Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στα εγκαίνια της έκθεσης «Qi Baishi: Η μυστηριώδης Ανατολή» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

​Την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη την έκθεση «Qi Baishi: Η μυστηριώδης Ανατολή». Στην έκθεση παρουσιάζονται 126 έργα του σπουδαίου Κινέζου καλλιτέχνη, σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου.

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Η έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε, εδώ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, γίνεται σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Η «μυστηριώδης Ανατολή» του Qi Baishi, δεν είναι απλώς η έκθεση ενός σπουδαίου ζωγράφου. Είναι η παρουσίαση ενός ολόκληρου προσωπικού καλλιτεχνικού σύμπαντος, που εξελίχθηκε σε κοινό κτήμα του λαού της Κίνας και αποτελεί σημαντικό μέρος του σύγχρονου κινεζικού πολιτισμού. Ο Qi Baishi είναι καλλιτέχνης που το έργο του γνωρίζει παγκόσμια αναγνώριση ενώ για να αποκτήσουν τα έργα του προσφέρονται δεκάδες εκατομμύρια από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου.

Ο Qi Baishi είναι ένας καλλιτέχνης που, όχι απλώς διακρίθηκε για το ταλέντο και την ευαισθησία του, αλλά διαμόρφωσε την πορεία της κινεζικής τέχνης. Ανανέωσε τις παραδοσιακές τεχνοτροπίες οι οποίες μέχρι να εμφανιστεί εκείνος, ακολουθούσαν αυστηρούς και απαράβατους κανόνες. Είναι εκείνος που εκσυγχρόνισε το στυλ gongbi στην κλασική κινεζική ζωγραφική και στη συνέχεια προχώρησε σε ένα διαφορετικό, πιο ελεύθερο ζωγραφικό στυλ, το xeiyi, για να το ανανεώσει και αυτό με την προσωπική του ματιά.  

Αυτά του τα μηνύματα για την ελευθερία και την διάθεση για κάτι διαφορετικό, έρχονται στην καλύτερη χρονική στιγμή, που κάτι διαφορετικό συμβαίνει στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας. Στον απόηχο της εξαιρετικά επιτυχημένης επίσκεψης του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα λίγες μόλις ημέρες μετά από την πολύ παραγωγική επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη. Είναι η χρονική στιγμή που ο Πολιτισμός ως εργαλείο ήπιας ισχύος, μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές για τη συνεργασία των δύο λαών, των οποίων ο Πολιτισμός χάνεται στους αιώνες.

Οι δύο Πρόεδροι Ελλάδας και Κίνας ανακοίνωσαν ότι το 2021 θα είναι ένα έτος αφιερωμένο στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό των δύο χωρών. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι η Ελλάδα το 2021 θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του.

Για να επιστρέψομε στον μεγάλο ζωγράφο, η ζωγραφική του είναι η απεικόνιση της καθημερινότητας και των απλών πραγμάτων που γνώρισε στο μεγάλο του ταξίδι πριν να αφοσιωθεί στην Τέχνη του. Από τους καθημερινούς ανθρώπους, τους ηθοποιούς, τα ζώα, τα έντομα που ίσως στα μάτια μας μοιάζουν ελάχιστα και ασήμαντα επεκτάθηκε σε ένα ευρύτατο πεδίο θεμάτων που περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Είναι ένας θαυμαστός συνδυασμός της φαντασίας και του ρεαλισμού, που ζωντανεύει με χρώματα και με τις απαλές κινήσεις του πινέλου του.

Η «μυστηριώδης Ανατολή» είναι ένα ευτυχές γεγονός συνέργειας, καθώς αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ ενός ελληνικού Ιδρύματος Τέχνης, του Ιδρύματος Θεοχαράκη, με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου. Είναι ο θεσμός όπου ο Qi Baishi ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος το 1957, τη χρονιά που έφυγε από τη ζωή. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης για αυτή την έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται 126 έργα του σπουδαίου δημιουργού. Πρόκειται για ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της τέχνης της Κίνας και ένα δώρο μοναδικό  προς το ελληνικό φιλότεχνο κοινό.

Έχουμε ήδη δημιουργήσει σε πολλούς τομείς, στενή συνεργασία αλλά και δεσμούς φιλίας με την Κίνα. Πρόθεση και επιθυμία μας είναι να γίνει η συνεργασία μας  ακόμη περισσότερο παραγωγική και δημιουργική. Είναι μια σχέση ζωντανή που αναπτύσσεται και εξελίσσεται συνεχώς. Είναι σχέση, μέσα από την οποία προβάλλονται οι πολιτισμοί των δύο χωρών ενισχύοντας την εξωστρέφεια τόσο της Ελλάδας προς την Κίνα, όσο και το αντίστροφο.  Η έκθεση έργων του Qi Baishi, ενός καλλιτέχνη χωρίς τυπική εκπαίδευση, που άρχισε ως ταπεινός ξυλουργός για να γνωρίσει και να κατακτήσει στη συνέχεια ολόκληρο τον κόσμο, είναι ένα παράδειγμα για τη δυναμική αυτής της σχέσης που ολόψυχα υποστηρίζουμε.  

Από τη συνεργασία δύο πολιτισμών με τόσο βαθιές ρίζες στο χρόνο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα το παρόν και με όραμα το μέλλον. Οι κοινοί τόποι στην ευρύτερη κουλτούρα και στη φιλοσοφία του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού μπορούν να τεκμηριώσουν άριστα ότι η λεγόμενη σύγκρουση των πολιτισμών στην ουσία δεν υφίσταται, καθώς μέσα από αυτούς τους κοινούς τόπους, εδραιώνεται η συνεργασία των πολιτισμών, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Θέλω, ειλικρινά, να ευχαριστήσω την πρέσβη της Κίνας κ. Τσιγιουέ Τσανγκ, καθώς αυτό το εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα και το φιλικότατο κλίμα στις ελληνοκινεζικές σχέσεις έχει δημιουργηθεί και χάρη στις δικές της προσπάθειες. Να ευχαριστήσω και τους εκλεκτούς φίλους μας, που ήρθαν από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου για να μας τιμήσουν απόψε με την παρουσία τους, συνοδεύοντας τα σπουδαία έργα του μεγάλου ομοτέχνου τους. Ευχαριστώ, επίσης, θερμά τον Φώτη Παπαθανασίου και το στελεχιακό δυναμικό του Ιδρύματος Θεοχαράκη για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον Πολιτισμό.

 

 

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​