Ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΠΟΑ τα τρία, επιμέρους, προγράμματα που συγκροτούν το Ειδικό Πρόγραμμα για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας, τα μέλη των τριμελών επιτροπών που θα προβούν στην αξιολόγηση τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, καθώς και τον χρόνο υποβολή τους.
Στα τρία προγράμματα αναφέρονται οι κατηγορίες κινηματογραφιστών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον μία ταινία μικρού μήκους ή ένα ντοκιμαντέρ ή μία ταινία animation. Η αξιολόγηση και επιλογή των σεναρίων ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους θα ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και θα ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών. Μετά την επιλογή του σεναρίου, θα υπογράφεται το ιδιωτικό συμφωνητικό του δικαιούχου με το Ε.Κ.Κ. και θα καταβάλλεται αμέσως το ποσό των 2.500 ευρώ.
Θα επιλεγούν προς χρηματοδότηση 50 σενάρια (25 μικρού μήκους και 25 ντοκιμαντέρ), ως εξής: Σενάρια μικρού μήκους χρηματοδοτούνται με το ποσό των 20.000 ευρώ. Τα σενάρια ντοκιμαντέρ με το ποσό των 30.000 ευρώ.
Η αξιολόγηση και επιλογή των σεναρίων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και θα ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών.
Για τις ταινίες animation θα επιλεγούν 25 προτάσεις. Κάθε μία θα χρηματοδοτηθεί με ποσό από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως και είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, ανάλογα με την τεχνική και τη διάρκεια της ταινίας. Η αξιολόγηση και επιλογή των σεναρίων προς χρηματοδότηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και θα ολοκληρωθεί εντός είκοσι (20) ημερών.
Τις επιτροπές αξιολόγησης αποτελούν:
Ταινίες μικρού μήκους:
- Γιάννης Σακαρίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
- Βουβούλα Σκούρα, Σκηνοθέτις
- Περικλής Χούρσογλου, Σκηνοθέτης, Καθηγητής Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ
Ντοκιμαντέρ:
- Δημήτρης Εϊπίδης, τ. Γενικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ιδρυτής Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
- Μαρία Κατσουνάκη, Δημοσιογράφος, Καθημερινή
- Κλεώνη Φλέσσα, Σκηνοθέτις, Καλλιτεχνική Σύμβουλος Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Animation:
- Αναστασία Δημητρά, Διευθύντρια Animation ΑΚΤΟ, Διαχειρίστρια της ASIFA Hellas (Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων)
- Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
- Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Το email για την υποβολή των προτάσεων είναι
covid19support@gfc.gr
Αναλυτικά:
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ κινηματογραφικών έργων μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ
1. Μικρού Μήκους
α. Δικαίωμα Συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι ή παραγωγοί) με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που έχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον μια ταινία μικρού μήκους (περιλαμβάνεται και η σπουδαστική). Έκαστος συμμετέχων δικαιούται να καταθέσει έως τρία (3) σενάρια για χρηματοδότηση, εκ των οποίων δύναται να επιλεγεί ένα (1).
β. Φάκελος Υποψηφιότητας
Αίτηση, η οποία θα κατατίθεται ηλεκτρονικά στο covid19support@gfc.gr.
- Ολοκληρωμένο σενάριο τελικής γραφής ταινίας μικρού μήκους στην Ελληνική γλώσσα. Η διάρκεια του κινηματογραφικού έργου, που θα παραχθεί, δεν δύναται να υπερβαίνει τα 15'. Η θεματολογία και το είδος είναι επιλογή των δημιουργών.
- Περίληψη σεναρίου.
- Σκεπτικό ανάπτυξης του σεναρίου γυρίσματος.
- Βιογραφικά σημειώματα του/των δημιουργών.
2. Ντοκιμαντέρ
α. Δικαίωμα Συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι ή παραγωγοί) με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που έχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον ένα ντοκιμαντέρ μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μήκους ή κινηματογραφικό έργο μυθοπλασίας (περιλαμβάνεται και η σπουδαστική ταινία). Δικαιούνται να καταθέσουν έως τρία (3) σενάρια για χρηματοδότηση, εκ των οποίων δύναται να επιλεγεί ένα (1).
