Γ. Πρετεντέρης: Ο Μαρκουλάκης πήρε τηλέφωνο τον Πρωθυπουργό, έπεισε τον Πρωθυπουργό να μην κλείσουν τα θέατρα; Αληθεύουν αυτά;
Λίνα Μενδώνη: Δεν γνωρίζω να σας πω εάν ο κ. Μαρκουλάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό.
Γ.Π.: Έχει γίνει φασαρία. Διαβάζω στα «Νέα» η Έλενα Ακρίτα έχει μια ολόκληρη επίθεση για το θέμα.
Λ.Μ.: Δεν μπορώ να ξέρω αν ο κ. Μαρκουλάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό. Ξέρω ότι εγώ, επικοινώνησα και με τον κ. Μαρκουλάκη και με πολλούς ηθοποιούς και με άλλους ανθρώπους του θεάτρου, για να πιάσουμε τον σφυγμό, προκειμένου να εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό αλλά και να συνομιλήσω με την επιτροπή των γιατρών, των λοιμοξιολόγων, ποιο θα ήταν το καλύτερο, τόσο για την εξασφάλιση, προφανώς, της δημοσίας υγείας όσο και για τη λειτουργία των θεάτρων και των κινηματογράφων.
Γ.Π.: Πείτε μου, τι θα γίνει το χειμώνα. Θα έχουμε θέατρο; Θα έχουμε σινεμά; Θα έχουμε εκδηλώσεις πολιτιστικές; Με ποιους όρους θα ανοίξουν όλα αυτά, τα κλειστά εννοώ, όχι τα ανοιχτά
Λ.Μ.: Μέχρι τις 30/9 ισχύουν ειδικά στην Αττική αυτά που ανακοινώθηκαν προχθές.
Γ.Π.: Προφανώς ετοιμάζονται οι άνθρωποι και κάνουν πρόβες.
Λ.Μ.: Προφανώς πρέπει να ετοιμαστούν. Ο στόχος μας είναι το χειμώνα να υπάρξει πολιτιστική δραστηριότητα. Αλίμονο αν δεν υπάρξει. Αυτό το οποίο μπορώ να πω, με τα σημερινά δεδομένα, είναι ότι τα χειμερινά θέατρα θα λειτουργήσουν κανονικά, με μια ποσόστωση στην πληρότητά τους, όπως έγινε και το καλοκαίρι.
Γ.Π.: Για τα κλειστά μιλάμε τώρα
Λ.Μ.: Ναι. Θυμίζω ότι και τα θερινά πάλι με ποσόστωση λειτούργησαν.
Γ.Π.: Όταν λέτε ποσόστωση, τι εννοείτε 50% ;
Λ.Μ.: Συζητάμε ό,τι είναι εφικτό. Κάτι μεταξύ του 50% και 60%.
Γ.Π.: Μάλιστα, δηλαδή ένα θέατρο των 300 θέσεων θα έχει 150 με 160 παρόντες.
Λ.Μ.: Κάπου 160 άτομα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν προκύπτει ούτε από δική μου απόφαση, ούτε από απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό που λαμβάνουμε υπόψιν μας είναι τα δεδομένα που μας δίνουν οι λοιμοξιολόγοι με τους οποίους συνεργάζομαι. Όπως ακριβώς και το καλοκαίρι. Και πρέπει να σας πω και ομολογώ ότι αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία γι΄αυτό, ότι ενώ έγιναν εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο και του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» – μέχρι αυτή τη στιγμή έγιναν περίπου 250 εκδηλώσεις και συνεχίζεται για μερικές μέρες ακόμη- δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα στην προσαρμογή των θεατών και προφανώς των καλλιτεχνών. Οι θεατές προσαρμόστηκαν απολύτως στα πρωτόκολλα και δεν φαίνεται από αυτές τις εκδηλώσεις να έχουμε κανένα κρούσμα.
Γ.Π.: Μου λέτε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ασφαλή.
Λ.Μ.: Ναι, ήταν ασφαλή και κυρίως τηρήθηκαν. Επομένως, έχουμε ένα πάρα πολύ καλό επιχείρημα για να διαπραγματευτούμε το χειμώνα.
Γ.Π.: Υπό άλλες συνθήκες βεβαίως... Συναυλίες ορθίων που υπάρχουν συνωστισμοί;
Λ.Μ.: Οι συναυλίες ορθίων δεν επιτρέπονταν, κύριε Πρετεντέρη, ούτε το καλοκαίρι.
Γ.Π.: Είδαμε διάφορες όμως
Λ.Μ.: Αυτές οι συναυλίες δεν έχουν σχέση με το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Αν υπήρχαν όρθιοι, κάποιοι δεν τήρησαν τα μέτρα. Ωστόσο, πρέπει να διαφοροποιήσουμε συναυλίες οι οποίες γίνονται σε ένα θέατρο και συναυλίες που έγιναν -γιατί εκεί υπήρξαν πάρα πολλά παρατράγουδα - σε beach bar ή σε άλλου είδους χώρους και λογίζονται ως συναυλίες.
