Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός παρουσιάζει αύριο, Τρίτη 21 Ιουλίου, τις παρακάτω επτά εκδηλώσεις στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ηλεία και τη Λακωνία:
Αττική
-> Σπουδαία Ερείπια - Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος - 19ος)
από το Εθνικό Θέατρο | Μονή Καισαριανής | 19.30
Επιλεγμένες αφηγήσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στην προεπαναστατική Ελλάδα αλλά και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος. Η αποτύπωση των προσδοκιών, η φαντασιακή πρόσληψη του αρχαίου κόσμου, η επαφή και η εξοικείωση με την πραγματικότητα σε μια σειρά κειμένων σημαντικών προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα εκείνα τα χρόνια.
Συντελεστές:
Σύνθεση / Επιμέλεια Κειμένου: Στέφανος Καβαλλιεράκης, Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος
Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Λήδα Μανιατάκου
Κίνηση / Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Στέλλα Κελεπούρη
Διανομή (αλφαβητικά)
Πάρις Θωμόπουλος, Ελευθερία Παγκάλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Χαριτοπούλου
Πληροφορίες Προκράτησης:
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/i-ellada-me-ta-matia-ton-xenon-taxidioton-16os-19os-eonas/
-> Χορευτικά σόλι του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής | Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, τρεις παραστάσεις στις 13.30, 14.30 και 15.30
Ο χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ αλλά και του καταξιωμένου Γιώργου Κοτσιφάκη, σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν σε εσωτερικούς χώρους αρχαιολογικών μουσείων. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές θα διηγηθούν καινούργιες ιστορίες πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Χρήστου Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Ρήγου.
Χορογραφία: Αγάπιος Αγαπιάδης. Χορεύει ο Στέλιος Κατωπόδης
Πληροφορίες Προκράτησης:
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/choreftika-soli-apo-to-baleto-tis-els-stis-21-iouliou-sto-vizantino-ke-christianiko-mousio-athinon/
-> Στις κορυφές – Athens Classical Players της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας | 20.30
Το εννεαμελές σύνολο εγχόρδων Athens Classical Players ανεβαίνει στις Κορυφές του ρεπερτορίου Μουσικής Δωματίου με έργα Μότσαρτ, Βιβάλντι και Σοστακόβιτς στον υποβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.
Athens Classical Players:
Γιώργος Μάνδυλας (εξάρχων), Δημήτρης Αγγελίδης,
Πέτρος Βλάσσης,
Βασίλης Σούκας, Ίρις Λουκά (βιολί)
Ηλίας Λιβιεράτος, Αντίλοχος Τρανός (βιόλα)
Αστέριος Πούφτης (βιολοντσέλο)
Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο)
Πληροφορίες Προκράτησης:
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/i-kratiki-orchistra-athinon-ston-archeologiko-choro-tis-elefsinas/
-> Richard Long
Athens Slate Line
Ιερό Διονύσου Ελευθερέως, Περίπατος, Νότια Κλιτύς Ακρόπολης
21 Ιουλίου - 30 Σεπτεμβρίου 2020
Ωράριο Έκθεσης Καθημερινά 8:00 – 20:00
Είσοδος ελεύθερη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή 19:00 – 19:45.
Είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο digitalculture.gov.gr
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/ekthesi-tou-glipti-richard-long-sto-theatro-dionisou/
Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει το έργο του Richard Long, Athens Slate Line, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Land Art.
Το έργο Athens Slate Line (1984) αποτελείται από μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου που συναρμολογήθηκαν στο σχήμα μιας γραμμής. Το γραμμικό σχήμα του λειτουργεί σαν ένα μονοπάτι, παραπέμποντας στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος. Οι περίπατοι συνδυάζουν τη φυσική αντοχή με τις αρχές της τάξης, της δράσης και της ιδέας, προτείνοντας ένα νέο τρόπο θέασης της ευρύτερης περιοχής του χώρου. Το έργο θα παρουσιαστεί στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, στον περίπατο που οδηγεί στο Ιερό του Διονύσου Ελευθερέως.
Επιμέλεια: Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια ΝΕΟΝ
Θεσσαλονίκη
-> Κωνσταντίνος Καβάφης – Όνειρο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Μουσική παράσταση βασισμένη στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη
Ο Θοδωρής Οικονόμου, μαζί με ομάδα συνεργατών, συνθέτει έναν ονειρικό κόσμο με αφορμή το έργο του αλεξανδρινού ποιητή Κωσταντίνου Καβάφη. Σε έναν χώρο ρευστό, όπου η μουσική λειτουργεί σαν μια λίμνη, ταξιδεύει ένας θίασος από γεννήματα της φαντασίας μας, που αναπολούν, οραματίζονται, μας συμβουλεύουν, αποκαλύπτοντάς μας μνήμες που ο ποιητής αντλεί από το παρελθόν και αποθέτει στο παρόν, ενίοτε ως προειδοποίηση για τα μελλούμενα. Η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου έρχεται να ακουμπήσει με τρόπο λιτό μα και καίριο στο ποιητικό σύμπαν του Καβάφη δημιουργώντας ένα ζωντανό παιχνίδι αισθήσεων.
Συντελεστές:
Σύλληψη-Σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτιστικός σχεδιασμός: Νίκος Βλασσόπουλος
Ερμηνεύουν οι μουσικοί και οι ηθοποιοί: Στέλλα Αντύπα, Γιώργος Καύκας, Θοδωρής Οικονόμου, Κωνσταντίνος Ράπτης, Πέτρος Σταμέλος, Γεωργία Συλλαίου
Πληροφορίες Προκράτησης:
Ρωμαϊκή Αγορά, Θεσσαλονίκη | 21.00
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/konstantinos-kavafis-apo-to-kratiko-theatro-voriou-ellados-2/
Ηλεία
-> Μανώλης Μητσιάς / Καρυοφυλλιά Καραμπέτη - Οι ποιητές μας τραγουδούν
από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών |Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας - Ηλεία | 19.30
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/m-mitsias-k-karampeti-sto-kastro-sto-chlemoutsi-stin-ilia/
Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (σε διπλό ρόλο ερμηνεύτριας και αφηγήτριας) παρουσιάζουν τη βραδιά Οι ποιητές μας τραγουδούν. Πρόκειται για μια περιδιάβαση στον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, μέσα από στίχους πολυαγαπημένων ποιητών όπως οι Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Βαγγέλης Γκούφας, Μιχάλης Κατσαρός, Τάσος Λειβαδίτης, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Άλκης Αλκαίου κ.ά. Η συναυλία περιλαμβάνει τραγούδια συνθετών όπως οι: Δήμος Μούτσης, Χρήστος Λεοντής, Μίκης Θεοδωράκης, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Ξυδάκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Σπανός, Σταύρος Ξαρχάκος και Γιάννης Μαρκόπουλος.
Τους δύο καλλιτέχνες πλαισιώνουν ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο, ενορχηστρώσεις) και ο Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο).
Λακωνία
-> Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Κάστρο Μονεμβασιάς | 20.30
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/resital-me-erga-tou-miki-theodoraki/
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.
Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.
Χρήσιμες πληροφορίες
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ' ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1, 5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Η προσέλευση και η αποχώρηση από το χώρο των εκδηλώσεων γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας.