Ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά για τα παιδιά πρόσφυγες ή μετανάστες στο Διεθνές Συμπόσιο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών με θέμα το «Ευάλωτο παιδί»
«Είναι απαραίτητο να ξανακουβεντιάσουμε την έννοια του ευάλωτου παιδιού» υπογράμμισε χθες το μεσημέρι η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μιλώντας στο Διεθνές Συμπόσιο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, και εστιάζοντας την ανακοίνωσή της στα τραύματα και στους αποκλεισμούς που βιώνουν στη χώρα μας τα παιδιά και οι έφηβοι πρόσφυγες ή μετανάστες.
Το Διεθνές αυτό Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα και είχε ως γενικό θέμα του το «Ευάλωτο Παιδί» με την ευρύτερη έννοια του όρου. Αυτό απαιτεί η σημερινή πραγματικότητα, «σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος» , όπως σημείωσε και η ακαταπόνητη πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, Δάφνη Οικονόμου.
Στην ομιλία της, η Μυρσίνη Ζορμπά ανέλυσε σε βάθος το πρόβλημα, με τις κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις του, αλλά και πρότεινε λύσεις, με αφετηρία την πρόσφατη εμπειρία από το προσφυγικό φαινόμενο στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη σχέση της με τις δράσεις του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά και οι έφηβοι πρόσφυγες ή μετανάστες στην Ελλάδα συνθλίβονται ανάμεσα στην οικογενειακή παράδοση και τις κλεμμένες εικόνες της νέας πραγματικότητας που τους τρομάζει αλλά και τους προσελκύει, χωρίς όμως να έχουν στη διάθεσή τους μια γέφυρα επικοινωνίας, πληροφόρησης, επαφής.» Στο ευρύτερο περιβάλλον μιας χώρας με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές, που φαντάζει ξένο και αφιλόξενο, «με τους αποκλεισμούς της γλώσσας, της φτώχειας και της νομιμοποίησης», η ζωή τους, τόσο στα στρατόπεδα όσο και στις γειτονιές των προσφύγων ή μεταναστών, γίνεται συχνά, είπε η Υπουργός Πολιτισμού, «τρομακτική». Τα παιδιά αυτά είναι ευάλωτα όχι μόνο εξαιτίας των εμπειριών του παρελθόντος, αλλά κυρίως εξαιτίας όσων τους συμβαίνουν στο παρόν, σε πόλεις «αφιλόξενες και αδιάφορες». Διότι παραμένουν «αόρατα» στις κοινωνίες μας.
Παράλληλα, η Μυρσίνη Ζορμπά σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι: «τα παιδιά αυτά θα κληθούν εκ των πραγμάτων να παίξουν τον ρόλο του πολιτισμικού διαμεσολαβητή καταρχήν μέσα στις ίδιες τους τις οικογένειες. Θα είναι οι αυριανοί συμπολίτες μας που θα “μεταφράζουν” αλλά κυρίως θα γεφυρώνουν όποιες ασυμβατότητες μοιάζει να υπάρχουν ανάμεσα στα διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, αμβλύνοντας τις γωνίες και δουλεύοντας στην κατεύθυνση της δημοκρατίας ως καθημερινής πρακτικής».
Όπως λοιπόν εξήγησε η κ. Ζορμπά: «Το διακύβευμα είναι από τα κρισιμότερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε - όχι σε μια λογική “εμείς” και οι “μετανάστες”, αλλά οι κοινωνίες μας στο σύνολό τους».
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το καλοκαίρι του 2015: το παράδειγμα της δράσης «Σχολείο χωρίς Σύνορα» που διοργανώθηκε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και κατέγραψε το απόθεμα ενέργειας, ελπίδας και δύναμης για προκοπή που έχουν τα παιδιά πρόσφυγες, ακόμη και αν η καθημερινότητά τους είναι αυτή των στρατοπέδων.
Το ζητούμενο είναι εντέλει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επεξεργασία του τραύματος των σημερινών προσφύγων και μεταναστών στην κατεύθυνση της βελτίωσης των όρων ζωής για τους ίδιους αλλά και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατικής λειτουργίας των κοινωνιών μας.
Χαρακτηριστικά, η Μυρσίνη Ζορμπά εξήγησε ότι «αυτό που χρειάζονται οι πρόσφυγες, και που έχουν δικαίωμα με βάση τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ένα πλαίσιο υποστηρικτικό που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν της δυνατότητες και τις προοπτικές που ούτως ή άλλως έχουν». Έτσι λοιπόν: «Η συμμετοχή των παιδιών σε μαθήματα γλώσσας, οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και αλληλεγγύης που θα φέρουν σε γνωριμία και διάλογο τους πρόσφυγες των στρατοπέδων με ανθρώπους και συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας, τα κέντρα πληροφόρησης και φιλίας για εφήβους, το κοινό κυριακάτικο τραπέζι, οι υιοθεσίες οικογενειών και η τακτική επαφή και γνωριμία μπορούν να δώσουν ένα νέο παράδειγμα για το προσφυγικό ζήτημα».
* Επισυνάπτεται ολόκληρη η Ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά.