Στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (6 και 7 Ιουλίου 2017), προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας της ηγεσίας του Υπουργείου με τους 68 προϊσταμένους/ες των Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών και των Δημόσιων Μουσείων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ), των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων (ΓΔΑΜΠΤΕ) καθώς και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). Οι θεσμικοί φορείς του ΥΠΠΟΑ ανταποκρίθηκαν σύσσωμοι στην πρόσκληση για το διήμερο που τους είχε κοινοποιηθεί επίσημα από τις 6 Ιουνίου.
Στόχος της συνάντησης την οποία παρακολουθεί ενεργά η Υπουργός Πολιτισμού, είναι η παρουσίαση, με χρήση PowerPoint, του έργου και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν κατά την τελευταία διετία οι Υπηρεσίες αυτές. Στις δεκάλεπτες παρουσιάσεις τους οι ομιλητές/τριες ανέπτυξαν ζητήματα σχετικά με το συνολικό έργο που επιτελείται σε όλη την Ελλάδα: ανασκαφικό, αναστηλωτικό, τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, τα πολυποίκιλα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις προσπάθειας που καταβάλλεται για να υπάρξει σύνδεση των Υπηρεσιών με την τοπική κοινωνία και πρωτίστως με τους νέους. Επίσης επεσήμαναν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στη σημερινή συνάντηση, όπου πήραν το λόγο 34 ομιλητές, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να δούμε τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας ως «τόπο συνάντησης του Αρχαίου με το Σύγχρονο μέσα από μια σειρά δράσεων σε συνεργασία και με άλλους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να υπάρξει αφύπνιση του ενδιαφέροντος και προσέλκυση νέου κοινού». Κάλεσε, επίσης, τους συμμετέχοντες να συνδράμουν την προσπάθεια του Υπουργείου να επιλύσει τυχόν προβλήματα, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρέμβαση εκ μέρους του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων που εργάζονται στη ψηφιοποιήση. Οι εκπρόσωποι του ζήτησαν τη συνέχιση του έργου της ψηφιακής καταγραφής στο οποίο έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους εδώ και πολλά χρόνια επειδή υπάρχει ακόμα μεγάλός αριθμός μη καταγραμμένων ψηφιακά αντικειμένων.
Η διημερίδα, ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή με τις παρουσιάσεις των υπόλοιπων ομιλητών.