Η Ελλάδα, ως ενεργό και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου (ΠΑΙ), συμμετέχει στην εκπόνηση της Στρατηγικής της ΕΕ για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (European Union Adriatic and Ionian Strategy – EUSAIR).
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ, εστιακού σημείου του ΥΠΠΟΑ σε θέματα Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου καθώς επίσης και Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδος, κατέθεσαν από κοινού στο αρμόδιο όργανο1 της EUSAIR πρόταση της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης "Οι Δρόμοι της Ελιάς", στο πλαίσιο της προτεραιότητας "Ανάπτυξη αειφόρων και θεματικών διαδρομών με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου" της EUSAIR.
Η πρόταση υποστηρίχτηκε από 4 επιπλέον χώρες (Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σερβία) και εγκρίθηκε να αποτελέσει μια από τις επίσημες προτάσεις της EUSAIR προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα "Routes4U" - κοινό πρόγραμμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO) και του Συμβουλίου της Ευρώπης ύψους 1.1 εκατ. ευρώ.
Η υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης των «Δρόμων της Ελιάς» κρίνεται ως αναγνώριση από πλευράς της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης Πολιτιστικής Διαδρομής και της συμβολής της στον διαπολιτισμικό διάλογο, στην ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Επιπλέον, η υποστήριξη της πρότασης των Δρόμων της Ελιάς από τη EUSAIR κρίνεται κι ως αποτέλεσμα της σταθερής προσπάθειας του ΥΠΠΟΑ για ανάδειξη και προβολή της εν λόγω Πολιτιστικής Διαδρομής, καθώς αποτελεί τη μοναδική, μέχρι σήμερα, ελληνικής πρωτοβουλίας διαδρομή πιστοποιημένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
1 Κατευθυντήρια Θεματική Ομάδα (ΚΘΟ) του Πυλώνα IV (Βιώσιμος Τουρισμός και Πολιτισμός) της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR)