετιχέ Τζαμί, το Λουτρό των Αέρηδων, το τζαμί στην Πλατεία στο Μοναστηράκι. Κι έρχονται μετά όλα αυτά τα νεοκλασικά που δεν είναι ένα απλό σκηνικό. Είναι κτήρια, τα οποία ιδρύθηκαν για να εξυπηρετήσουν την αστική τάξη αυτής της γειτονιάς όσο κι αν είναι αδόκιμος επί της ουσίας ο όρος ''αστική τάξη''.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον βρίσκονται το Μουσείο των Λαϊκών Οργάνων, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Κανελλοπούλου, ενώ συμπεριλαμβάνονται και κάποια άλλα τοπόσημα του κέντρου της Αθήνας, όπως ο Άγιος Διονύσιος στην Πανεπιστημίου, για να συνθέσουν το πεδίο στο οποίο θα αναπτυχθεί το συγκεκριμένο Φεστιβάλ. Έχουμε, λοιπόν, 17 ιστορικά τοπόσημα της Πλάκας και του κέντρου της Αθήνας που για τις τρεις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος θα φιλοξενήσουν έναν μαραθώνιο 62 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων με 400 μουσικούς, καλλιτέχνες, χορωδούς, τραγουδιστές, ψάλτες, ηθοποιούς, προσφέροντάς μας για πρώτη φορά αυτή την βαθιά κατάνυξη που συνδέεται με τη λατρεία, με την θρησκευτική πίστη αδογμάτιστα.
Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό ότι είμαστε σήμερα εδώ, παρουσιάζουμε και εγκαινιάζουμε αυτό το Φεστιβάλ. Πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Γιώργο Κουμεντάκη, τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί όπως θα δείτε στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τρεις μπάντες, τα τρία Σώματα Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό και ομολογώ ότι η ανταπόκριση του Στρατηγού κ. Κωνσταντίνου Φλώρου ήταν, όχι απλώς θετική από την πρώτη στιγμή που το άκουσε, αλλά και εξαιρετικά ενθαρρυντική καθώς με ενθουσιασμό δέχτηκε την συνεργασία του μουσικού τμήματος των τριών Σωμάτων που συνθέτουν μαζί με τον χώρο τρεις διαδρομές. Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω τους διευθυντές των μουσείων «Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβος Ανωγειανάκης», «Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού», «Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» και το «Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών», γιατί και στο πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο θα φιλοξενηθεί εκδήλωση, και φυσικά τον πρόεδρο της Eurolife, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, για την εξαιρετική συνεργασία και κυρίως για την ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη πρόταση».
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής –μια συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Eurolife FFH– φιλοδοξούμε να γίνει η πρώτη μας μεγάλη ανοιχτή συνάντηση στο κέντρο της Αθήνας, μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, οι δεκάδες συναυλίες της λατρευτικής μουσικής σε μοναδικά τοπόσημα της Πλάκας θα αποτελέσουν την ιδανική αφορμή για να βιώσουμε ξανά την έννοια του «μαζί» και να περιηγηθούμε στους ανοιξιάτικους δρόμους της πόλης μας. Το Φεστιβάλ προσκάλεσε κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές, σημαντικά σύνολα, μουσικούς, συνθέτες, για να παρουσιάσουν ένα πανόραμα της λατρευτικής μουσικής με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής – μια διοργάνωση μεγάλης κλίμακας που αποτελείται από συναυλίες και εκδηλώσεις και θα προσφέρει δωρεάν σε κάθε άνθρωπο που θα την παρακολουθήσει μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Για τρεις ημέρες, οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που θα φιλοξενήσουν τις συναυλίες και τα δρώμενα του Φεστιβάλ, θα γεμίσουν με κόσμο, αποδεικνύοντας ότι, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούν να προκύψουν και να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες με πολύ μεγάλη αξία για όλους μας».
Επισυνάπτεται το αναλυτικό δελτίο τύπου του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής.
Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφίες με τους καλλιτέχνες και τους χώρους του Φεστιβάλ από το λινκ αυτό: https://we.tl/t-RLs6rOAAFJ
Δείτε το τρέιλερ του Φεστιβάλ, εδώ: https://youtu.be/OZXt4kxPD8E
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι αναρτημένο
στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr.