Τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, άρχισαν οι εργασίες του 4oυ Διεθνούς Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα στην Κεραμική της Ελληνιστικής Περιόδου «Manufacturers and markets: The contributions of Hellenistic pottery to economies large and small» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 διεθνών προσωπικοτήτων της αρχαιολογίας. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Με πολλή χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω σήμερα την έναρξη του 4oυ Διεθνούς Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα στην Κεραμική της Ελληνιστικής Περιόδου (IARPotHP). Μετά από τρεις κατά σειρά εξαιρετικά επιτυχημένες διοργανώσεις στο Βερολίνο, στη Λυών και στην Kasͮtela της Κροατίας, η ιδιαίτερα σημαντική αυτή συνάντηση, που πλέον εδραιώνεται και καθιερώνεται δυναμικά, αυτή τη φορά διεξάγεται στην Αθήνα, υπό τον κοινό συντονισμό του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών της Αυστρίας, στη Βιέννη, και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Έστω και από απόσταση, λοιπόν, επιτρέψτε μου πρωτίστως να καλωσορίσω θερμά τους πολυάριθμους συνέδρους, που ξεπερνούν τους 100, ιδιαιτέρως δε αυτούς που μας επισκέπτονται από το εξωτερικό, και να τους ευχηθώ η παραμονή τους εδώ να αποδειχθεί όχι μόνο εποικοδομητική από επιστημονικής πλευράς, αλλά και μια ευχάριστη εμπειρία της φθινοπωρινής Αθήνας. Γνωρίζω, βεβαίως, ότι πολλοί εργάζονται εδώ επί χρόνια, συμβάλλοντας εξόχως με το ανασκαφικό και συγγραφικό τους έργο στην αποκάλυψη, κατανόηση και ανάδειξη των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Η φετινή 4η συνάντηση, όπως προκύπτει τόσο από τον αριθμό και το ποικίλο ερευνητικό υπόβαθρο των εισηγητών, όσο και από το πυκνό πρόγραμμα των εργασιών, αναμένεται εξαιρετικά μεστή και δημιουργική. Στις συναντήσεις της IARPotHP παρουσιάζεται πάντα πλούσιο νέο υλικό από διαφορετικά μέρη του ελληνιστικού κόσμου, και αναδεικνύονται νέες, πρωτότυπες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις με αφετηρία την ανάλυση της κεραμικής, από τις οποίες προκύπτουν πολύτιμα στοιχεία για την ανασύνθεση της καθημερινής ζωής, της οικονομίας και της ταυτότητας των αρχαίων κοινωνιών.
Το ερευνητικό φάσμα που καλύπτει για άλλη μια φορά το συνέδριο είναι ευρύ. Οι επιμέρους θεματικές του ενότητες περιλαμβάνουν την οργάνωση και κατανομή της παραγωγής των εργαστηρίων κεραμικής στην Ανατολή και στη Δύση, τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη των δικτύων εμπορίας κεραμικών ειδών και άλλων αγαθών εντός του αιγαιακού και του ευρύτερου μεσογειακού θαλάσσιου χώρου, τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις και αλληλεπιδράσεις, όπως αυτές προκύπτουν από την μεγάλης κλίμακας διακίνηση της κεραμικής -στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης και σύνθετης υπερπόντιας αγοράς- καθώς και τις πολύτιμες πληροφορίες για την τοπικές κοινωνίες, τις ιδεολογικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές σχέσεις και ανταλλαγές στη διαχρονική εξέλιξή τους.
Αναμένουμε λοιπόν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις και παρουσιάσεις όλων των συναδέλφων, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι η ακαδημαϊκή κατάρτιση και η πολύχρονη σταδιοδρομία τους στα ανώτατα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, στις ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και στην ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία παρέχουν τα εχέγγυα για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εργασιών και την αξία των συμπερασμάτων. Για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην αποκάλυψη, κατανόηση και ανάδειξη της ιστορίας και των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκφράζω σε όλους τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου.
Βεβαίως, η πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου με άρτιο και αποτελεσματικό τρόπο δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πρωτοβουλία του τέως Διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, καθ. Ταξιάρχη Κόλια και της Διευθύντριας του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Dr. Sabine Ladstätter, χωρίς τις άοκνες προσπάθειες της Οργανωτικής Επιτροπής και του προσωπικού των δύο Ινστιτούτων –μέχρι πρόσφατα είχα ίδια αντίληψη της προσπάθειας που κατέβαλαν οι συνάδελφοί του στο ΕΙΕ- και φυσικά χωρίς την καθοδήγηση των έγκριτων μελών της Επιστημονικής Επιτροπής, που στο σύνολό τους συγχαίρω και ευχαριστώ από καρδιάς.
Κλείνοντας, εύχομαι και πάλι οι εργασίες του Συνεδρίου να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία, και να ενισχύσουν την κοινή μας προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και αποτελεσματικότερη προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.