β. Φάκελος Υποψηφιότητας
Αίτηση, η οποία θα κατατίθεται ηλεκτρονικά στο covid19support@gfc.gr
- Σύνοψη (μέχρι 400 λέξεις), σκηνοθετική προσέγγιση (μέχρι 400 λέξεις) και σεναριακός σχεδιασμός (μέχρι 10 σελίδες) στην Ελληνική γλώσσα. Η διάρκεια του κινηματογραφικού έργου, που θα παραχθεί, πρέπει να είναι τουλάχιστον 30'. Το θέμα καθώς και το είδος (ντοκιμαντέρ παρατήρησης, έρευνας, δραματοποιημένο, κάμερα/στυλό κλπ.) είναι της επιλογής του δημιουργού.
- Βιογραφικά σημειώματα του/των δημιουργών.
3. Χρόνος Υποβολής Αίτησης
Οι Αιτήσεις θα κατατίθενται στο Ε.Κ.Κ. από τις 22.4.2020 έως τις 15.6.2020. Αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά την ανωτέρω ημερομηνία δεν θα γίνουν δεκτές.
4. Επιλογή σεναρίων
Θα επιλεγούν 100 σενάρια (50 μικρού μήκους και 50 ντοκιμαντέρ), τα οποία θα χρηματοδοτηθούν έκαστο με το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ. Για την επιλογή των σεναρίων θα συσταθούν από το Ε.Κ.Κ. ειδικές επιτροπές αξιολόγησης. Η αξιολόγηση και επιλογή των σεναρίων προς χρηματοδότηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και θα ολοκληρωθεί εντός είκοσι (20) ημερών.
5. Καταβολή της χρηματοδότησης
Μετά την επιλογή του σεναρίου, θα υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό του δικαιούχου με το Ε.Κ.Κ., με το οποίο ο δημιουργός θα εκχωρεί στο Ε.Κ.Κ. το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σενάριο για εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς μη κερδοσκοπικούς λόγους. Το ποσό των 2.500 ευρώ θα καταβάλλεται στον δικαιούχο με την προσκομιδή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και του απαιτούμενου νομίμου φορολογικού στοιχείου ή παραστατικού. Τυχόν Φ.Π.Α. θα επιβαρύνει το Ε.Κ.Κ.
Αξιολόγηση σεναρίων για τη Χρηματοδότηση Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ
1. Μικρού Μήκους
α. Δικαίωμα Συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες ή/και παραγωγοί) με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση της διαδικασίας συγγραφής σεναρίου και έχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον μια ταινία μικρού μήκους (περιλαμβάνεται και η σπουδαστική). Έκαστος συμμετέχων δικαιούται να καταθέσει έως τρία (3) σενάρια για χρηματοδότηση, εκ των οποίων δύνανται να επιλεγούν δύο (2).
β. Φάκελος Υποψηφιότητας
Αίτηση, η οποία θα κατατίθεται ηλεκτρονικά στο covid19support@gfc.gr.
- Ολοκληρωμένο σενάριο τελικής γραφής ταινίας μικρού μήκους στην Ελληνική γλώσσα. Η διάρκεια του κινηματογραφικού έργου, που θα παραχθεί, δεν δύναται να υπερβαίνει τα 15'.
- Σκεπτικό του σκηνοθέτη.
- Σκεπτικό του παραγωγού.
- Βιογραφικά σημειώματα του/των δημιουργών.
- Συνοπτικός προϋπολογισμός παραγωγής. Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός υπερβαίνει το ποσό της χρηματοδότησης των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, το υπερβαίνον ποσό θα καλύπτεται από τον παραγωγό με ίδιους ή άλλους πόρους.
- Ιδιωτικό Συμφωνητικό εκχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων περιουσιακής φύσεως μεταξύ παραγωγού και δημιουργών (σεναριογράφου και σκηνοθέτη).
2. Ντοκιμαντέρ
α. Δικαίωμα Συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες ή/και παραγωγοί) με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση της διαδικασίας συγγραφής σεναρίου και έχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον ένα ντοκιμαντέρ μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μήκους ή κινηματογραφικό έργο μυθοπλασίας (περιλαμβάνεται και η σπουδαστική ταινία). Έκαστος συμμετέχων δικαιούται να καταθέσει έως τρία (3) σενάρια για χρηματοδότηση, εκ των οποίων δύνανται να επιλεγούν δύο (2).
