Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


“Δυναμική σύνθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο πολιτισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες”, ζήτησε η Υπουργός Πολτισμού Λίνα Μενδώνη στη σύνοδο των Υπ. Πολιτισμού, στο Συμβούλιο της Ευρώπης

​Στην παρέμβασή της, στη Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξήχθη στο Στρασβούργο την 1η Απριλίου 2022, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, καταρχήν καταδίκασε την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας μας στον ουκρανικό λαό. Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα του πολέμου, η Υπουργός ανέφερε ότι ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι ασφαλώς η αποκατάσταση των καταστροφών στην πολιτιστική κληρονομιά και τις πολιτιστικές υποδομές με αναγκαίο τον συντονισμό στη διαχείριση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού βάσει προτεραιοτήτων, που θα προκύψουν από την καταγραφή και την τεκμηρίωση των ζημιών. Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι «η Ελλάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, αλλά και στην αποκατάσταση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, καθώς η πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού αποτελεί όχι μόνον την ιστορία του και την κουλτούρα του, αλλά και το μέσο για την ίαση των πληγών του, το όχημα για την ψυχική του ανάταση και την κοινωνικο-οικονομική του ανάκαμψη και την επάνοδό του σε ένα ειρηνικό, εποικοδομητικό και βιώσιμο μέλλον».

Αναφερόμενη στη θεματική της Διάσκεψης, η οποία είχε θέμα την «Συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικό πόρο  στη δημιουργία μιας πλουραλιστικής και δημοκρατικής Ευρώπης», η Υπουργός επεσήμανε ότι «για να επιτευχθεί η μέγιστη συμβολή του Πολιτισμού στην ανάπτυξη, απαιτούνται τολμηρές, ολιστικές και ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη διαχείριση των πολιτιστικών πόρων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα παραδοσιακά εμπόδια και θα επιτύχουν μια δυναμική σύνθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο πολιτισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Επίσης, απαιτούνται πολιτικές που θα επιδιώκουν οικονομία κλίμακας μέσω συνεργειών με άλλους τομείς και εκσυγχρονισμό μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο τελευταίος εξυπηρετεί παράλληλα τους στόχους της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της ενίσχυσης και της προώθησης του πολιτιστικού κεφαλαίου μέσω καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και τεχνογνωσίας. Η ανάλυση μεγάλων δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης και προώθησης των δεδομένων του πολιτιστικού αποθέματος, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται να είναι ανοιχτές, διαφανείς και προσβάσιμες, δεκτικές στη συνεργασία, τη δημοκρατική συμμετοχή και τη λογοδοσία. Η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα των πολιτιστικών διαδικασιών και των θεσμών στις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις πρέπει να διασφαλιστεί χωρίς να διακυβεύεται ο ανθρωποκεντρικός άξονας του Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, ο Πολιτισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλει στα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά θεμέλια της νέας ψηφιακής εποχής».

Οι Υπουργοί Πολιτισμού των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησαν δύο διακηρύξεις. Η μία αφορά στην εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και η δεύτερη στην θεματική της συγκεκριμένης Διάσκεψης.

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης η Λίνα Μενδώνη είχε επαφές με τον Ιταλό ομόλογό της και προεδρεύοντα της Διάσκεψης Dario Franceschini, με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, με τις Υπουργούς Πολιτισμού της Γαλλίας Roselyn Bachelot-Narquin και της Αλβανίας Elva Margariti, καθώς και με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ουκρανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Borys Tarasyuk.        




 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​