Αξιότιμη αντιπρόεδρε της βουλής
Αξιότιμε Επιτετραμμένε a.i. της Ελβετίας κ. Mike Ammann.
Η σημερινή έκθεση με τη συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και του Ιδρύματος Fluxum/Flux Laboratory, ξεπερνά κατά πολύ την έκταση ενός πολιτιστικού γεγονότος. Και αυτό γιατί οι υπέροχες φωτογραφίες με πορτρέτα προσφύγων του Ελβετού φωτογράφου Mark Henley τοποθετούνται στην ελληνική βουλή, στο κέντρο της Ελληνικής δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό δίνεται ένα συμβολικό μήνυμα για την ίδια την σημασία του προσφυγικού ζητήματος αλλά και την κεντρική σημασία του στη χάραξη της ελληνικής πολιτικής. Δεν κρύβουμε τα ζητήματα, όσο δύσκολα και αν είναι, κάτω από το χαλί. Αντίθετα τα αναδεικνύουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες καθιστώντας τους συμμέτοχους στις πολιτικές επιλογές και την αρωγή μας.
Πρέπει να αντιληφθούμε πως η εξωστρέφεια, η ανταλλαγή και ο διάλογος είναι συστατικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που μεταλαμπαδεύτηκε και συγκρότησε την ταυτότητα ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούμε πως το να ανοίγουμε την αγκαλιά μας στους πρόσφυγες δεν αποτελεί απλά ανθρωπιστικό μας χρέος, αλλά και έναν τρόπο να έρθουμε πιο κοντά στην ίδια την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις αρχές της.
Τα ίδια τα πολιτισμικά επιτεύγματα μαρτυρούν ακριβώς αυτήν μας την καταγωγή. Πρόσφυγες και ικέτες θα συναντήσει κανείς στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες στα πρόσωπα των Ικέτιδων του Αισχύλου. Ικέτης ήταν ο Οιδίποδας στον Οιδίποδα επί Κολωνό, ξένη η Μήδεια σε μια ξένη γη ενώ οι Τρωάδες αποτελούν την ενσάρκωση ενός πληθυσμού κυνηγημένου από την καταστροφική μανία του πολέμου. Η προσφυγιά και η ξενιτιά φτάνουν ως εμάς από τα χείλη των παππούδων και των γιαγιάδων μας μέσα από δημοτικά τραγούδια, μελωδίες που αναπολούν και επουλώνουν ένα κοινό παρελθόν και μια κοινή πληγή. Η πληγή αυτή είναι κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα κομμάτι της ευρύτερης ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Και αυτή την κληρονομιά οφείλουμε να την τιμήσουμε.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω βαθιά όλους όσους ενεπλάκησαν και εργάστηκαν ώστε να πάρει σχήμα αυτή η επείγουσα χειρονομία. Είναι άλλωστε οι ίδιοι οι αριθμοί που αναδεικνύουν το επείγον της όλης κατάστασης.
Το 2017, ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ με βάση τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. Ο αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων έφθασε την περασμένη χρονιά τα 68,5 εκατομμύρια καταγράφοντας νέο επίπεδο ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καλούμαστε να αναστοχαστούμε την στάση μας απέναντι στα πράγματα και να κοιτάξουμε κατάματα την πιο αυτονόητη αλήθεια. Το γεγονός πως μόνο μέσα από μια ευρεία συνεργασία με βασικό της πρόσημο τον ανθρωπισμό μπορούμε να αναστρέψουμε αυτό το κύμα ξεριζωμού. Ενάντια στο μίσος και το σκοτάδι, με σύμμαχο τον ίδιο τον άνθρωπο.
Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό στο Γκαράζ της πρώην Πεζώ στο Κουκάκι. Θα εμπλουτιστεί και με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο Eργαστηρίο Φωτογραφίας για ασυνόδευτους έφηβους πρόσφυγες που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την καθοδήγηση του Ελβετού Φωτογράφου, Mark Henley.