β. Φάκελος Υποψηφιότητας
Αίτηση, η οποία θα κατατίθεται ηλεκτρονικά στο covid19support@gfc.gr.
- Σύνοψη (μέχρι 400 λέξεις), σκηνοθετική προσέγγιση (μέχρι 400 λέξεις) και σεναριακός σχεδιασμός (μέχρι 10 σελίδες) στην Ελληνική γλώσσα. Η διάρκεια του κινηματογραφικού έργου, που θα παραχθεί, πρέπει να είναι τουλάχιστον 30'.
- Βιογραφικά σημειώματα του/των δημιουργών.
- Συνοπτικός προϋπολογισμός παραγωγής.
- Ιδιωτικό Συμφωνητικό εκχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων περιουσιακής φύσεως μεταξύ παραγωγού και δημιουργών (σεναριογράφου και σκηνοθέτη).
3. Χρόνος Υποβολής Αίτησης
Οι Αιτήσεις θα κατατίθενται στο Ε.Κ.Κ. από τις 10.7.2020 έως τις 24.7.2020. Αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά την ανωτέρω ημερομηνία δεν θα γίνουν δεκτές.
4. Επιλογή σεναρίων
Θα επιλεγούν 50 σενάρια (25 μικρού μήκους και 25 ντοκιμαντέρ), τα οποία θα χρηματοδοτηθούν ως εξής: τα σενάρια μικρού μήκους έκαστο με το ποσό των 20.000 ευρώ και τα σενάρια ντοκιμαντέρ έκαστο με το ποσό των 30.000 ευρώ. Για την επιλογή των σεναρίων θα συσταθεί από το ΥΠΠΟΑ ειδική επιτροπή αξιολόγησης. Η αξιολόγηση και επιλογή των σεναρίων προς χρηματοδότηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και θα ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών.
5. Καταβολή της χρηματοδότησης
Μετά την επιλογή του σεναρίου, θα υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό του δικαιούχου με το Ε.Κ.Κ. Η χρονική διάρκεια της ολοκλήρωσης του κινηματογραφικού έργου (παραγωγή, τεχνική επεξεργασία, παράδοση του υλικού) ορίζεται σε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης, θα δύναται δε να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον μήνες κατόπιν αιτήματος του δικαιούχου, που θα υποβληθεί στο Ε.Κ.Κ. πριν την πάροδο των έξι (6) μηνών. Ο δημιουργός θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδώσει στο Ε.Κ.Κ. ένα Master DCP και ένα DVD Data του έργου. Ο δημιουργός επίσης θα εκχωρεί στο Ε.Κ.Κ. το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να διακινεί το κινηματογραφικό έργο, που θα παραχθεί με βάση το χρηματοδοτούμενο σενάριο, για εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς μη κερδοσκοπικούς λόγους. Η χρηματοδότηση θα καταβάλλεται στον δικαιούχο σε δύο (2) δόσεις: 50% της χρηματοδότησης θα καταβάλλεται εντός τριών (3) ημερών από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού και το υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης θα καταβάλλεται με την παράδοση του υλικού. Για την καταβολή της χρηματοδότησης ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίζει στο Ε.Κ.Κ. α) φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, β) το απαιτούμενο νόμιμο φορολογικό στοιχείο ή παραστατικό και γ) ειδικά για την εξόφληση του 50% της χρηματοδότησης, επιπλέον υπεύθυνη δήλωση ότι έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει στο σύνολό τους τις οφειλές του, που απορρέουν από τις εργασίες παραγωγής του έργου, όπως ενδεικτικά προς τους συντελεστές της ταινίας, τις ασφαλιστικές εισφορές προς άπαντες τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, άπαντες τους φόρους, που απορρέουν από τις εργασίες παραγωγής του έργου κλπ. Τυχόν Φ.Π.Α. θα επιβαρύνει το Ε.Κ.Κ.
Αξιολόγηση σεναρίων για τη Χρηματοδότηση Παραγωγής Κινηματογραφικών εργων ANIMATION.
