Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εγκαίνια επανέκθεσης Επιγραφικού Μουσείου

​​​

Tην Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, ώρα 7.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επανέκθεσης δύο αιθουσών του Επιγραφικού Μουσείου. Η επανέκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013 με κεντρική ιδέα την Ιστορία μέσα από τους λίθους, δηλαδή τις ιστορικές και κοινωνικές πληροφορίες που παρέχουν τα ενεπίγραφα μνημεία και την σημασία τους για την γνώση των διαφόρων πτυχών του βίου των αρχαίων Ελλήνων. Οι επιγραφές παρουσιάζονται κατά θεματικές ενότητες με παράλληλη χρονολογική οργάνωση και με πλούσιο πληροφοριακό υλικό, επιτοίχιο και ψηφιακό και ειδικό ενημερωτικό έντυπο, ώστε να  γίνουν πιο προσιτές στο ευρύ, αλλά και το επιστημονικό κοινό.

Στην αίθουσα 11 (πορφυρή αίθουσα) παρουσιάζεται η γέννηση και η εξέλιξη της γραφής στον Ελλαδικό χώρο: η προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου και το είδος των πρωϊμότερων σωζόμενων αρχαίων Ελληνικών επιγραφών, οι τρόποι γραφής των αρχαίων, τα τοπικά αλφάβητα με παραδείγματα επιγραφών από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, καθώς και τα είδη των επιγραφών που απαντούν την αρχαϊκή περίοδο, δηλαδή νόμοι, αναθηματικές και επιτύμβιες επιγραφές.

Στην αίθουσα 9 (κυανή αίθουσα) παρουσιάζονται όψεις της δημόσιας ζωής μέσα από ένα ανθολόγιο σημαντικών ενεπιγράφων μνημείων που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την Αττική. Οι επιγραφές εντάσσονται σε εννέα ενότητες μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης πληροφορείται για τα αρχαία ψηφίσματα, την απονομή τιμών σε Αθηναίους και ξένους πολίτες, την λατρεία, τον θεσμό της χορηγίας και τα δημόσια επιτύμβια μνημεία.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων παρουσιάσθηκε το θεατρικό δρώμενο «Πόλεμος βίαιος διδάσκαλος» από την θεατρική ομάδα «Θουκυδίδης δραματικός», σε κείμενο-δραματουργία Γιάννη Λιγνάδη, σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και Γιάννη Παναγόπουλου και παραγωγή του Μορφωτικού και Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού. Οι ηθοποιοί παρουσίασαν σε πέντε σημεία του εκθεσιακού χώρου και σε άμεση συνομιλία με εκθέματα του Μουσείου τα δραματοποιημένα αποσπάσματα από την Ιστορία του Θουκυδίδη Προοίμιο, πρώτη δημηγορία Περικλέους, Μήλου Άλωσις, Έπαινος/Λοιμός, Κερκυραίων Στάσις και  τέλος Επιμύθιο/Ευλογία, δηλαδή μία συνάρθρωση αποσπασμάτων από στοχασμούς του Θουκυδίδη για τον εμφύλιο πόλεμο. Οι σκηνές επαναλήφθηκαν τέσσερις φορές, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία όλοι οι επισκέπτες να τις παρακολουθήσουν μετακινούμενοι από αίθουσα σε αίθουσα. ​

Φωτογραφίες:

Σχετικά Αρχεία:

Κατηγορία:

1;#Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία Έκδοσης:

08/06/2017
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​