Συνεχίζονται από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης οι online προβολές συναυλιών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Από σήμερα, 23 Απριλίου και για 48 ώρες προβάλλονται δύο συναυλίες που δόθηκαν στο πλαίσιο του του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, ενώ από το Σάββατο 25 Απριλίου και μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα προβάλλεται μια ημίωρη «pocket» συναυλία από τον ερμηνευτή Θοδωρή Βουτσικάκη.
Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει αναλυτικά ως εξής:
Πέμπτη 23 Απριλίου έως Σάββατο 25 Απριλίου
Μουσική και ζωγραφική στην μπαρόκ Ισπανία -
Από τον Marín και τον Velázquez στον Boccherini και τον Goya
Μία σπουδαία βραδιά μπαρόκ μουσικής θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο κανάλι του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=qEesOWALQa4) από τις 23 Απριλίου στις 19:00 και για 48 ώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο συναυλίες που δόθηκαν στις 23.11.2019, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής - Παλαιά και Νέα Όνειρα (σε καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμου Γκουνταρούλη), και συνθέτει ένα μοναδικό μουσικό αλλά και ζωγραφικό πορτρέτο της μπαρόκ Ισπανίας.
Α' Μέρος
Las Meninas: Η μουσική πίσω από τον πίνακα
Το πρόγραμμα βασίζεται σε έργα του Juan Hidalgo, του José Marín και του Don Juan José de Austria, τριών σημαντικών συνθετών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον Φίλιππο Δ' της Ισπανίας, την ίδια εποχή που στην αυλή του δούλευαν καλλιτέχνες όπως ο θεατρικός συγγραφέας Pedro Calderόn de la Barca και ο ζωγράφος Diego Velázquez, που φιλοτέχνησε τις Δεσποινίδες των τιμών (Las meninas), αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα της δυτικής τέχνης.
Ερμηνεύουν: Θεοδώρα Μπάκα - μέτζο σοπράνο, Αλέξανδρος Ιωάννου - κρουστά, Θεόδωρος Κίτσος - μπαρόκ κιθάρες, θεόρβη, καλλιτεχνική επιμέλεια
Β' Μέρος
Fandango – Η Ισπανία του Boccherini και του Goya
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία από τα πιο ώριμα και όμορφα κουιντέτα του Luigi Boccherini, ενός από τους σημαντικότερους βιολοντσελίστες και συνθέτες του β' μισού του 18ου αιώνα, που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ισπανία δουλεύοντας στην υπηρεσία του Infante Don Luiz, στην αυλή του οποίου γνώρισε και τον Francisco Goya.
Ερμηνεύουν: Mayah Kadish - μπαρόκ βιολί, Γιώργος Σαμοΐλης - μπαρόκ βιολί, David Bogorad - μπαρόκ βιόλα, Δήμος Γκουνταρούλης - μπαρόκ τσέλο, Ιάσων Ιωάννου - μπαρόκ τσέλο. Συμμετέχουν: Θεόδωρος Κίτσος - μπαρόκ κιθάρα, Αλέξανδρος Ιωάννου - κρουστά
Σάββατο 25.4.2020, ώρα 19:00
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης σε ένα pocket concert στο φουαγιέ του Μεγάρου
Στο πλούσιο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με online μεταδόσεις συμμετέχει και ο αγαπημένος ερμηνευτής Θοδωρής Βουτσικάκης, παρουσιάζοντας ειδικά για το διαδικτυακό κοινό του Μεγάρου μια ημίωρη συναυλία. Σ' αυτό το "pocket concert", που μαγνητοσκοπήθηκε στο φουαγιέ του Μεγάρου, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, με τη συνοδεία του Γρηγόρη Σημαδόπουλου στο πιάνο, θα τραγουδήσει κομμάτια από το ξεχωριστό ρεπερτόριό του, αλλά και μια επιλογή από άλλα τραγούδια που αγαπάμε, τραγούδια που χρωματίζουν τον τρυφερό και ευάλωτο εσωτερικό μας κόσμο, τραγούδια που μπορούν να μας μεταδώσουν το συναίσθημα πως είναι όμορφη η ζωή!
Η συναυλία θα μεταδοθεί το Σάββατο 25 Απριλίου 2020 στις 19:00 από το κανάλι του ΜΜΘ στο youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) και θα παραμείνει διαθέσιμη όλο το διάστημα μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.
O Θοδωρής Βουτσικάκης, ένας από τους πιο σημαντικούς νέους Έλληνες τραγουδιστές, έχει ξεχωρίσει στην έως τώρα πορεία του για τις συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς, για τους ρόλους που ερμηνεύει στο μουσικό θέατρο, αλλά κυρίως για τον ξεχωριστό τρόπο ερμηνείας και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του ταμπεραμέντο. Η μακρόχρονη συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου οδήγησε στην πρώτη μεγάλη προσωπική του περιοδεία με την υπογραφή της σπουδαίας στιχουργού καθώς και στην εμβληματική δισκογραφική σύμπραξη τους με τον οσκαρικό Ιταλό συνθέτη Nicola Piovani, που έκανε τη χρονιά που πέρασε όλους τους Έλληνες να τραγουδούν πως «ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ Η ΖΩΗ».
Ως «Ερωτόκριτος» της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017, σε μουσική Δημήτρη Μαραμή, συνεπήρε κοινό και κριτικούς, δικαιώνοντας τη γενναιόδωρη υποδοχή που έλαβε από την πρώτη του εμφάνιση στην ελληνική δισκογραφία με την «Αισθηματική ηλικία». Συνεργάστηκε επίσης με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Ξυδάκη, Μιχάλη Γκανά, Δάφνη Αλεξανδρή, Dulce Pontes, Μαρία Φαραντούρη, Μάριο Φραγκούλη, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.ά.
Ο Nicola Piovani γράφει για τον Θοδωρή Βουτσικάκη: «Το να ακούω τα τραγούδια μου στα ελληνικά, τραγουδισμένα από τη φωνή του, είναι ένα συναίσθημα πολύ δυνατό. Συγκινητικό».