Γ.Π.: Να διευκρινίσω το εξής: Κρατάω την αρχική σας διαβεβαίωση ότι μάλλον πάμε σε μια πληρότητα 50%, 60%
Λ.Μ.: Συζητάμε για αυτό το ποσοστό αλλά επαναλαμβάνω με τα σημερινά δεδομένα. Αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά θα κινηθούμε επί τα βελτίω, όπως έγινε το καλοκαίρι. Αν πάμε χειρότερα δεν θέλω να πω τίποτα για τα χειρότερα.
Γ.Π.: Κλειστές αίθουσες δεν προβλέπεται
Λ.Μ.: Όχι, κλειστές αίθουσες δεν προβλέπονται.
Γ.Π.: Σε ότι αφορά εκδηλώσεις, για παράδειγμα σε βιβλιοπωλεία. Θα υπάρχει ένα πρωτόκολλο εκεί ή όχι;
Λ.Μ.: Φυσικά, θα υπάρχει πρωτόκολλο. Όπως ήδη υπάρχει για τις εκδηλώσεις που γίνονται μέσα στα Μουσεία. Γιατί μια παρουσίαση βιβλίου μπορεί να γίνει και σε ένα μουσείο, στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό. Ο στόχος μας είναι η πολιτιστική δραστηριότητα να υπάρχει και να είναι ουσιαστικά ενεργή και δυνατή.
Γ.Π.: Κυρία Μενδώνη, πότε νομίζετε ότι θα έχετε μια πλήρη εικόνα των πρωτοκόλλων με τα οποία θα ξεκινήσουμε; Αντιλαμβάνομαι δεν θα είναι μόνιμα αυτά, θα αλλάξει η κατάσταση καθ'οδόν. Πότε όμως θα έχουμε την εικόνα της εκκίνησης;
Λ.Μ.: Την εικόνα της εκκίνησης, θεωρώ ότι θα την έχουμε την επόμενη εβδομάδα.
Γ.Π.: Τόσο σύντομα...
Λ.Μ.: Καταλαβαίνω την αγωνία που υπάρχει. Μιλάω, με τον κόσμο του θεάτρου και κατανοώ ότι θέλουν να ξέρουν, πως θα ανοίξουν. Το αν θα ανοίξουν το απαντήσαμε. Θα ανοίξουν! Οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει και κάνουν πρόβες, άρα πρέπει να τους δώσουμε ημερομηνία εκκίνησης.
Γ.Π.: Ναι, είναι αυτονόητο αυτό, με όποιους όρους. Μου είπατε πληρότητα. Με μάσκες μέσα ή χωρίς μάσκες;
Λ.Μ.: Με τα σημερινά δεδομένα, με μάσκες. Σινεμά με μάσκα, θέατρο με μάσκα, συναυλίες με μάσκα. Ειδικά για τις συναυλίες το τονίζω μόνο καθήμενοι. Αυτό ήταν και το πρωτόκολλο του καλοκαιριού.
Γ.Π.: Συνεπώς οι όρθιοι τελειώσανε.
Λ.Μ.: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν όρθιοι. Αφήστε να περάσουμε αυτή την κρίση... Άλλωστε αυτές δεν είναι πρωτοτυπίες της ελληνικής πολιτιστικής ζωής. Ισχύουν σε όλο τον κόσμο, τα ίδια πράγματα ακολουθούν.
Γ.Π.: Και τέλος πάντων θα πάμε μερικούς μήνες σινεμά με μάσκα. Αν δεν μας αρέσει να μην πηγαίνουμε
Λ.Μ.: Σε τελική ανάλυση είναι επιλογή του καθενός. Εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία πρωτίστως και να εξασφαλίσουμε ενεργό πολιτιστικό χειμώνα.
Γ.Π.: Δεν ισχύει αυτό που διάβασα ότι η μάσκα δεν θα είναι κατά τη διάρκεια του θεάματος αλλά μόνο στην είσοδο και την έξοδο
Λ.Μ.: Αυτό ίσχυε μέχρι πριν από μερικές μέρες, ειδικά για τους ανοιχτούς χώρους. Πλέον, η μάσκα θα είναι και την ώρα της παράστασης. Σας θυμίζω ότι όταν κάναμε στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην πρεμιέρα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», πολλοί σχολίασαν ότι ο καθηγητής κ. Τσιόδρας δεν έβγαλε καθόλου τη μάσκα καθ' όλη τη διάρκεια. Ήταν πολλοί που ακολούθησαν το παράδειγμά του. Τώρα είναι υποχρεωτικό.