Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Απόφαση για την προστασία του Δελφικού Τοπίου

Η προστασία του Δελφικού Τοπίου είναι αδιαπραγμάτευτη για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτόν με την πρόσφατη έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιτέας-Κίρρας του Δήμου Δελφών, έπειτα από γνωμοδότηση από το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με αυστηρούς όρους,  απαγορεύεται κάθε λατομική και μεταλλευτική εξόρυξη στο σύνολο της έκτασης που αυτό καλύπτει (όρος 9 στους Γενικούς όρους). Σε κανένα σημείο της απόφασης δεν αναφέρεται έγκριση μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αποτελεί κατευθυντήριο χωροταξικό σχέδιο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη του συνόλου της εδαφικής περιφέρειας της Δ.Ε. Ιτέας – Κίρρας του Δήμου Δελφών.

Για την καρδιά του Δελφικού Τοπίου ειδικότερα, δεν εγκρίθηκαν τα αρχικώς προβλεπόμενα από το ΓΠΣ.  Σε πολλά σημεία, μάλιστα, έγιναν επισημάνσεις προκειμένου τα οριζόμενα στο ΓΠΣ να εναρμονιστούν με τα οριζόμενα στην αρχαιολογική νομοθεσία, η οποία κατισχύει. 

Το ΥΠΠΟΑ παρακολουθεί στενά και τη λειτουργία των συνοδών εγκαταστάσεων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και φόρτωσης-εκφόρτωσης βωξίτη, οι οποίες βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, στη θέση Κεφαλή – Λαρνάκι, έχουν εγκριθεί από το τέως Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το 2013 (οικ. 2763/57/16-01-2013 – ΑΔΑ: ΒΕΙΠ0-ΜΩΚ) και έχουν άδεια λειτουργίας για δέκα έτη, δηλαδή μέχρι το 2023.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της έγκρισης του ΓΠΣ, δεν είναι δυνατόν να οριστεί η άμεση απομάκρυνση οποιασδήποτε οχλούσας δραστηριότητας, εφόσον αυτή υφίσταται νομίμως. Παρά ταύτα, στην πρόσφατη Απόφαση, υπάρχει ο ιδιαιτέρως αυστηρός γενικός όρος (με αρ.8) για το σύνολο της εδαφικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας-Κίρρας του Δήμου Δελφών, ο οποίος επιτρέπει τη συνέχιση υφιστάμενων δραστηριοτήτων που λειτουργούν νομίμως, σε νομίμως υφιστάμενα κτήρια, μόνον εφόσον τεκμηριωμένα,  κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), διαπιστωθεί ότι δεν προκαλούν ουδεμία άμεση ή έμμεση βλάβη σε αρχαιότητες και στο περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό.

​ 

Σχετικά Αρχεία:

Κατηγορία:

1;#Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία Έκδοσης:

03/05/2017
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​