Μυρσίνη Ζορμπά: «Η πολιτισμική δημοκρατία είναι το υπόβαθρο της πολιτικής δημοκρατίας για την Ευρώπη»
Τη θλίψη για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων και την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία εξέφρασαν οι υπουργοί Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έναρξη του άτυπου Συμβουλίου που διοργάνωσε η ρουμανική προεδρία στο Βουκουρέστι.
Θέμα του Συμβουλίου ήταν η ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας. Το παρόν και το μέλλον, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ενότητας των συζητήσεων.
«Η δημιουργική βιομηχανία είναι πολύ σημαντική, καθώς συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες και την πνευματική ιδιοκτησία» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Αναφερόμενη στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία, η κ. Ζορμπά έκανε λόγο για «ένα πρώτο αλλά όχι αρκετό βήμα». Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δούμε τις πολιτιστικές βιομηχανίες μέσα στο περιβάλλον που διαμορφώνονται με πιο αποφασιστικό τρόπο, δεδομένου ότι θα πρέπει να υποστηρίζουν το πολιτιστικό οικοσύστημα και να αποτελούν εναλλακτική λύση απέναντι στους παγκοσμιοποιημένους γίγαντες, που είναι οι πλατφόρμες πληροφοριών».
Η κ. Ζορμπά τόνισε ότι «υπάρχει ένα γκρίζο τοπίο που αφορά την εργασία στις πολιτιστικές βιομηχανίες, τις μορφές απασχόλησης, την επισφάλεια και την απλήρωτη εργασία» σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα» για όλα αυτά.
«Ο τομέας των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών δεν είναι απλώς ένας βιομηχανικός τομέας» υπογράμμισε η υπουργός «αλλά επηρεάζει την ταυτότητα των Ευρωπαίων πολιτών, την κοινωνικο-πολιτισμική ενσωμάτωση, τα δικαιώματα, τις ανισότητες, την πολιτισμική διαφορετικότητα και τις διακρίσεις. Εν ολίγοις, καθορίζει την πολιτισμική δημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μίλησε για «ένα συγκρουσιακό πεδίο στον πολιτισμό αλλά και ένα πεδίο ηγεμονίας, που διατρέχεται από πολιτισμικούς πολέμους και απειλές, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτισμική δημοκρατία είναι για την Ευρώπη το υπόβαθρο της πολιτικής δημοκρατίας», κατέληξε η κ. Ζορμπά.
«Μαθαίνοντας από το παρελθόν, χτίζοντας το μέλλον μας», ήταν το θέμα της δεύτερης ενότητας στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε.
«Ως Ευρωπαίοι, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον μας, οφείλουμε να μαθαίνουμε διαρκώς από το παρελθόν και την ευρωπαϊκή ιστορία» επισήμανε η κ. Ζορμπά, θέτοντας τις προϋποθέσεις για αυτό:
- Συμμετοχή και πρόσβαση για όλους, χωρίς εξαίρεση, στην πολιτιστική κληρονομιά
- Εκπαίδευση και αγωγή για τα παιδιά και τους νέους
- Συμμετοχή στη σύγχρονη δημιουργικότητα και τις πρωτοβουλίες της τέχνης
- Αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας «Η ευρωπαϊκή ιστορία έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πολιτιστική μας ταυτότητα και οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας μετατρέποντας τη διαχείριση σε πολιτική διαδικασία, καθώς βρισκόμαστε μπροστά στο μεγάλο διακύβευμα των εκλογών για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα κρίνουν τη στροφή της Ευρώπης προς μια νέα ουσιαστική δημοκρατία ή προς τον αυταρχισμό».