α. Δικαίωμα Συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες ή παραγωγοί) με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που έχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον μια ταινία ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ. Έκαστος συμμετέχων δικαιούται να καταθέσει έως τρεις (3) ολοκληρωμένες προτάσεις για χρηματοδότηση, εκ των οποίων δύναται να επιλεγεί μία (1).
β. Φάκελος Υποψηφιότητας
Αίτηση η οποία θα κατατίθεται ηλεκτρονικά στο covid19support@gfc.gr.
- Ολοκληρωμένο σενάριο τελικής γραφής ταινίας animation στην Ελληνική γλώσσα ή/και γραφιστικά στοιχεία. Η διάρκεια του κινηματογραφικού έργου, που θα παραχθεί, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά. Η θεματολογία και το είδος είναι επιλογή των δημιουργών.
- Βιογραφικά σημειώματα του/των δημιουργών.
- Συνοπτικός προϋπολογισμός παραγωγής. Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός υπερβαίνει το ποσό της χρηματοδότησης, το υπερβαίνον ποσό θα καλύπτεται από τον παραγωγό με ίδιους ή άλλους πόρους.
- Ιδιωτικό Συμφωνητικό εκχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων περιουσιακής φύσεως μεταξύ παραγωγού και δημιουργών (σεναριογράφου και σκηνοθέτη).
3. Χρόνος Υποβολής Αίτησης
Οι Αιτήσεις θα κατατίθενται στο Ε.Κ.Κ. από τις 22.4.2020 έως τις 15.6.2020. Αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά την ανωτέρω ημερομηνία δεν θα γίνουν δεκτές.
4. Επιλογή σεναρίων
Θα επιλεγούν 25 προτάσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν έκαστη με ποσό από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως και είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, ανάλογα με την τεχνική και τη διάρκεια της ταινίας. Για την επιλογή των σεναρίων θα συσταθεί από το ΥΠΠΟΑ ειδική επιτροπή αξιολόγησης. Η αξιολόγηση και επιλογή των σεναρίων προς χρηματοδότηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και θα ολοκληρωθεί εντός είκοσι (20) ημερών.
5. Καταβολή της χρηματοδότησης
Μετά την επιλογή της πρότασης, θα υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό του δικαιούχου με το Ε.Κ.Κ. Η χρονική διάρκεια της ολοκλήρωσης του κινηματογραφικού έργου animation (παραγωγή, τεχνική επεξεργασία, παράδοση του υλικού) ορίζεται σε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης, θα δύναται δε να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον μήνες κατόπιν αιτήματος του δικαιούχου, που θα υποβληθεί στο Ε.Κ.Κ. πριν την πάροδο των έξι (6) μηνών. Ο δημιουργός θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδώσει στο Ε.Κ.Κ. ένα Master DCP και ένα DVD Data του έργου. Ο δημιουργός επίσης θα εκχωρεί στο Ε.Κ.Κ. το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να διακινεί το κινηματογραφικό έργο, που θα παραχθεί με βάση το χρηματοδοτούμενο σενάριο, για εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς μη κερδοσκοπικούς λόγους. Η χρηματοδότηση θα καταβάλλεται στον δικαιούχο σε δύο (2) δόσεις : 50% της χρηματοδότησης θα καταβάλλεται εντός τριών (3) ημερών από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού και το υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης θα καταβάλλεται με την παράδοση του υλικού. Για την καταβολή της χρηματοδότησης ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίζει στο Ε.Κ.Κ. α) φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, β) το απαιτούμενο νόμιμο φορολογικό στοιχείο ή παραστατικό και γ) ειδικά για την εξόφληση του 50% της χρηματοδότησης, επιπλέον υπεύθυνη δήλωση ότι έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει στο σύνολό τους τις οφειλές του, που απορρέουν από τις εργασίες παραγωγής του έργου, όπως ενδεικτικά προς τους συντελεστές της ταινίας, τις ασφαλιστικές εισφορές προς άπαντες τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, άπαντες τους φόρους, που απορρέουν από τις εργασίες παραγωγής του έργου κλπ. Τυχόν Φ.Π.Α. θα επιβαρύνει το Ε.Κ.Κ.