Με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεχίζει μεθοδικά τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης στους εποπτευόμενους φορείς του, είτε πρόκειται για Καλλιτεχνικές Διευθύνσεις είτε για Διοικητικά Συμβούλια των οποίων λήγουν οι θητείες.
_ Διευθυντή/ντρια με δημόσια προκήρυξη θα αποκτήσει σύντομα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Με απόφαση της Υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας θα έχει προθεσμία 30 ημερών από την επομένη της τελευταίας δημοσίευσης της πρόσκλησης αυτής στον ημερήσιο Τύπο. Στη συνέχεια οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Σημαντικό ζητούμενο για όποιον/α αναλάβει αυτή τη θέση ευθύνης στον ΟΠΙ είναι και οι ικανότητές του/της στη διαχείριση κρίσεων. Συγκεκριμένα, όπως αναγράφεται στην προκήρυξη, μεταξύ των ουσιαστικών προσόντων με βάση τα οποία θα κριθούν οι υποψήφιοι/ες είναι και: «οι διοικητικές ικανότητές τους στον προγραμματισμό, στον συντονισμό, στην ανάληψη πρωτοβουλίας, στη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων και στη διαχείριση κρίσεων.» Επίσης, λαμβάνονται υπόψη «οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα χαρακτηριστικά ηγεσίας, ιδίως υπό συνθήκες πίεσης, η ικανότητα συντονισμού ομάδων εργασίας και η δημιουργικότητα των υποψηφίων.»
_Με αποφασιστικά βήματα προχωρά και η διοικητική και νομική αναδιάρθρωση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και η σταδιακή μεταμόρφωσή του σε έναν σύγχρονο και ανοιχτό καλλιτεχνικό θεσμό. Όπως το είχε αναγγείλει στις 15 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την πλήρωση της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή/ντριας του ΟΜΜΘ που θα πρέπει να έχει και προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία σε ανάλογη θέση ευθύνης.
Στην προκήρυξη απαριθμούνται λεπτομερώς τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται από τους/τις υποψήφιους/ες και περιγράφονται αναλυτικά η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων καθώς και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα βαθμολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης που θα συγκροτηθεί σύντομα για τον σκοπό αυτόν.
Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη σχετικά με τα ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται από κάθε υποψήφιο/α για τη θέση Καλλιτεχνικού Διευθυντή/ντριας του ΟΜΜΘ, οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει μεταξύ άλλων: «να είναι σε θέση να σχεδιάζουν καινοτόμες στρατηγικές για την υλοποίηση και την προώθηση των δράσεων του ΟΜΜΘ, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά και θεωρητικά εργαλεία με στόχο να ενισχύσουν τον παρεμβατικό ρόλο του Μεγάρου στη δημόσια σφαίρα και στην καθημερινότητα των πολιτών. Τέλος, θα πρέπει να διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε συνέργειες με σκοπό τη διάχυση του πολιτισμικού προϊόντος στην ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό».
Παράλληλα ανανεώνεται η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Τ.Ο.Σ. (Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να οδηγήσουν την ΚΟΘ σε τροχιά ορθολογικής και βιώσιμης λειτουργίας και να διασφαλίσουν την αναβάθμισή της με έναν καλλιτεχνικό προγραμματισμό που θα ανοίγεται σε καινούργια κοινά. Έτσι, παραμένουν στις θέσεις τους: ο Χανς-Ούβε Παπαματθαίου-Μάτσκε, καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πρόεδρος), ο Δημήτρης Χανδράκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αντιπρύτανης Έρευνας και διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο Χαράλαμπος Χειμαριός, Πρόεδρος του Συλλόγου των μονίμων υπαλλήλων της ΚΟΘ. Στη νέα θητεία του, το ΔΣ της ΚΟΘ θα συμπεριλάβει τον Μιχάλη Νηστικάκη, Ηλεκτρολόγο μηχανικό, Σύμβουλο ακουστικής MSc. Μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η θητεία του ΔΣ στο ΕΤΟΣ της ΚΟΘ είναι τετραετής.