Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σήμερα το πρωί κήρυξε την έναρξη της διαδικτυακής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η επιστημονική συνάντηση πραγματοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τριακοστή τρίτη φορά. Στη φετινή συνάντηση παρουσιάζονται 81 ανακοινώσεις σχετικές με την έρευνα που διεξάγεται στον βορειοελλαδικό χώρο, από τον Έβρο ως την Καστοριά. Την έκδοση των πρακτικών επιχορηγεί το ΥΠΠΟΑ.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Με χαρά απευθύνομαι σήμερα σε όλους εσάς, κηρύσσοντας την έναρξη της Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη κατά την περίοδο 2019-2020. Μιας συνάντησης, που οι ανάγκες των καιρών επιτάσσουν να πραγματοποιηθεί με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες.
Στα θετικά, βεβαίως, προσμετράται το γεγονός ότι δια της ψηφιακής οδού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εργασίες πολύ περισσότεροι άνθρωποι και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Ασφαλώς τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση διαπροσωπική επαφή. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά όλοι όσοι κάθε χρόνο αναμένουν τη Συνάντηση του ΑΕΜΘ ως μια μοναδική ευκαιρία για ενημέρωση.
Η ετήσια συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη αποτελεί έναν εδραιωμένο θεσμό, που εισήλθε αισίως στην τέταρτη δεκαετία του. Στο διάστημα που πέρασε, ο αρχαιολογικός χάρτης της Βόρειας Ελλάδας έχει αλλάξει τελείως, με εντυπωσιακές και αναπάντεχες συχνά ανακαλύψεις, τόσο στο ανασκαφικό πεδίο, όσο και στο πεδίο της μελέτης, της ανάλυσης και της ερμηνείας των ευρημάτων.
Καθρέφτη αυτής της εξαιρετικά γόνιμης πορείας αποτέλεσε πάντοτε το ΑΕΜΘ, που από τη γέννησή του παρείχε το βήμα για την τακτική και έγκυρη ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας, και τη στέγη για την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ των μελών της.
Αυτός ήταν και ο στόχος που έθεσαν εξαρχής η αξέχαστη Ιουλία Βοκοτοπούλου, ως Προϊσταμένη τότε της ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ και ο καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλής, όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πρωτοστάτησαν στην ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Το έργο τους βρήκε συνεχιστές στα μέλη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και στο σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.
Επί τριάντα και πλέον χρόνια, πληθώρα ειδικών ερευνητών που δραστηριοποιούνται στις γεωγραφικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, και υπηρετούν στην ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, σε ανώτατα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και σε ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα, παρουσιάζουν το νέο αρχαιολογικό υλικό όλων των κατηγοριών και μοιράζονται τις πρωτότυπες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές και ερμηνευτικές τους προσεγγίσεις μέσα από τις Συναντήσεις του ΑΕΜΘ και τους ογκώδεις τόμους των Πρακτικών τους, που έχουν κατακτήσει μια σημαντική θέση στη διεθνή αρχαιογνωστική βιβλιογραφία.
Για την μακροχρόνια και συνεπή αυτή συμβολή στην έρευνα οφείλεται απεριόριστη εκτίμηση προς την Επιστημονική Επιτροπή και την οργανωτική ομάδα των Συναντήσεων, που με μεθοδικότητα και συνέπεια εργάζονται για την πραγματοποίησή τους. Πολλές ευχαριστίες εκφράζονται ασφαλώς στο σύνολο των συμμετεχόντων ερευνητών για την συνεισφορά τους.
Κλείνοντας, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες θα στεφθούν για μια ακόμη φορά με επιτυχία, και θα ενισχύσουν την κοινή μας προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και αποτελεσματικότερη προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών τεκμηρίων.